Foto: Shutterstock
Lai gan nekustamā īpašuma profesionāļi vienmēr ir iestājušies par nepieciešamību tirgus dalībnieku sertifikāciju un citus ar pakalpojumu drošumu saistītus jautājumus risināt ar valstiska regulējuma palīdzību, nekustamā īpašuma joma vairāk nekā divdesmit gadus ilgajā periodā pēc neatkarības atgūšanas sakārtota, galvenokārt pateicoties nozares pašregulācijas spēkam.

Latvijas nekustamo īpašumu darījumu asociācijas LANĪDA izveidotā nekustamā īpašuma aģentu sertifikācijas sistēma un pieņemtais ētikas kodekss ir nozīmīgākie elementi, kas nodrošina asociācijas biedru atbildīgu rīcību un profesionālo standartu ievērošanu.

LANĪDA pārstāv lielāko daļu nozares speciālistu Latvijā un veicinājusi profesionalitātes līmeņa celšanos. Tomēr Latvijas nekustamā īpašuma tirgus galvenā problēma joprojām ir iespēja savus pakalpojumus tajā sniegt ne tikai sertificētiem nekustamā īpašuma aģentiem, bet arī nesertificētiem, nereti neprofesionāliem starpniekiem.

Vairumā gadījumu nekustamais īpašums ir katras ģimenes nozīmīgākā materiālā vērtība, tādēļ to iegādājoties, pārdodot, izīrējot vai veicot jebkuru citu darbību, mēs vēlamies saņemt profesionālu pakalpojumu un labāko iespējamo rezultātu. Šādā situācijā pašsaprotami ir izmantot sertificēta aģenta pakalpojumus, taču bieži vien vēlme ietaupīt mudina cilvēkus darījumus kārtot pašiem vai izvēlēties starpniekus, kuri savu kompetenci nekā citādi, kā vien ar vārdiem un solījumiem apliecināt nevar. Rezultāts nereti tad ir bēdīgs, un no tā cieš ne vien konkrētais cilvēks, bet arī visu nozares profesionāļu reputācija.

Nekustamā īpašuma aģentu dzimtenē ASV darījumu veikšanu sertificētiem speciālistiem uztic ap 80% cilvēku, savukārt Eiropā, arī Baltijā, attieksme pret profesionāliem starpniekiem ir krietni vien atturīgāka. ASV, kur darbojas pasaulē lielākā sabiedriskā organizācija - ASV Nacionālā Rieltoru asociācija (National Association of Realtors), apvienojot vairāk nekā vienu miljonu biedru, aģenta sertifikāta iegūšana ir ļoti sarežģīts daudzlīmeņu process, šīs nozares profesionāļiem jābūt patiešām augstā līmenī ar plašu zināšanu bāzi. Nekustamā īpašuma aģentu licencēšana ASV ir obligāta.

Kāda situācija ar nekustamā īpašuma aģentu sertifikāciju ir Eiropā? Eiropas Savienības līmenī nekustamā īpašuma aģentu pakalpojumi netiek atsevišķi un vienoti regulēti, taču šīs tiesības ir nodotas katras dalībvalsts ziņā. Aģentu pakalpojumu regulēšanas pakāpes dažādās valstīs ir atšķirīgas, piemēram, Nīderlandē starpniecības pakalpojuma sniegšanai atļauja nav nepieciešama, savukārt tādās valstīs kā Beļģija, Dānija, Portugāle, Slovākija, Zviedrija aģentam pirms darbības uzsākšanas jāsaņem sertifikāts vai jāreģistrējas atbilstošā reģistrā.

Tā kā Latvijas normatīvie akti nekustamā īpašuma aģentu darbību neregulē, tad pakalpojumus var sniegt arī personas, kurām nav ne atbilstošas izglītības, ne zināšanu, ne pieredzes, ne arī izpratnes par profesionālās ētikas normām. Lai līdz minimumam samazinātu nekvalitatīva pakalpojuma sniegšanas iespējas nozarē, LANĪDA savas darbības vairāk nekā 20 gados ir centusies panākt, lai nekustamā īpašuma aģentu profesija tiktu atzīta un iekļauta reglamentēto profesiju sarakstā, ar likumu nosakot arī obligātu profesionālās kvalifikācijas sertifikāciju.

Līdzīgas jomas speciālisti - nekustamā īpašuma vērtētāji - reglamentēto profesiju sarakstā ir iekļauti, tomēr tas noticis, galvenokārt pateicoties sasaistei ar finanšu sektoru, bankām. Arī nekustamā īpašuma aģenti strādā ar ļoti vērtīgu aktīvu, tādēļ, neievērojot profesionālos un ētikas standartus, sekas var būt ļoti nopietnas. LANĪDA augstu vērtē un atbalsta pašregulācijas sniegtās iespējas, tomēr uzskata, ka sabiedrībai tik nozīmīgā nozarē kā nekustamais īpašums nepieciešams arī valsts regulējums.

LANĪDA sertifikācijas birojs, kas ir vienīgā Latvijā akreditētā sertifikācijas institūcija ar tiesībām izsniegt nekustamā īpašuma aģentu sertifikātus, sertificējusi vairāk nekā 150 aģentus un aģentu palīgus. Kopš 2006.gada obligāta prasība LANĪDA biedriem ir nekustamā īpašuma tirdzniecības aģentu profesionālās darbības civiltiesiskās atbildības apdrošināšana. Tā ir papildu juridiskā un materiālā aizsardzība tiem klientiem, kuri izmanto asociācijas sertificēto aģentu pakalpojumus. Tomēr jāsaka, ka vēl ne reizi nav bijusi nepieciešamība šo mehānismu iedarbināt. Visi strīdus gadījumi atrisināti sarunu ceļā.

LANĪDA saņem sūdzības arī par nesertificētiem negodprātīgiem starpniekiem, tomēr, tā kā sertifikācija ir brīvprātīga un atbildības mehānismi attiecas tikai uz sertificētiem aģentiem, asociācija nevar ietekmēt nesertificētu tirgus dalībnieku iespējas turpināt pakalpojumu sniegšanu. Protams, ne visi aģenti bez sertifikātiem ir tā sauktie "melnie mākleri", tirgū darbojas arī pietiekami profesionāli un pieredzējuši starpnieki bez sertifikātiem. Tomēr nevar noliegt, ka neprofesionālie starpnieki bieži vien saistīti ar ekonomikas pelēko zonu, nodokļu nemaksāšanu, nereti vērojami arī nelegāla kapitāla aprites elementi. Krimināla rakstura motīvi darījumos ar nekustamo īpašumu salīdzinājumā ar laiku pirms desmit gadiem ir ievērojami samazinājušies, tomēr mūsu sadarbība ar ēnu ekonomikas apkarošanas un citām institūcijām apliecina, ka problēma joprojām ir aktuāla.

Obligāta nekustamā īpašuma aģentu sertifikācija ir viens no risinājumiem, kas būtiski samazinātu iespējas darījumos iesaistīties negodprātīgiem starpniekiem. Apvienojumā ar nozares spēcīgajām pašregulācijas tradīcijām tas ievērojami paaugstinātu kā pakalpojumu drošumu, tā arī kopējo kvalitātes līmeni.

Viens no nozares pašregulācijas elementiem, kas arī vērsts uz pakalpojuma kvalitātes paaugstināšanu, ir 2010.gadā Latvijas standartizācijas darba grupas apstiprinātais Eiropas standarts LVS EN 15733:2010 "Nekustamā īpašuma aģenti - Prasības nekustamā īpašuma aģentu pakalpojumu sniegšanai". Standarts sniedz nekustamā īpašuma aģenta starpniecības pakalpojuma raksturojumu un nosaka tā kvalitātes pamatprasības darījumos ar nekustamajiem īpašumiem un tiesībām, kas izriet no šiem darījumiem. Tāpat kā profesionālā sertifikācija, arī standarts ir brīvprātīgs, un ir domāts tiem starpniekiem un uzņēmumiem, kuri savas darbības līmeni uzskata par pietiekami augstu un šim standartam atbilstošu.

Savukārt LANĪDA pirmsākumos izstrādātais Ētikas kodekss, kas ir saistošs visiem biedriem, norāda gan uz sadarbības principiem attiecībā uz klientu, gan uz labo praksi veidot abpusēji labas attiecības ar partneriem, kolēģiem un pat konkurentiem. Nozares kopējā reputācija un tās pārstāvju augstā profesionalitāte ir svarīgi elementi veiksmīgā pašregulācijas procesu veidošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!