Foto: F64
Teju ceturtdaļa miljonu latu par iknedēļas pašvaldības laikraksta izdošanu, šādu summu šogad plānojusi atvēlēt Jelgavas pilsētas dome, svētdien ziņo LTV raidījums "de facto". Raidījums secina, ka arī citu pilsētu domju pašslavināšanas tēriņi nebūt nav sīki.

Apkopotā informācija par deviņām lielākajām Latvijas pilsētu domēm liecina, ka pašvaldību laikrakstu izmaksas ir ļoti atšķirīgas. Ventspils un Rēzeknes domes ir vienīgās, kas informāciju neizpauda.

"Iepirkumu uzraudzības biroja" mājas lapā publicētā iepirkuma rezultāti liecina, ka ,,Rēzeknes Vēstnesi" maketēšanai un iespiešanai atvēlēti 6428 lati. Tikmēr "Jelgavas Vēstnesis" pašvaldībai izmaksā piecas reizes dārgāk (232 494 lati) nekā "Jūrmalas pašvaldības informācijas biļetens" (45 000 lati).

"Jelgavas Vēstnesis" līdzīgi kā citi pašvaldību izdevumi reģistrēts kā masu informācijas līdzeklis. Taču tajos izpaliek analīze un domes darba kritisks vērtējums. It īpaši priekšvēlēšanu laikā. Savukārt laikraksta ,,Zemgales Ziņas" galvenā redaktora p.i. Edgars Kupčs norāda, ka ,,tur ir skaidrs par to, ka vislabākās ir varas partijas. Varam salīdzināt ar Baltkrieviju vai cita šāda režīma valsti. Cita viedokļa vienkārši nav! Kas atliek vēlētājam? Viņam jau viss ir nolikts priekšā, par ko viņam ir jābalso".

Dārgā izdevuma dēļ, Jelgavas domē kopumā atvēlētie līdzekļi sabiedrības informēšanas kampaņām dažādos medijos (257 494 lati), pārspēj pat galvaspilsētu Rīgu (90 000 lati). Te gan jāpiebilst, ka Rīgas domes deputāti ir pārstāvēti dažādos pašvaldību uzņēmumos, kas arī apmaksā raidlaikus, piemēram, radio. Turklāt viena otra amatpersona apgalvo, ka tai ēters tiekot dots vispār bez maksas, norāda raidījums.

Dīvaina situācija ir Rēzeknē. Tur "de facto" komandai bija jāpiedzīvo īsta vārdu kauja, lai uzzinātu vismaz sabiedrisko attiecību nodaļas budžetu šim gadam. "de facto" vēlme nokļūt pie Rēzeknes mēra Aleksandra Bartaševiča (SC) pārvērtās "neiespējamajā misijā". Bartaševiča preses pārstāve, cenšoties aizbildināties ar Priekšvēlēšanu aģitācijas likumu, apgalvoja, ka domes priekšsēdētājs ar medijiem nedrīkst runāt. Turklāt draudēja izsaukt pašvaldības policiju, ja žurnālisti telpas nepametīs.

"defacto" arī norāda, ka Bartaševičam ir intervija ,,Radio SWH +". Taču, protams, tiek turēts noslēpumā, cik tā maksā. Līdz šim katru darba dienas rītu Bartaševičs runāja arī radiostacijā ,,Hiti Rossii". Dome pērk raidlaiku arī televīzijā, izmaksas par to neatklājot.

Raidījums atgādina, ka no nākamās nedēļas vidus tieši pašvaldību izdevumos, tostarp ,,Rēzeknes Vēstīs", vairs nedrīkstēs parādīties intervijas ar deputātu kandidātiem, paredz likums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!