Latvijā patlaban ir divi mobilo sakaru operatori, kam ir pārklājuma tīkls lielākajā Latvijas teritorijas daļā un būtisks klientu skaits. Starp tiem arī notiek galvenā cīņa par klientiem. Mobilos sakarus piedāvā arī „Triatel”, bet diemžēl komunikācija šā operatora tīklā iespējama nedaudzās Latvijas vietās. Taču Latvijas esošos un potenciālos mobilo telefonu sakaru lietotājus arvien pamatīgāk sāk ieintriģēt aizvien biežāk dzirdamā informācija par trešā UMTS/GSM licenci ieguvušā mobilo sakaru operatora drīzu ienākšanu Latvijā, kas mobilos sakarus Latvijā padarīšot lētus un sniegšot pieejamus modernos pakalpojumus. „BITE GSM” pārstāvji pagaidām neatklāj, kādi varētu būt viņu piedāvāto komunikācijas pakalpojumu tarifi Latvijā. „NEXT” nolēma nedaudz aizsteigties priekšā notikumiem un izanalizēt, kāda ir esošā situācija mobilo sakaru izmaksu jomā Latvijā un uz kādām izmaiņām varam cerēt pēc trešā mobilo sakaru operatora ienākšanas Latvijā.
Paņemsim lupu un pavērosim tuvāk trīs operatoru piedāvātās sakaru izmaksas un dažādību: „Tele2”, „LMT” un „BITE GSM” tarifus Lietuvā. Tā kā cilvēki mobilo telefonu izmanto visvairāk zvanīšanai un īsziņu rakstīšanai, tad šoreiz analizēsim sarunu un īsziņu izmaksas.

Sākot no 0

„Tele2” pēcapmaksas segmentā ir četri tarifu plāni. Operatora mājaslapā ir paskaidrots, kādam sarunu ilgumam mēnesī piemērots attiecīgais tarifu plāns. Abonēšanas maksa pieaug (no Ls 2,99 līdz Ls 10,62), tarifi sarūk (no Ls 12,98 līdz 6,5 santīmiem). Izņēmums ir nesen radītais tarifu plāns, kad sarunas tarifs ir 0 santīmu un jāmaksā tikai par savienojumu – 9 santīmi (tarifs gan attiecas tikai uz zvaniem „Tele2” tīklā). Limits ir 5000 minūšu mēnesī, kuru, šķiet, ir neiespējami norunāt, jo tās ir aptuveni 83 stundas. Lai izsmeltu šo limitu, jums katru dienu pa mobilo telefonu būtu jārunā gandrīz trīs stundas.

Pēcapmaksas segmentā katram no četriem tarifu plāniem ir noteiktas atšķirīgas izmaksas dažādās laika zonās: darba laikā, pārējā laikā un naktī (24.00 – 7.00). Dalījums laika joslās līdz galam nav saprotams, jo nav norādīts, ko nozīmē darba laiks un ko – pārējais laiks. Skaidrs vienīgi tas, kad ir nakts, jo tam pievienotas pulksteņstundas.

Darba laikā sarunas ir visdārgākās – atkarībā no izvēlētā tarifu plāna „Tele2” tīklā no Ls 12,98 Starta tarifam līdz pat 6,5 santīmiem Biznesa klasei sarunām „Tele2” tīklā, savukārt, zvanot no „Tele2” „LMT” tīkla abonentiem, par sarunām jāmaksā attiecīgi no 17,7 līdz 12,98 santīmiem. Izdevīgie nakts pāris santīmu tarifi attiecas tikai uz zvaniem „Tele2” tīklā. Tā saucamajā pārējā laikā sarunas gandrīz visu kategoriju zvanos ir vidēji par pāris santīmiem lētākas. Īsziņa maksā 7,08 santīmus. Zvanot uz definētā Drauga tālruni, sarunām tiek piemērotas atlaides 2% līdz 43% apmērā atkarībā no tarifu plāna.

Vispārējo un faktisko tarifu tīkli

Atsevišķs stāsts ir par priekšapmaksas sarunu kartēm. „Tele2” darbojas princips: jo dārgāku atjaunošanas karti pērc, jo zemāks ir sarunu tarifs. Īsziņa maksā 5 santīmus. Faktisko tarifu, kā tos sauc „Tele2”, amplitūda ir no 6,6 santīmiem līdz 18,9 santīmiem minūtē. Taču 6,6 tarifs iespējams tikai no 20.00 līdz 7.00 un brīvdienās, turklāt – zvanot citai Zelta zivtiņai. Savukārt vispārējais tarifs, ar kuru jārēķinās, ir no 18,9 līdz 13,5 santīmiem. Vidēji var rēķināties ar izmaksām 16 santīmi minūtē, ja iegādājas atjaunošanas karti par Ls 4,95. Papildus „Tele2” visām priekšapmaksas kartēm pievienojot bezmaksas sarunas. Vēl darbojas arī ienākošā zvana bonuss. Precīzi saprast izmaksas nav iespējams, ja nu vienīgi kādam hobijs ir matemātisko aprēķinu veikšana. Katrā ziņā labāk rēķināties ar maksimālajiem tarifiem. Un patiesībā runa jau nav par to, ka nevarētu veikt precīzus aprēķinus, bet gan par to, ka klients vēlas ātri saprast, cik kādi pakalpojumi viņam finālā izmaksās. Šo vispārējo un faktisko tarifu tīklu vērpšana komplektā ar bezmaksas sarunām un bonusiem ir mazliet kaitinoša, jo nav vienotas atbildes uz jautājumu: cik man tas maksās? Sākās rēbusi: ja ..., tad... Interesanti, ka „Zelta zivtiņas” apraksta sākumā norādīts, ka vispārējais tarifs ir 27 santīmi minūtē. Nav skaidrs, kādos gadījumos iestājas vispārējais un kādos – faktiskais tarifs. Kāpēc patērētājam jājauc galva...

Maģiskās 4 minūtes

„LMT” tarifu plānu izpratne sākotnēji šķiet vienkāršāka. Nav manevru starp vispārējiem un faktiskajiem tarifiem. Tomēr ir vairāki faktori, kas jāņem vērā, lai saprastu sakaru izmaksas, izmantojot „LMT” tīklu. Faktiski ir divi pastāvīgā pieslēguma veidi. Vienkāršākais ir Piezvani man, kad jāmaksā tikai abonēšanas maksa – Ls 5,78. Izvēloties šo pieslēguma veidu, 30 sarunu minūtes ir par brīvu un bez maksas var izmantot 15 īsziņas mēnesī. Ja pārsniedzat šo limitu, sarunas ir dārgākas nekā klasiskajam „LMT” pieslēgumam. Pārsniedzot sarunu limitu, būs jāmaksā 22,42 santīmi (7.00 – 20.00), bet no 0.00 līdz 7.00 iestājas lētais tarifs – 2,95 santīmi, savukārt vakaros, sestdienās un svētku dienās ir vidēji lētais tarifs – 17,7 santīmi. No 4. sarunu minūtes sarunas ir nedaudz lētākas. Arī zvanot uz „Drauga tālruni”, „Ģimenes tālruni”, kā arī izmantojot pakalpojumu „Mazulis”, tarifs ir par pāris santīmiem lētāks. Uz fiksēto tīklu tālruņiem ieteicams zvanīt tikai neatliekamas vajadzības gadījumā, jo darba laikā zvans maksās 22,42 santīmus minūtē, pārējā laikā – 17,7 santīmus.

Vietējā klasiskā pieslēguma abonēšanas maksa ir Ls 4,78, sakaru tarifi no 7.00 līdz 20.00 ir 9,91 santīms, brīvdienās, svētku dienās un vakaros – 8,26 santīmi, naktī – 0,295 santīmi. No 4. sarunas minūtes visas sarunas „LMT” tīklā ir lētākas par 20% jeb par pāris santīmiem. Protams, darbojas „Drauga” tālruņa, ”Ģimenes tālruņa” opcijas, kas maksā nedaudz mazāk par pamattarifu. Vēl ”LMT” piešķir atlaides sarunām vai abonēšanai atkarībā no tā, cik ilgi esat ”LMT” klients. Savukārt zvans uz tālruni, kas darbojas ”Tele2” tīklā, darba laikā izmaksās 16,52 santīmus; naktī, brīvdienās, svētku dienās un vakaros – 11,8 santīmus. Uz fiksēto tīklu tālruņiem zvans maksās 14,2 santīmus minūtē darba laikā un 11,8 santīmus minūtē pārējā laikā.

”LMT” īsziņām izmaksas ir atšķirīgas: naktī – 5,9 santīmi, darba laikā – 8,26 santīmi, nedēļas nogalēs, svētku dienās un vakaros – 5,9 santīmi. Šie paši īsziņu tarifi attiecas arī uz pieslēgumu ”Piezvani man!”

”LMT” priekšapmaksas kartes sarunu tarifu gradācija mainās atkarībā no tā, kā un par cik jūs papildināt savu ”Okartes” kontu, kā arī no bonusu programmas darbības. Ja zvanīsiet uz ”LMT” mobilo tālruni, naktī maksāsiet no 2,8 līdz 3,6 santīmiem par minūti, dienā – no 16,6 līdz 21,6, brīvdienās – no 10,3 līdz 13,4 santīmiem. Zvani uz citiem tīkliem ir krietni dārgāki. Standarta īsziņas maksā no 3,8 līdz 6 santīmiem.

Princips, ko izmanto tarifu plānošanā Latvijas operatori, ir ļoti vienkāršs – dienā sakari maksā vairāk, naktī – mazāk. Zvani uz citu operatoru tīkliem ir būtiski dārgāki. Operatori piemēro atlaižu un bonusu programmas, kā arī piedāvā dažus pakalpojumus, kas samazina sakaru izmaksas un paaugstina lietotāja lojalitāti pret operatoru.

No bitēm gaidām medu

Ko tad mēs varam novērot, raugoties Lietuvas virzienā? ”BITE GSM” mājaslapā pētot Lietuvā spēkā esošos šā mobilo sakaru operatora piedāvātos tarifus, redzam, ka ir vairāki tarifu plāni un pieslēguma veidi.

”BITE GSM” ir vienīgais operators Lietuvā, kas piedāvā ar interneta starpniecību iegādāties SIM karti, kura klientam tiek piegādāta bez maksas. Mājaslapā www.biteonline.lt, kur var pieteikties ”BITE GSM” pakalpojumu izmantošanai, ir atrodamas un salīdzināmas dažādu operatoru tarifu izmaksas.

Papildus ērtajam mobilo sakaru pieslēguma iegūšanas veidam klients saņem arī zemas sakaru izmaksas. Būtiski, ka nav jāmaksā minimālā vai ikmēneša iemaksa. Savukārt maksa par zvanu uz citiem Lietuvas sakaru tīkliem ir 6,4 santīmi. Īsziņu sūtīšana maksā tikai 2 santīmus. Tāpat nav atšķirīgu tarifu paaugstinātas tīkla noslodzes un pārējā laikā.

Plāns ”BITE Eko” arī liek uzsvaru uz izdevīgiem tarifiem. Minimālā ikmēneša abonēšanas maksa ir Ls 3 un var tikt izmantota zvaniem, īsziņām un datu pārraidei. Sarunas minūte izvēlētā tīklā – 4,8 santīmi, zvanot lietotājiem citos Lietuvas mobilo sakaru tīklos – 9,8 santīmi, par īsziņu jāmaksā 3 santīmi.

”BITE GSM” piedāvā vēl vienu privāto plānu: sarunas ”BITE GSM” tīklā maksā 7,8 santīmus, citos tīklos – 13,8 santīmus, īsziņas cena – jau ierastie 3 santīmi. Ar saviem numuriem arī var sarunāties par 3 santīmiem minūtē. Šis tarifu plāns piedāvā vēl vairākus pakalpojumus – tarifu 5,8 santīmi minūtē par zvanu uz visiem Lietuvas sakaru tīkliem no 20.00 līdz 8.00, kā arī brīvdienās, bet šim pakalpojumam ir mēneša maksa 1 lats. Ir arī ”Ģimenes zvans” – samaksājot 2 latus mēnesī, abonentiem, kas reģistrēti uz viena lietotāja vārda, savstarpējie zvani ir par brīvu, un bezmaksas sarunu skaits vai ilgums nav ierobežots. Maksa Ls 2 mēnesī tiek attiecināta uz visiem grupas abonentiem. Piemēram, ja uz viena lietotāja vārda ir reģistrēti 4 abonenti, maksa katram abonentam ir tikai 50 santīmi.

Īpaši tarifi tiek piedāvāti lojāliem klientiem. Piemēram, zvans ”BITE GSM” tīklā viņiem maksā 3,8 santīmus un 9 santīmus, zvanot uz citiem Lietuvas operatoru tīkliem. Zvani abonentiem, kas reģistrēti uz viena klienta vārda, maksā 3 santīmus minūtē neatkarīgi no diennakts stundas.

”BITE GSM” piedāvā arī priekšapmaksas pakalpojumus. Sarunas minūtes cena ”BITE GSM” tīklā ir 4,8 santīmi, citos tīklos – 9,8 santīmi, īsziņa Lietuvas mobilo sakaru tīklos maksā 3 santīmus. Savukārt ”BITE GSM” priekšapmaksas karšu lietotāji īsziņas cits citam var sūtīt par brīvu. Ja uzlādēsiet savu karti par 6 latiem, mēnesi varēsiet sūtīt bez maksas īsziņas ”BITE GSM” klientiem; ja par Ls 10 – tad jebkura Lietuvas tīkla abonentiem.

Principā ar neapbruņotu aci redzam, ka mobilie sakari Lietuvā ir lētāki. Uzkrītoši lētas ir īsziņas un priekšapmaksas karšu pakalpojumi. Protams, mobilo sakaru cenas Lietuvā nedod pamatu uzskatīt, ka tādas tās būs arī Latvijā. Tomēr varam gūt nojausmu par notikumu attīstību Latvijas kontekstā.

Būtiska atšķirība starp pašreizējiem Latvijas operatoriem un ”BITE GSM” ir tā, ka Latvijas operatori uzskaita sarunas pa sekundēm un attiecīgi izmaksu aprēķini ir ļoti precīzi, savukārt Lietuvas operators vismaz pašreiz Lietuvā pirmajā sarunas minūtē ieskaita minūtes izmaksas pilnā apjomā pat, ja saruna bijusi tikai dažas sekundes. Turpmākajās minūtēs sarunu laika uzskaite tiek veikta pa 30 sekundēm. Varbūt Latvijā tiks izmantota cita pieeja izmaksu uzskaitīšanai, tas nav zināms.

Saprotams, katrs operators palaikam rīko kādas akcijas, īsziņu sūtīšanas bumus, bonusu programmas, kas attiecas uz konkrētu tarifu plānu izmantošanu, un veic virkni citu klientu uzmundrināšanas un pievilināšanas aktivitāšu. Stingri jāturas kājās, lai reklāmu virpuļi nenogāztu no kājām... Un, ja vien nav slinkums, rēķiniet, pirms izvēlaties savu operatoru un tarifu plānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!