Latvijā šī mēneša sākumā notikušajās diskusijās par papildus valsts tiešo maksājumu reformu malā nestāvēja arī bijušo cukurbiešu audzētāju interešu aizstāvji.
Nacionālā līmenī tika panākta vienošanās gan ar lauksaimnieku organizācijām, gan arī ar Zemkopības ministriju, ka bijušās cukurbiešu platības, kuras šogad tiks apsētas ar citām laukaugu kultūrām, būs tiesīgas pretendēt gan uz vienoto platībmaksājumu (atdalīts no ražošanas), gan arī uz laukaugu maksājumiem (saistīti ar ražošanu), kas nodrošinātu vienlīdzības principu saimniecību tālākai attīstībai.

Vakar Briselē notikušajās sarunās ar Eiropas Komisiju Zemkopības ministrija tika nostādīta fakta priekšā - bijušās cukurbiešu saimniecības saņem atbalsta un kompensējošo finansējumu cukura sektora reformas ietvaros un, paredzot tām iespēju pretendēt uz abiem augstāk minētajiem maksājumiem, noteikti radīs sektora pārkompensāciju. Eiropas Komisija patur tiesības bloķēt maksājumu administrēšanu, ja šis ierosinājums netiks ņemt vērā.

Bijušajām cukurbiešu audzētāju saimniecībām jau atkal rungas pēriens.

Jau pagājušā gada otrās puses notikumi ierādīja savu virzību. Rudenī, kad tika uzsākta pieteikšanās erozijas apkarošanas programmai, tobrīd cukurbiešu audzētāji strādāja ar domu, ka biešu audzēšana turpināsies 2007. un turpmākajos gados. Liela daļa cukurbiešu audzētāju nepieteicās uz šo programmu, jo tā paredz uzņemties 5 gadu saistības, nodrošinot noteiktu saimniecības sējumu struktūru. Saimniecībās ar lielu cukurbiešu platību īpatsvaru kopējā sējumu struktūrā šo nosacījumu izpilde ir neiespējama. Šogad, kad skaidri pateikts, ka cukurbietes vairs neaudzēsim, šīs programmas atvēršana netiek plānota. Kur tad ir vienlīdzības un solidaritātes principi?!

Cik ilgi tā turpināsies un cik ilgi lauksaimnieks būs gatavs pakļauties visam, ko diktē tuvāk un tālāk stāvoši varas vīri, varam tikai minēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!