Aizvadīto nedēļu notikumi ar Latvijas Radio (turpmāk tekstā - LR), kuri pamatoti satricināja jau tā trauslo Latvijas sabiedrisko plašsaziņas līdzekļu pamatu, radio entuziastiem neļauj palikt malā un liek pamatoti uzdot vairākus būtiskus jautājumus par to, kā LR nonāca teju pie bankrota sliekšņa, kas par to bija/ir atbildīgs un kādi soļi tiks sperti turpmāk.
Pirmkārt, sabiedrībai ir palicis neatbildēts jautājums par nu jau bijušā LR ģenerāldirektora un finanšu direktora vietas p.i. Aigara Semēvica atkāpšanos, kura notika lielā steigā, bez jebkādiem paskaidrojumiem un atbildības par notikušo (LR parādsaistībām vairāku simtu tūkstošu latu apmērā). Vai un kādā apmērā šis cilvēks un pārējās atbildīgās amatpersonas, tiks sauktas pie morālas un, iespējams, materiālas atbildības, par pieļauto patvaļu - radio finanšu krahu, ko izraisīja dzīvošana pāri saviem līdzekļiem?

Otrkārt, šobrīd, ar dažādu līdzekļu (t.sk. LR ētera) starpniecību, tiek aicināts LR atbalstīt ziedojumu veidā, kā arī aktualizēts jautājums par iespējamo abonentmaksu ieviešanu. Diemžēl, vēljoprojām maz tiek ne tikai runāts, bet arī strādāts pie tā, lai LR, kā visaptverošākais sabiedriskais medijs Latvijā, patiešām spētu piedāvāt sabiedriskajam medijam atbilstošu, daudzpusīgu, orģinālu un kvalitatīvu saturu. Vai šeit tiešām nekas nav sakāms ne pašam radio, ne Nacionālajai radio un televīzijas padomei (NRTP), kuras viens no uzdevumiem ir uzraudzīt un kontrolēt sabiedriskos medijus?

Tā kā līdz šim, ne no LR vadības, ne NRTP, tā arī publiskajā telpā nav izskanējuši skaidri risinājumi krīzes novēršanai un tajā pašā laikā sabiedrība ir piedzīvojusi vairākas savdabīgas akcijas ("klusuma pikets" pie Saeimas un radio ēterā; vairāku raidījumu īslaicīga noņemšana utml.), klauvējot pie sabiedrības ar uzstādījumu, ka, ja naudas nebūs, LR ēterā drīz vien vairs neskanēs vairāki raidījumi, arī mēs piedāvājam savu, nestandarta risinājumu. Proti, tā kā sabiedriskais radio pēc definīcijas ir produkts sabiedrībai, mēs, kā radio darbā pieredzējuši entuziasti, LR un sabiedrībai piedāvājam sekojošo: kādā no LR kanāliem, nesaņemot atalgojumu, veidot vienu vai vairākus raidījumus par politikas un kultūras tēmām, tādējādi pierādot - kvalitatīvas programmas ir iespējams izveidot arī bez finansējuma, vajag tikai vēlmi to darīt.

Ceram uz sabiedrībai labvēlīgu risinājumu sabiedriskā radio krīzes novēršanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!