Foto: LETA
Noslēdzoties šovasar gaidāmo pašvaldību vēlēšanu deputātu kandidātu sarakstu iesniegšanai, redzams, ka par krēsliem vietvarās cīnīsies 8656 kandidāti 580 sarakstos, kas ir nedaudz mazāk kā iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās, otrdienas rītā pastāstīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītājs Arnis Cimdars.

Lielākā konkurence par vietām pašvaldībā ir Jūrmalā, Rīgā un Jelgavā, savukārt septiņās pašvaldībās ir iesniegts tikai viens saraksts. CVK otrdien lems par deputātu kandidātu sarakstu pieteikšanas termiņa pagarināšanu tajās, lai ļautu vēl desmit dienu laikā vēl iesniegt deputātu sarakstus.

Ja šo desmit dienu laikā jauni kandidāti nepieteiksies, tad šajās pašvaldībās notiks vēlēšanas tikai ar vienu sarakstu, teica Cimdars. Pa vienam sarakstam iesniegts Baltinavas novadā, Naukšēnu novadā, Nīcas novadā, Pāvilostas novadā, Rūjienas novadā, Salacgrīvas novadā un Skrundas novadā.

2009.gada pašvaldību vēlēšanās kandidātu sarakstu iesniegšanas termiņu pagarināja divos novados – Mālpils novadā un Naukšēnu novadā, kuros arī sākotnēji bija iesniegts tikai pa vienam kandidātu sarakstam.

CVK mājaslapā pieejamā apkopotā informācija liecina, ka visvairāk - 30% - vietvaru deputātu kandidātu ir vecumā no 41 līdz 50 gadiem, vecumā no 51 līdz 60 gadiem ir 24,4% kandidātu, bet vecumā no 31 līdz 40 gadiem - 21,2%. Vidējais kandidātu vecums ir 44,8 gadi, vecākais kandidāts ir 84 gadus vecs, bet jaunākais nesen sasniedzis pilngadību.

Gandrīz 100% visi deputātu kandidāti ir Latvijas pilsoņi. 67,5% no kandidātiem norādījuši, ka ir latvieši, 26% - nav norādījuši tautību, bet 4,3% norādījuši, ka ir krievi.

Vēlētājiem ir iespējams vēl līdz 7.maijam nomainīt iecirkni, kurā balsot, tiesa - tās pašvaldības ietvaros, kurā deklarēta viņa dzīvesvieta.

Pašvaldību vēlēšanas notiks 1.jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!