Foto: F64
Gudras, aktīvas, dinamiskas un viedas. Tādas ir Latvijas sievietes, ko man nācies sastapt divdesmit gadu laikā, vadot biedrību "Līdere" , kas palīdzējusi spert pirmos soļus biznesā vairāk nekā sešsimt jaunajām uzņēmējām no visdažādākajām nozarēm. Gluži tāpat, kā šajā laika periodā ir mainījusies mūsu sabiedrība, ir mainījusies arī attieksme pret sievietēm biznesā – šodien vairs nevienu neizbrīna sieviete uzņēmēja.

Latvijas sieviete ir pierādījusi, ka spēj būt spēcīgs un līdzvērtīgs partneris ikvienā jomā, ne tikai uzņēmējdarbībā, un ka ir līdzvērtīgi profesionāla, lai ne tikai izveidotu un vadītu savu biznesu, bet arī nonāktu lielo uzņēmumu valdēs un padomēs. Sievietes ir arī būtisks Latvijas ekonomikas dzinējspēks, jo tieši viņas rod impulsu rūpēs par ģimenes labklājību pievērsties savam biznesam, kas nereti no ģimenes uzņēmuma pārvēršas par ko daudz lielāku. Turklāt mūsdienu tehnoloģiju attīstība un digitālā transformācija dod iespēju arvien vairāk sievietēm iesaistīties ar informācijas tehnoloģijām saistītā uzņēmējdarbībā.

Atbalsts sievietēm biznesā

Kad divtūkstošo gadu sākumā nonācām pie domas par mentoringa programmu jaunajām uzņēmējām, neizbēgams bija jautājums – vai mēs pašas neradām apdraudējumu savam biznesam, apmācot potenciālās konkurentes? Es vienmēr esmu uzskatījusi, ka labāk, lai, tēlaini izsakoties, ciemā turīgi ir visi, nevis tikai viens, jo tikai tā iespējama konkurētspējīga izaugsme un preču un pakalpojumu aprite. Mentoringa kustības viens no nosacījumiem – mentors ir no citas nozares kā atbalstāmais jaunais uzņēmējs, un viņa pamata uzdevums ir palīdzēt saskatīt lielo bildi, rosināt pamanīt likumsakarības uzņēmējdarbībā un arī atbalstīt uzņēmuma procesu sakārtošanā, tostarp veicināt izpratni par aprēķiniem, nodokļiem un iespējām iekarot ārvalstu tirgus.

Vairākas no jaunajām uzņēmējām, kuras savulaik saņēmušas "Līderes" atbalstu, šodien jau skaļi un stabili pieteikušas sevi gan Latvijā, gan ārpus mūsu valsts robežām, un viņu izveidotie uzņēmumi demonstrē ne tikai stabilu un ievērojamu apgrozījumu, bet arī ir kļuvuši par atpazīstamiem zīmoliem, kas tiek kotēti biržā. Tajā pašā laikā tikpat būtiski, lai veidotos uzņēmumi reģionos, lai cilvēkiem tur būtu iespēja veidot savu biznesu, un "Līderes" programma sniedz nozīmīgu atbalstu sieviešu iesaistē uzņēmējdarbībā. Īpaši tam veltīta mūsu reģionu iniciatīvai "Līderes kods".

Nozaru spektrs, kurā darbojas "Līderes" izskolotās uzņēmējas, ir plašs – no lauksaimniecības un skaistumkopšanas līdz apkalpojošajai sfērai un restorāniem, pēdējo gadu laikā – arī digitālās tehnoloģijas. Arī pēc mentoringa programmas beigām saikne nekur nepazūd. Uzņēmējs savā ziņā ir vientuļa profesija, un bieži vien nepieciešams līdzvērtīgs līderis, ar kuru no sirds parunāt par specifiskām problēmām, kuras sarunā ar darbiniekiem nemēdz skart. Kad 1993. gadā izveidoju izdevniecību "Lietišķās informācijas dienests", mentorings bija svešvārds, ko izprata vien retais, taču tagad varu novērtēt, cik vērtīgs šāds atbalsts būtu bijis arī tolaik.

Vienmēr sniegs padomu

"Līderes" mentoringa programma turpinās arī šodien, tāpat reģionos regulāri rīkojam "Līderes koda" tikšanās, lai atbalstītu un morāli spēcinātu jaunās uzņēmējas. Te es gribētu iedrošināt visas sievietes, kas vēl tikai domā par savu biznesu – nāciet un iepazīstieties ar saviem potenciālajiem mentoriem! Mentors nav vagars, kurš dzīs uz priekšu, nav arī skolotājs, kas regulāri prasīs atskaitīties par apgūto. Es mentoringa programmu gribētu salīdzināt ar apdrošināšanas polisi, ko izmanto, kad radusies vajadzība. Mūsu biedrībā ir pieredzējušas uzņēmējas, kas nekad neatteiks padomu un vienmēr palīdzēs atrast pareizo ceļa virzienu.

Esam sadarbojušās arī ar reģioniem, kur sieviešu līdzdalība sabiedrībā nozīmīgos procesos izpaužas savādāk – ir īstenoti sadarbības projekti ar Afganistānas, Gruzijas un Turcijas sieviešu biedrībām. Lai arī šajās valstīs valda patriahālais modelis un tradīcijas ir noteicošās, arī tur sieviete ir sava veida vadītāja, kuras pārraudzībā ir mājas dzīve, un ir vērtīgi gūt pieredzes apmaiņu prasmēs, kā organizēt darbu, kā veidot savstarpējo saskarsmi, lai uzlabotos sociālā vide un cilvēki ar prieku rūpētos viens par otru. Ne katrai sievietei ir nepieciešams kļūt par vadītāju vai uzņēmēju, bet, ja šāda vēlme rodas, biedrība "Līdere" ir priekš tam, lai palīdzētu un atbalstītu.

Arvien vairāk sieviešu nolemj savu karjeru pavērst IT nozares virzienā, un ņemot vērā vispārējo digitālo transformāciju, tehnoloģiju jomā būs arvien vairāk nepieciešams spēcīgu, mērķtiecīgu prātu. Digitālā transformācija ir arī lieliska iespēja sava biznesa attīstībai, un aicinu jaunās sievietes, kas vēlas doties uzņēmējdarbībā, domāt ārpus tradicionālajiem ceļiem un meklēt jaunus, savējos, lai priekš sevis radītu aizraujošu un pelnošu uzņēmumu, vienlaikus ceļot vispārējo valsts ekonomiku.

Ja pirms gadiem divdesmit sievietes, kas atnāca pie mums bija biklākas un mazāk uzdeva jautājumus, tad šodien pēc mentora padoma lūkojas dinamiska, aktīva un prasīga sieviete, kas ne tikai ieklausās, bet arī pati pieprasa atbildes. Ne velti Latvija ir starp Eiropas Savienības valstīm, kur augsts sieviešu īpatsvars vadošos amatos veidojies dabiski, bez nepieciešamības piemērot kvotas. Augstais izglītības līmenis, spēja atrisināt pašas sarežģītākās situācijas un pat krīzē saglabāt viedumu – tās ir īpašības, kas mūsu sievietēm šķiet vai šūpulī ieliktas, un es ticu, ka sievietes ir ļoti būtisks Latvijas ekonomikas virzītājspēks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!