Oto Bismarks ir teicis: ar politiku ir tāpat kā ar desu – gan par vienu, gan otru labāk nezināt, kā to taisa.
Tikai gadu pirms 9. Saeimas vēlēšanām un pirms "Jaunā Laika" kongresa notika publisks un atklāts partijas vadītāja izvēles process, veselīga konkurence starp divām spēcīgām personībām, diviem talantīgiem politiķiem. Par partijas "Jaunais Laiks" vadītāju partijas kongresā tika ievēlēts Einars Repše.

Jāpiezīmē, ka Rietumu demokrātijās sacensība par tiesībām vadīt gan nav nekas jauns un neparasts. Partiju spēcīgākās personības ir cīnījušās par šādu iespēju gan Vācijā, gan Francijā, gan Lielbritānijā. Latvijā šāds partijas vadītāja izvēles process ir jauna lieta. Taču -- labāk vēlāk nekā nekad. Ir labi, ka tas rada diskusijas vēlētāju vidū, ir labi, ka diskusijas sākas ar kritiku un pāraug idejās. Ir labi, ka idejas kļūst par jauniem darba plāniem.

Demokrātisks un atklāts partijas līdera izvēles process ne vien nāca par labu partijai, to nostiprinot un veicinot veselīgu konkurenci, bet arī ir devis iespēju sabiedrībai vērtēt politikas procesu pavisam jaunā kvalitātē. Tāda ir domājoša cilvēka izvēle: balsot vai nebalsot par konkrētām vērtībām, stratēģiju un valsts attīstības redzējumu.

Ikvienas partijas biedri ir pelnījuši patiesi labāko un spēcīgāko vadītāju, ikvienas valsts pilsoņi ir pelnījuši labāko premjeru un prezidentu. Vēl vairāk – pilsoniskajai sabiedrībai ir tiesības gūt pilnu pārliecību par tās priekšstāvju kvalitātēm. Politiskajiem līderiem savukārt ir pienākums godīgi atklāt sabiedrībai savas stiprās puses un ļaut tai analizēt savas vājās puses. Tāds ir pamatotas un pārliecinošas izvēles pamatu pamats. Pretējā vērtību skalā ir šaurā elites lokā izvēlēta kompromisa figūra, marionete, kuru saskaņā ar savām ekonomiskajām interesēm kontrolē elite un oligarhi.

Esmu pārliecināts, ka politiķi – marionetes tas nav tas ko Latvijas sabiedrība vēlas. Laikmetā, kad Bismarks salīdzināja politiku ar desu, patērētāju tiesības praktiski neeksistēja, nepastāvēja arī demokrātija mūsdienu izpratnē.

Tāpēc es tomēr nekādi nevarēšu piekrist, ka ar politiku ir tāpat kā ar desu – gan par vienu gan otru labāk nezināt, kā to taisa. Te nav runa par kādu īstermiņa ieguvumu un vēl vienu uzvarētu batāliju sabiedriskās domas laukā. Es esmu pārliecināts, ka demokrātisks un atklāts partijas līdera izvēles process ir dabisks un nāk par labu sabiedrības veselīgai attīstībai kopumā. Demokrātija ir perfekta desas kvalitātes kontrole jo zinām, kādā veidā un no kādām izejvielām tā ir gatavota.

Aicinu Latvijas pilsoņus nemulst demokrātijas priekšā. Aicinu vēlētājus izmantot JL piemēru savā labā un pieprasīt no visām pārējām partijām demokrātijas kvalitātes kontroli līderu, vadības un deputātu kandidātu piedāvājumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!