Krievijas kompāniju Kaspersky Lab noteikti pazīst ļoti daudzi datoru lietotāji Latvijā. Ne tikai tāpēc, ka šī ir krievu kompānija, bet arī tāpēc, ka tai Rīgā ir tās intereses pārstāvošs uzņēmums, kurš arī aktīvi informē sabiedrību par jaunākajiem vīrusiem ar portāla starpniecību.

Komplektācija un instalācija

Lai gan programma ražota mūsu kaimiņvalstī, kārbas noformējumā krievu valodu neatrast, jo ražotājs lietojis datoru nozarē plašāk izplatīto angļu valodu. Kārbā ir instalācijas disks kartona vāciņā, diskete ar kodu datni un lietotāja ceļvedis angļu valodā. Kārbas otrā pusē ir pievienots licences līgums krievu valodā. Pievienota arī īsa pamācība latviešu valodā, kas salīdzinājumā ar citiem produktiem ir pluss.

Atšķirībā no pārējām programmām Kaspersky Anti-Virus Personal nepiedāvā sākt automātisku instalāciju, Lietotājam pašam ir jāatver diska saturs un jāizvēlas, ko grib darīt. Bez programmas versiju 4.5 un 3.5 instalāciju mapītēm diskā atrodama arī pamācība latviešu valodā, kādus iestatījumus būtu vēlams veikt. Instalācijas laikā jānorāda arī koda atslēgas datne. Līdz ar to ir nepieciešams ievietot datorā disketi, kas satur koda datni. Ja nu jūsu datorā nav vairs nu jau izzūdošās diskešu iekārtas, tad var palīdzība jāmeklē pie kāda, kam šāda iekārta vēl ir, un jālūdz pārsūtīt koda failu, piemēram, pa elektronisko pastu. Instalēt iespējams gan anglisko, gan krievisko versiju. Izvēle paliek katra lietotāja paša ziņā. Mēs izvēlējāmies instalēt programmas 4.5 versiju angļu valodā.

Pēc instalēšanas programma pieprasa atsāknēt datoru, un teknē ir atrodams sarkana K burta ikoniņa ar melnu bultveida slīpo kāju uz leju. Tas liecina, ka programma ir veiksmīgi instalēta un sākusi aizsargāt datoru. Šī ikoniņa arī kalpo kontroles centra atvēršanai, kur iespējams veikt visas ar šo programmu paredzētās darbības. Noteikti ir jāveic vīrusu iezīmju datu bāzes atjaunošana. Atjaunināšanu var veikt no dažādiem serveriem, tāpēc var pievienot arī Latvijā esošā servera adresi, kas atjaunošanu padarīs daudz ātrāku, jo vietējās datu plūsmas apjoms parasti ir jaudīgāks nekā ārvalstu.

Lietojamība un vīrusu izķeršanas iespējas

Pirmā pozitīva īpašība ir skaņas signāls, kuru programma izdod, ja tiek noķerts kāds vīruss. Protams, tas derēs tad, ja datoram pievienoti skaļruņi vai austiņas. Ir jūtama atšķirība starp Rietumos un Austrumos ražotu produktu – iestatījumi ir veicami nedaudz citādi un nešķita pārskatāmi.

Tomēr atzīstami ir tas, ka latviski pieejami paskaidrojumi par nepieciešamajiem iestatījumiem, kurus rekomendē izplatītājs. Tomēr dīvaini, ka šie iestatījumi netiek konfigurēti jau programmas instalēšanas laikā.

Eksperimentējot ar testa failu eicar.com, datni ar paplašinājumu .com programma neļāva saglabāt diskā, ziņojot, ka tas ir vīruss. Savukārt datni eicar.com.txt ļāva saglabāt cietajā diskā, nebilstot ne pušplēsta vārda par iespēju inficēties. Kad .txt paplašinājums manuāli tika noņemts, startējot eicar.com, antivīruss tomēr reaģēja un izdzēsa šo failu. Arī arhivētu un dubulti arhivētu testa vīrusu programma ļāva lejupielādēt cietajā diskā. Tomēr mēģinājumi atvērt arhīvu un palaist datni beidzās ar tās identificēšanu, neļaujot startēt. Savukārt, palaižot skeneri, vīrusi tiek atrasti, taču izdzēst tos no arhīva datnēm programma nespēj.

Liekot darboties ar mūsu testā izmantotajiem vīrusiem, programma lieliski atrod to failus un izdzēš. Arī inficējot datoru ar šiem vīrusiem un liekot pēc tam skenēt visu datora cieto disku, tā bez problēmām atrod un dezinficē vai izdzēš ļauno kodu inficētos vai radītos failus. Pilnībā skenējot disku, tā izdzēš arī vīrusus saturošus arhīva failus.

Bez problēmām Kaspersky Anti-Virus atpazina arī jauno I-Worm.Novarg vīrusu un to iznīcināja gan no diska, gan elektroniskā pasta.

Kopumā programma darbojas labi. Vienīgi tad, ja vīrusi apsēduši datoru tā, ka ir traucēta pretvīrusu programmas startēšana, no instalācijas diska nebūs iespējams veikt diska un atmiņas skenēšanu. Taču diskā ir iekļauti arī dažādi bezmaksas rīki zināmāko ļauno vīrusu iznīcināšanai no inficētas sistēmas.

Secinājumi

Programma ir samērā labi saprotama. Pluss ir informācijas pieejamība un arī tehniskais un konsultatīvais atbalsts šeit pat uz vietas – Latvijā, arī daļēja informācijas pieejamība latviešu valodā. Taču vissvarīgākais ir tas, ka latviešu valodā pieejams portāls, kas ne tikai nodrošina vīrusu iezīmju datu bāzu atjaunošanu no vietējā servera, bet arī plašu informāciju latviešu valodā par jaunākajiem vīrusiem, to izplatību un nodarītajiem postījumiem. Tas ir ļoti svarīgi datoru lietotāju izglītošanā, kuri ne vienmēr lasa informāciju svešvalodās.

Mīnuss – programma nespēj ar instalācijas disku startēt datoru un pārbaudīt atmiņu, ielādes sektoru un disku. Arī tas, ka lietotājam pašam jāsameklē instalācija atbilstošajā mapē, nav īpaši labs risinājums lietotājiem, kas nav bieži instalējuši šāda veida programmas.

Aptuvenā cena Ls 20.

Tests

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!