Foto: DELFI cc/by
Ikdienas darbā ierēdņi valsts un pašvaldību pārvaldēs strādā ar datu kopām, kuras satur visdažādāko informāciju. Tā tiek iegūta, apkopota, izmantota un tad iegulst datu nesējos, kur lielākoties tās lietderība arī beidzas – ierobežotu finanšu vai cilvēku resursu dēļ. Turpretī iedzīvotāji, kuri ar nodokļiem šo datu iegūšanu būtībā ir apmaksājuši, tiem vai nu nevar piekļūt vai arī nezina, kur tos meklēt, ja tie arī ir pieejami.

Domāju, ka ikviens sabiedriski aktīvs iedzīvotājs priecātos par iespēju ērti atrast sev interesējošo Rīgā vienkopus – iegūt muzeju, bērnu spēļu laukumu, ceļa zīmju vai dalīto atkritumu vākšanas punktu atrašanās vietas, uzzināt par iespēju nomāt mazdārziņu vai pārliecināties, kur un kāda reklāma ir saskaņota Rīgas pašvaldībā.

Iespējams, daudzi pat neapzinās, kādas iespējas sniedz pilsēta, kurā viņi dzīvo. Šāda informācija vēl jo saistošāka būtu uzņēmējiem vai ideju ģeneratoriem, kuriem dati par procesiem izglītības, kultūras vai satiksmes jomā var būt atspēriens jaunai biznesa idejai.

Mūsdienīgā valstī un pilsētā, kura domā par saviem iedzīvotājiem, ir būtiski iestāžu rīcībā esošos datus padarīt atvērtus, t.i., brīvi pieejamus vienotā formātā, noteiktā vietā. Informācijas atkalizmantošana sniedz tai pievienoto vērtību – tādējādi ieguldītais laiks, darbs un līdzekļi nav velti, bet gan datu formātā turpina dzīvot savu dzīvi, jo ir pieejami ikvienam. Mēs Rīgas domē to apzināmies, un esam pārliecināti, ka, dodot iespēju sabiedrībai, tā spēj pārsteigt.

Es vēlos redzēt Rīgu kā atvērtajiem datiem draudzīgu pašvaldību, jo datu atvēršana nav tikai ārēji moderna tendence, bet gan reāla iespēja tuvināt iedzīvotājus pilsētas pārvaldei un norisēm pilsētā. Sākoties aktīvākai datu izmantošanai, kļūs iespējama sabiedrības līdzdalība, radot jaunus produktus un pakalpojumus, kas būtu noderīgi plašam cilvēku lokam – veicot pētījumus, veidojot pārskatus un statistiku, radot šobrīd tik aktuālās un pilsētnieka ikdienai noderīgās mobilās aplikācijas.

Pašlaik esam darba pašā sākumā jeb t.s. pirmajā fāzē – aktīvi darbojamies ar dažādām sabiedriskajām organizācijām, t.sk., Latvijas atvērto tehnoloģiju asociāciju (LATA), esam izveidojuši atvērto datu darba grupu, kura strādā, lai veicinātu informācijas apmaiņu un pēc iespējas plašāku datu gatavošanu atvēršanai. Nākamā gada sākumā tiek plānots vērienīgs pasākums, kurā tiks radītas un izstrādātas jaunas idejas saistībā ar atvērto datu pielietojumu.

Līdz šim laikam plānojam nodot iedzīvotāju rīcībā mājas lapu, kurā būs apkopoti pirmie Rīgas pilsētas pašvaldības un tās kapitālsabiedrību iesniegtie dati, kas mūsu darbu ievestu jau nākamajā fāzē.

Vai šie centieni nodrošinās efektīvāku publisko resursu izmantošanu, tā sniedzot pienesumu sabiedrības labklājībai un līdzdalībai, rādīs laiks, bet esmu drošs, ka rīdziniekiem piemītošais radošums, atvērtība, pasaules elpa un darbošanās briedums ir svarīgs priekšnoteikums datu atvēršanas lietderīgumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!