Foto: LETA
Veiksmīgu jaunuzņēmumu uzbūvēt ir ļoti grūts uzdevums, un reti kuram izdodas. Tas ir likumsakarīgi, jo, lai izveidotu tiešām mērogojamu uzņēmumu (tāda ir jaunuzņēmuma definīcija), ir vajadzīga komanda, ideja, laime un sīkstums tādā kombinācijā, no kuras radīsies uzņēmums, kura apgrozījums var dubultoties vai trīškāršoties katru gadu. Lai gan tehnoloģijas ir fundamentāli svarīgas daudzu šādu uzņēmumu veiksmē, tikpat svarīga ir arī vide, kur jaunuzņēmums strādā.

Tieši tāpēc kopā ar trīs citiem uzņēmējiem pirms gandrīz astoņiem gadiem uzsākām TechHub Riga - bezpeļņas nodibinājumu ar mērķi stiprināt jaunuzņēmumu ekosistēmu Latvijā. Radījām vidi, kas palīdzētu divos veidos: pirmkārt, kā kopstrādes telpu, kur uzņēmēji sper pirmos soļus uzņēmējdarbībā. Pamatprincips ir dot iespēju jaunajiem uzņēmējiem strādāt vienā telpā kopā ar citiem, dalīties ar idejām, atbalstu un kontaktiem, līdz kamēr dažiem no viņiem izdodas izaugt un veiksmīgi pāriet uz pašiem savām telpām. Jaunuzņēmums ir trausls organisms - lielas ambīcijas nāk komplektā ar augstu risku un idejas mēdz neaiziet, komandas izjūk. TechHub vide pazemina risku un nodrošina, ka arī neveiksmes gadījumā, jauniegūtie kontakti ļauj darbiniekiem atsperties un ātri atrast jaunu izaicinājumu. Otrkārt, pasākumos, kuros veiksmīgi uzņēmēji iedvesmoja un deva padomus, un jaunuzņēmumu komandām bija iespēja paplašināt savu kontaktu tīklu ar investoriem, darbiniekiem un partneriem.

Starplaikā ekosistēma ir attīstījusies lieliski - simtiem uzņēmumu, tūkstošiem darbinieku, miljoni jaunās investīcijās. Kā TechHub Riga mēs lepojamies, ka daži no pirmajiem veiksmes stāstiem - Infogram, Cobook (tagad FullContact), Nordigen un citi - uzsāka savas gaitas tieši pie mums: Turklāt oriģinālie ikmēneša "meetup" pasākumi turpinās vēl šodien.

Klāt nācis dučiem pasākumu un iniciatīvu, kas tagad specializēti pa dažādām tēmām, piemēram, produktu vadība, mākslīgais intelekts utt. Noteikti jāmin arī Latvijas jaunuzņēmumu vides pārstāvju iniciatīvu TechChill ar mērķi palīdzēt Latvijas jaunuzņēmumiem veidot kontaktus, iegūt jaunas zināšanas un celt Latvijas atpazīstamību starptautiskā mērogā. TechChill ik gadu februāra mēnesī notiekošā pulcina 2000 investoru, mediju un interesentu no visas Eiropas un arī citām valstīm. TechChill aizsākās, atzīmējot TechHub Rīga pirmo dzimšanas dienu, un šobrīd ir jau izaugusi par patstāvīgu nevalstisko organizāciju, kas papildina mūsu kopīgos mērķus un nes Latvijas vārdu pasaulē. Ekosistēma tagad ir plaši pārstāvēta ar jaunuzņēmumu asociāciju Startin.LV, eņgeļu tīklu LatBAN, investoru asociāciju LVCA, kā arī tādu izglītības organizāciju kā, piemēram, Riga Tech Girls.

Šobrīd trūkst viena fiziska centra, kas savilktu visus šos uzņēmumus, organizācijas un pasākumus kopā un kalpotu kā pastāvīgs magnēts investoriem un korporatīviem partneriem.

Citās pilsētās Eiropā jaunuzņēmumu veiksmei palīdzējuši centieni izveidot īpašu ēku vai ēku kompleksu, kur būtiska daļa no ekosistēmas satiekas vai strādā. Tuvākais piemērs mūsmājām ir Helsinki, kur arī savulaik uzņēmēji izveidoja bezpeļņas nodibinājumu Startup Foundation, kura vadībā izveidots Maria01 komplekss. Bijusī pilsētas slimnīca īsā laikā pārvērsta par 120 uzņēmumu, 12 riska kapitāla fondu un citu ekosistēmas dalībnieku centru. Nodibinājums tikko paziņojis par vēl lielāku otrās kārtas attīstību. Savukārt Parīzes Station F komplekss sapulcējis kritisko masu Francijas ekosistēmā, palīdzot tai attīstīties ātrāk un sacensties ar Berlīni un Londonu.

Veiksmes atslēga šīm iestādēm ir kritiskās jaunuzņēmumu ekosistēmas masas piesaistīšana – gan pašus mazākos un jaunākos jaunuzņēmumus (TechHub kopstrādes telpu mērķauditorija – tie, kas komerciālās kopstrādes telpas vēl nevar atļauties), gan jau lielākus un patstāvīgus jaunuzņēmumu, gan arī investorus, inkubatorus, akseleratorus un ekosistēmas pārstāvniecības organizācijas. Smalka apdare un A-klases biroja atribūti jaunuzņēmumiem nav svarīgi: tie meklē telpas, kurās mīt līdzīgi domājoši ļaudis un kuras var nomāt par saprātīgām cenām.

TechHub Riga visā pastāvēšanas laikā meklējis vietu šādas mājas attīstībai. Nesen atkārtoti apmeklējām Latvijas Universitātes bijušo Bioloģijas fakultātes māju un konstatējām, ka tā ir liela ēka pašā Rīgas centrā, ar labām iespējām izveidot pasākumu un biroju telpas, bet ar līdz šim neizmantotu potenciālu. Nolēmām pielietot no veiksmīgo jaunuzņēmumu formulas pārņemto konceptu, ko sauc "minimum viable product" jeb "vienkāršākais ejošais produkts" un pieteicāmies uzreiz uzsākt darbību un nomāt telpas vienā ēkas spārnā. Paralēli domājot un diskutējot ar partneriem par "Jaunuzņēmumu mājas" turpmākās attīstības iespējām.

Šodien TechHub Riga kopā ar jaunuzņēmumu Edurio sāks māju apdzīvot. Mums līdzās jau no pirmās dienas ir TechChill iniciatīvas komanda; Riga Tech Girls draugi; Latvijas Jaunuzņēmumu asociācija StartinLV un riska kapitāla fonds Change Ventures. Mēs aicinām Latvijas Universitāti turpināt uzsāktās sarunas ar TechHub Riga par ēkas nākotnes izmantošanas iespējamajiem modeļiem – saredzam lieliskas iespējas organizēt studentu uzņēmējdarbības un inovāciju pasākumus, sasaistot ēkas jaunuzņēmumus ar LU studentu korpusu.

Tāpat aicinām jaunuzņēmumiem pievienoties mums jaunajā ēkā, kā arī lielākiem jaunuzņēmumiem iezīmēt nākotnes telpu vajadzības, lai varam tās ieplānot. Aicinām arī investorus, korporatīvos partnerus un citus ekosistēmas dalībniekus iesaistīties diskusijā un pārrunāt sadarbības iespējas turpmākai "Jaunuzņēmumu mājas" attīstībai. Uzskatu, ka šādas ēkas izveide būtu ļoti vēlams attīstības solis jaunuzņēmumiem, investoriem un Latvijas ekonomikai kopumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!