Foto: DELFI

Covid-19 vakcīnas izgudrošanas ātrums ir unikāls mūsu zinātnes sasniegums. Tas, cik zibenīgi mēs spēsim izlietot mums jau piegādātās vakcīnas, izšķirs ne tikai cilvēku dzīvības, bet arī to, cik ātri spēsim atjaunot valsts ekonomiku. Ātra vakcinācija būs mugurkauls tautsaimniecības uzplaukumam un izrāvienam.

Skaidrojošs, detalizēts vakcinācijas plāns ir būtisks, lai ikviens Latvijas iedzīvotājs saprastu, kādā veidā un kad tieši pienāks viņa kārta vakcinēties, sākot ar ārstniecības personām, kas vakcinējas ārstniecības iestādēs, un beidzot ar katru iedzīvotāju tuvākās un tālākās pašvaldībās. Ir jāsaprot, ka tas dokuments, ko līdz šim piedāvāja Veselības ministrija (VM), bija stratēģija, plāna uzmetums un prezentācijas slaidi, nevis vakcinācijas ieviešanas plāns un precīza detalizācija.

Ir ārkārtīgi svarīgi kāpināt vakcinācijas tempus, jo mums katru dienu mirst cilvēki, tostarp mediķi, un tas nav pieļaujami. Līdzšinējais temps rada bažas, ka šī ārkārtas situācija turpināsies vēl gadiem. Nacionālais veselības dienests ziņoja, ka līdz 5. janvārim Latvijā tika vakcinētas 2923 personas – tas ir ārkārtīgi maz, un pirmās "Pfizer/BioNTech" kravas vakcīnas jau noteikti vajadzēja izpotēt. Pandēmijai nav brīvdienu vai svētku dienu – mums ir jānodrošina iespējami ātra sabiedrības imunizācija. Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra "Re:Baltica" faktu pārbaudē "Re:Check" noskaidrojās, ka pirmajā kārtā Lietuva saņēma 9750 vakcīnu dozas – identiski Latvijai – un tikpat daudz mediķu arī tika vakcinēti līdz 3. janvārim.1 Turklāt pirmajā dienā vien tika vakcinēti 2270 cilvēki jeb vairāk nekā Latvijā nedēļas laikā kopā.

Valsts pētījumu programmas ietvaros tika veikta sabiedrības aptauja, kurā tika uzdoti vairāki specifiski jautājumi, tostarp par vakcīnām, un atbildes norāda uz satraucošu un skumju ainu.2 Gandrīz puse jeb 48% respondentu pilnībā vai daļēji piekrīt viedoklim, ka šobrīd īsti netic nekādai informācijai par Covid-19 vakcīnām, divas trešdaļas jeb 65,1% atzīst, ka viņiem pietrūkst informācijas par Covid-19 vakcīnām, kā arī teju puse – 49,4% – respondentu piekrīt viedoklim, ka Covid-19 vakcīnas ir nepārbaudītas un nedrošas.

Šie cipari norāda, ka esam jau desmitiem soļu iekavējuši ar sabiedrības informēšanas kampaņu. Mums ir aktīvi, ar cieņu un saprotamā valodā jāstāsta par vakcīnas lomu, kā arī tās izpēti un izstrādi cilvēkiem, kuri vēl šaubās un nav izlēmuši, vai vakcinēties.

Iepazīstoties ar VM sagatavoto vakcinācijas stratēģijas ieviešanas plānu, konstatēju vairākas vājās vietas:

  • Pieejamajā VM plānā nav skaidru pārraudzības un vadības funkciju. Būtībā vakcinācijas procesam patlaban nav "piederības" – ir vajadzīgs spējīgs krīzes menedžeris.
  • Plānā nav sadalīta atbildība starp ārstniecības iestādēm visā valstī, lai maksimāli atvieglotu un paātrinātu vakcinācijas procesu. Piemēram, nav norādīta pašvaldību loma un atbildība vakcinācijas procesā.
  • Nav vienota e-risinājuma vakcinācijas uzskaitei, tostarp par vakcinācijas faktu, potenciālajām blaknēm un efektu.
  • Ir vajadzīgs centralizēts atbalsts ģimenes ārstiem atlasīt precīzas vakcinējamo grupas. Plānā ietvertais risinājums ir procesu organizēt decentralizēti. Manuprāt, nevar atbildību novirzīt izpildītājiem bez konkrētiem rīkiem.
  • Plānā ir precīzi jānorāda, kā tieši notiks sabiedrības apziņošana par vakcināciju: konkrēta vieta un laiks. Tam var izmantot jau valstī pavasarī pārbaudīto drošības īsziņu.
  • Nav vadības grupas, kas organizētu vakcinācijas procesu, risinātu iespējamās problēmas, tostarp saistībā ar loģistikas kļūdām, cilvēkresursu trūkumu un informācijas apriti, un analizētu datus par operatīvo situāciju.
  • Komunikācija ar nozari ir nepietiekama – netiek izmantoti visi pieejamie resursi, nozares kompetences un zināšanas. Tik svarīga jautājuma apspriedē un stratēģijas izveidē iesaistīto profesionāļu lokam ir jābūt visaptverošam. Nevar pieļaut situāciju, ka ģimenes ārstus pārstāvošās organizācijas ir neziņā par vakcinācijas plānu un nav arī bijušas iesaistītas tā izstrādē, jo tieši ģimenes ārstiem būs milzīga loma vēlākās vakcinācijas fāzēs, kad tiks paplašināts vakcinējamo personu loks.
  • Plašai komunikācijai par vakcīnas drošumu, efektivitāti un nozīmīgumu visai tautsaimniecībai bija jābūt jau vakar. VM norāda, ka vērienīga sabiedrības informēšanas kampaņa tiks rīkota šā gada pirmajā ceturksnī, taču apjomīga un specifiska informācija vajadzīga jau tagad – tradicionālajos un sociālajos medijos, nevis tikai attiecīgo iestāžu mājaslapās. Slavējama ir ministrijas iniciatīva organizēt tiešsaistes diskusijas par vakcīnām ar vairākiem ekspertiem – ceru sagaidīt šādas plašas diskusijas arī turpmāk, iesaistot dažādus viedokļu līderus dažādām sabiedrības grupām.

Kuģa kapteinis ir Ministru prezidents, un viņš redz "lielo bildi" kopumā. Atbalstu premjera Krišjāņa Kariņa vēlmi savā valdības komandā redzēt jaunu, enerģisku veselības ministru.

1 https://rebaltica.lv/2021/01/vai-latvija-vakcine-tikpat-strauji-ka-citur/

2 https://www.delfi.lv/news/versijas/gatis-krumins-vakcinas-pret-covid-19-ka-sobrid-jutamies-un-ko-par-tam-domajam.d?id=52790241

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!