Foto: Publicitātes foto
Lai gan ne visi ofisi ir modernizēti tik tālu, lai tos varētu saukt par gudrajiem birojiem, "Tech Pro Research" dati rāda, ka jau pašlaik 76% darbinieku lieto kādu no viedā biroja ierīcēm, popularitātes priekšgalā atrodoties videokonferences zvaniem.

Katrs, kurš strādājis lielās un plašās biroja telpās, saskāries ar situāciju, ka starp darbiniekiem notiek aktīvas diskusijas par apgaismojumu vai to, cik jaudīgu ventilāciju ieslēgt. Tas atspoguļojas arī dažādos pētījumos, kuros noskaidrots, kādas viedās tehnoloģijas visvairāk vēlas darbinieki.

Darbiniekiem un uzņēmumu vadītājiem vēlmes dažādas

Darbinieki atzīst, ka viņi birojā vēlētos tādas viedierīces, kas vairāk rūpējās par viņu labsajūtu:

  1. pašregulējošo apgaismojumu un logu žalūzijas;
  2. iespēju personalizēt apgaismojumu un siltumu savai darba vietai vai telpai;
  3. dabisko apgaismojumu atdarinošu Cirkadian gaismas sistēmu;
  4. gaismas un siltuma sistēmu, kas automātiski pielāgojas laika apstākļiem un noslodzei.

Tikmēr vadītāji snieguši atšķirīgas atbildes, vairāk koncentrējoties uz viedierīcēm, kas tiešākā veidā attiecas uz darba efektivitāti:

  1. aplikācija konferenču telpu rezervācijai;
  2. apspriežu telpu aprīkojums, kurās ekrāni darbojas sinhroni ar personīgajām viedierīcēm;
  3. galdu vai telpu sensori, kas sekotu līdzi to noslodzei;
  4. iespēja personalizēt siltuma un gaismas iestatījumus.

Kā atzīst "Tele2" Personāla departamenta vadītāja Aija Bite-Ozere, mūsdienīga darba vide ir tāda, kurā darbinieks var strādāt, nedomājot par blakus lietām:

Uzņēmēji plāno investēt biroja viedajās tehnoloģijās

Līdzīgu pētījumu veikuši arī WORKTECH Academy, noskaidrojot, ka aptuveni 90% no uzņēmumu lēmumu pieņēmējiem apsver iespēju savā birojā nākotnē izmantot kādu no viedajām tehnoloģijām, jo viņi tic, ka tās varētu palīdzēt uzlabot uzņēmuma darba vidi, produktivitāti un piesaistīt jaunus darbiniekus. Viņi gan aptaujā pārsvarā minējuši, ka tas varētu notikt 3-4 gadu laikā.

Gudrie biroji Latvijā

Latvijā investīcijas viedajos birojos veikušas vairākas IT un finanšu kompānijas. Šādi biroji uzlabo gan darba efektivitāti, gan ļauj piesaistīt jaunākas paaudzes kolēģus, kuriem ir svarīgi strādāt modernā darba vidē, kas sniedz daudz plašākas iespējas. Piemēram, "Tele2" nesen izveidojis pirmo wellbeing office jeb labsajūtas biroju Latvijā. Tajā ir padomāts gan par apgaismojumu, ventilāciju un gaisa kvalitātes mērīšanu, gan par filtrētu ūdeni krānos, digitālajām tāfelēm, dažādām funkcijām piemērotām darba vietām un robotu biroja administrācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!