Foto: VID
Latvijas Valsts iestāžu, pašvaldību, uzņēmumu un finanšu darbinieku arodbiedrība katra gada sākumā izvirza mērķus un pēcāk tos īsteno saskaņā ar izstrādāto plānu. Arodbiedrības valde ir nolēmusi, ka šis gads būs Latvijas valsts iekšējās drošības stiprināšanas gads (iepriekš ir bijuši, piemēram, Tiesiskuma stiprināšanas gads - panācām algas paaugstināšanu tiesu sistēmas darbiniekiem, ir bijis Sociālās jomas stiprināšanas gads - panācām algas palielinājumu Valsts sociālās aprūpes centra darbiniekiem).

Uzskatām, ka Latvijas muitas amatpersonas ir viens no galvenajiem Latvijas valsts iekšējās drošības pamatiem, un faktiski atbild par Eiropas Savienības vienotā tirgus un sabiedrības aizsardzību, proti, cita starpā apkaro narkotisko vielu un akcīzes preču kontrabandu, veic skaidras naudas, patērētājiem bīstamu preču pārvietošanas kontroli, kā arī darbojas intelektuālā īpašuma aizsardzības jomā.

Līdztekus minētajam šobrīd, kara apstākļos, kur Latvijas kaimiņvalstis – Krievija un Baltkrievija – ir kara agresorvalstis, kurām tika piemērotas patiešām nopietnas Eiropas un Latvijas sankcijas, muitas amatpersonu atbildība un pienākumi vēl jo vairāk ir fundamentāli nozīmīgi ne tikai Latvijas valsts drošībai, bet arī Eiropas Savienības ārējās robežas un interešu aizsardzībai, cita starpā kontrolējot arī sankciju ievērošanu. Latvijas muitai šobrīd ir milzu atbildība kā Eiropas Savienības vienotā tirgus un sabiedrības aizsardzības nodrošinātājai.

Nacionālās drošības likuma 3.panta pirmā daļa noteic, ka nacionālās drošības sistēmu veido valsts varu un pārvaldi realizējošās institūcijas un Latvijas pilsoņi, kam likums deleģē pienākumus un tiesības nacionālās drošības jomā noteiktas kompetences ietvaros.

Muitas likuma 14.panta pirmā daļa noteic, ka muitas kontroli visā Latvijas Republikas muitas teritorijā veic muitas amatpersona.

Atbilstoši šī likuma 3.panta sestajai daļai muitas amatpersona ir muitas iestādes ierēdnis, kas pilda normatīvajos aktos muitas jomā, šajā likumā un likumā "Par Valsts ieņēmumu dienestu" noteiktos uzdevumus muitas politikas īstenošanā. Muitas amatpersonai ir šajā likumā, likumā "Par Valsts ieņēmumu dienestu", normatīvajos aktos muitas jomā un citos normatīvajos aktos noteiktās tiesības (septītā daļa).

Uzskatām, ka muitas amatpersonu atalgojums jo sevišķi minētajos apstākļos, ir nesamērīgi zems attiecībā pret pienākumiem un atbildību – aptuveni vidēji 800 euro netto. Brīvajā darba tirgū šādu pienākumu un atbildības apjomu novērtētu ne mazāk kā 1500 euro netto.

Ievērojot minēto, uzskatām, ka muitas amatpersonu jautājums ir jau fundamentāli nozīmīgs un steidzamības kārtībā aktualizējams valsts drošības jautājuma kontekstā, kā arī Eiropas Savienības drošības kontekstā. Nav pieļaujama situācija, kurā amatpersonām, kas darbojas muitas kontrolē ar agresorvalstīm, un vispār kara laikā, kad pastiprinās jebkādas agresorvalstu darbības savu mērķu sasniegšanai, vidējais atalgojums pārsniedz tikai nedaudz virs minimālās valstī noteiktās darba algas. Ir arī vispārzināms, ka globālo politisko notikumu ietekmē iedzīvotājus ir skārusi arī energoresursu sadārdzinājuma krīze, kurā maksātspējai ir galvenā nozīme. Nevar būt situācija, kurā amatpersonu, kas veic muitas kontroli valstī un Eiropas ārējā robežā ar agresorvalsti, atalgojums nesasniedz adekvātu līmeni visos minētajos apstākļos. Šāda situācija rada pamatotas šaubas par valsts aizsardzības spējām, taču līdztekus joprojām pastāv kontrabandas apkarošanas uzdevumi un vispārējā ekonomiskās drošības nodrošināšana.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Egils Baldzēns valdes sēdes laikā apliecināja, ka muitas amatpersonu atalgojuma palielināšanas jautājums ir valstiski svarīgs, tāpēc Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība minēto jautājumu izvirzīs skatīšanai Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē.

Pamatojoties uz visu iepriekš norādīto lūdzam Ministru kabinetu aktualizēt muitas amatpersonu atalgojuma jautājumu un pieprasīt papildus līdzekļus Latvijas muitas darbiniekiem, nodrošinot šīs vitāli svarīgās nozares darbiniekiem atalgojumu ne mazāku par 1500 euro netto atbilstoši katra kompetencei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!