Foto: Publicitātes foto
Pēdējos gados ir pieaugusi iedzīvotāju drošības sajūta, uzturoties dzelzceļa staciju teritorijās - par to ir pārliecināts 71% dzelzceļa pasažieru, liecina pēc AS "Pasažieru vilciens" pasūtījuma veiktās pētījumu centra SKDS aptaujas dati.

Pasažieru drošības sajūta pakāpeniski ir pieaugusi kopš 2015.gada - tad šādu pārliecību pauda 58% respondentu, bet nākamos divus gadus šis īpatsvars bija palielinājies līdz 68%. Lai gan iedzīvotāju personīgais vērtējums par drošību stacijās ir salīdzinoši augsts, joprojām ir svarīgi atcerēties, ka uzturoties sliežu ceļu tuvumā, ir jāievēro droša uzvedība, lai nepakļautu sevi sadursmei ar vilcienu.

VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) ik gadu rīko drošības kampaņas, kuru laikā aicina iedzīvotājus rūpēties par savu drošību un pareizi šķērsot dzelzceļa sliedes, tostarp to darot tam paredzētajās vietās, kā arī šķērsošanas laikā neklausoties mūziku austiņās, vai neveltot visu savu uzmanību viedierīcei, tādējādi aizmirstot pārliecināties, vai netuvojas vilciens.

LDz galvenais tehniskais inspektors Dainis Zvaners: "Lai gan iedzīvotāji ar gadiem kļūst apzinīgāki un negadījumu skaitam uz dzelzceļa ir tendence samazināties, tomēr joprojām diemžēl saņemam ziņas par negadījumiem, kad cilvēks pakļuvis zem vilciena. Pēdējā laikā jo īpaši vēršam iedzīvotāju uzmanību, ka viedierīču lietošana dzelzceļa šķērsošanas laikā var būt iemesls sadursmei ar vilcienu, jo cilvēka uzmanība ir koncentrēta uz šo ierīci, nevis, lai pārliecinātos, ka netuvojas vilciens. "Latvijas dzelzceļam" rūp ikviena sliežu šķērsotāja veselība un dzīvība, taču arī pašiem iedzīvotājiem ir jābūt atbildīgiem pret savu dzīvību un jāņem vērā ieteikumi drošai dzelzceļa šķērsošanai."

Vaicājot iedzīvotāju viedokli par apmierinātību ar iekāpšanas staciju, iedzīvotāji pozitīvi novērtējuši tās izskatu, tīrību un tehnisko stāvokli (74%), perona izskatu, tīrību un tehnisko stāvokli kā labu novērtējuši 72% respondentu, bet perona aprīkojums apmierina 59% aptaujas dalībnieku. Savukārt velonovietnes esamību stacijas tuvumā novērtējuši 34% aptaujas dalībnieku, vienlaikus 44% atzinuši, ka tā viņiem nav aktuāla. Vien 4% atzinuši, ka velonovietne stacijā nav pieejama.

Aptauja veikta 2018.gada oktobrī un novembrī, aptaujājot 4711 vilciena pasažierus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!