Foto: LETA
Baltijas valstu darba devēji nākamajā gadā pietiekami aktīvi meklēs jaunus darbiniekus un palielinās atalgojumu, bet būs piesardzīgāki nekā šogad, liecina CV-Online novembrī veiktais pētījums Baltijas valstīs, aptaujājot darba devējus Latvijā, Lietuvā un Igaunijā – kopumā vairāk nekā 2500 uzņēmumus.

Nākamajā gadā pieņemt jaunus darbiniekus plāno 42% no aptaujātajiem Latvijas darba devējiem, kamēr Lietuvā un Igaunijā šie skaitļi ir attiecīgi 47% un 40%.

Salīdzinoši ar iepriekšējā gada pētījuma rezultātiem, visās Baltijas valstīs ir samazinājies to darba devēju skaits, kuri plāno pieņemt darbā jaunus darbiniekus. Latvijā šie rādītāji ir samazinājušies par 21%, Lietuvā par 11%, bet Igaunijā par 16%. Tādējādi var uzskatīt, ka optimistiskākie būs darba devēji Lietuvā, kamēr Latvijā un Igaunijā darba devēji būs noskaņoti konservatīvāk, meklējot salīdzinoši mazāk darbiniekus.

Šogad palielinājies tādu uzņēmumu skaits, kas nākamajā gadā plāno gan pieņemt, gan atlaist darbiniekus, attiecīgi Latvijā - 22% (pirms gada 16%), Lietuvā - 27% (pirms gada 24%), Igaunijā - 9% (pirms gada 2%) no aptaujātajiem darba devējiem. Tas nozīmē, ka aizvien vairāk uzņēmumu izvērtē esošo darbinieku darba rezultātus, atlaižot mazāk efektīvus un pieņemot to vietā efektīvākus darbiniekus.

Darba devēji plānoto personāla skaita pieaugumu galvenokārt pamato ar uzņēmuma darbības apjomu palielināšanos, to norādījuši 72% no aptaujātajiem Latvijas darba devējiem. Tomēr, salīdzinot ar pagājušajā gadā veiktā pētījuma rezultātiem attiecīgajā laika posmā, šogad šādu iemeslu min par 14% mazāk. Nozīmīgs faktors jaunu darbinieku pieņemšanai darbā minama arī darbinieku rotācija, to norādījuši 35% aptaujāto Latvijas darba devēju.

Latvijas darba tirgu nākamajā gadā sagaida piesardzīgs optimisms, ko sekmēs mērenā ekonomiskā izaugsme, kā arī pieaugošā nenoteiktība ģeopolitiskās situācijas dēļ. Lielākā daļa uzņēmumu plāno attīstību nākamajā gadā, bet jaunas darba vietas tiks izveidotas salīdzinoši mazāk un galvenā nozīme tiks piešķirta darba efektivitātei.

Tajā pašā laikā saglabāsies arī atbilstošu darbinieku trūkums, ko papildus veicinās darbaspējīgo iedzīvotāju skaita un bezdarba samazināšanās. Tādējādi var gaidīt darba samaksas pieaugumu efektīviem darbiniekiem un tiem speciālistiem, kas ir ļoti pieprasīti darba tirgū.

Pētījuma dati liecina, ka pieaudzis uzņēmumu skaits, kuri nākamajā gadā ieplānojuši līdz 2 jaunām vakancēm, savukārt samazinājies to uzņēmumu skaits, kuri meklēs vairākus desmitus jaunu darbinieku:
29% plāno pieņemt darbā 1-2 darbiniekus (pirms gada 15%);
23% plāno pieņemt darbā 3-4 darbiniekus (pirms gada 16%);
16% plāno pieņemt darbā 5-9 darbiniekus (pirms gada 15%);
22% plāno pieņemt darbā vairāk nekā 10 darbiniekus (pirms gada 33%);
10% nav atbildes par darbinieku skaitu, bet jauni darbinieki noteikti tiks pieņemti.

Atbilstoši pētījuma datiem visvairāk darbiniekus Latvijā meklēs informācijas tehnoloģiju, mazumtirdzniecības, finanšu un apdrošināšanas, inženiertehniskās un drošības nozares uzņēmumi.

Vairāk nekā trešdaļa Baltijas darba devēju plāno palielināt atalgojumu, lai noturētu savus darbiniekus un būtu pievilcīgi darba devēji potenciālajiem darbiniekiem. Tomēr aptaujas rezultāti liecina, ka darba devēji būs piesardzīgāki, palielinot darbinieku atalgojumu nākamā gada laikā.

Atalgojuma pieaugumu iecerējuši 36% darba devēju Latvijā, kas, salīdzinoši ar pagājušā gada aptaujas rezultātiem, ir par 20% mazāk. Savukārt 34% darba devēju plāno atalgojumu saglabāt līdzšinējā līmenī, bet 5% atzina, ka dažus darbiniekus gaida algas pieaugums, bet dažiem tā tiks samazināta. Tikai nedaudz virs 1% darba devēju atzina, ka nākamajā gadā viņu darbinieku atalgojums tiks samazināts. 23% darba devēju aptaujas periodā lēmumu par darbinieku atalgojumu nākamajam gadam nebija pieņēmuši un atbildēt nevarēja.

Aptaujājot darba devējus par Ukrainas krīzes un ekonomisko sankciju ietekmi, vairāk nekā 90% darba devēju katrā Baltijas valstī norādīja, ka tā tieši nav ietekmējusi personāla vadības plānus un apjomus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!