Foto: LETA
Pagājis mēnesis, kopš atļāvos izteikt savas domas par notiekošo Murjāņu sporta ģimnāzijā (MSĢ). Kādas aktivitātes notikušas šajā laikā?

1. MSĢ ir sākusi jauno mācību gadu! Lai arī sīkums, tomēr patīkami, ka beidzot dabā pārliecinājāmies, ka skolas slēgšana ar buldozera palīdzību tomēr nav notikusi un vismaz šogad nenotiks. Tiesa – dīvainā skolas direktora uzvedība skolas mācību grupu komplektēšanas laikā vedina domāt, ka galvenais mērķis (saglabājot skolas zīmolu, skolu izformēt un skola budžetu apsaimniekot pēc Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) vadītāju prāta) vēl nebūt nav atmests!

Melu un puspatiesību atmosfērā bija mēģinājumi sarīdīt skolas darbiniekus un sporta veidu nodaļas, kā rezultātā galvenokārt cieta bērni. Tikai atsevišķu sporta veidu federāciju aktīvā iejaukšanās skolas komplektācijas procesu noveda līdz pieņemam iznākumam, lai varētu sākties jaunais mācību gads. Tomēr direktora draudi izrēķināties ar citādi domājošiem vēl nebūt nav uzskatāmi par ” kaķa lāstiem”! LOK ”gars” ir tikai nostiprinājis savas pozīcijas pēc vēlēšanām!

2. Skolas vadības nekompetence līdzekļu apguves jautājumā Murjāņos turpina sist augstu vilni! Kā jau iepriekš minēju, tad pēdējais direktors – saimnieks B. Urtāns tika aizrotēts no skolas vēl tālajā 1984. gadā. Pēc tam skolu vadījuši tikai ”prognozējami” vadītāji, kuri labi mācējā izpildīt rīkojumus, bet sevišķi neizcēlās ar saprātu un iniciatīvu. Toties pēdējo gadu megazvaigznes – grāmatvedes S. Jukšinskas pienesums skolai un sporta sabiedrībai vainagojās ar joprojām nenoslēgušos krimināllietu, kas, liekas, izplēnēs tiesībsargājošo iestāžu gaiteņos un kabinetos. Kā dzīvs piemērs tam ir bijušā MSĢ ilggadēja direktora un S. Jukšinskas ”cīņu biedra” I. Spranča ”aizrotēšana” uz kādu leišmales sporta skolu un – ak tu brīnums – atkal par direktoru!

Tik garš ievads otrajam punktam vajadzīgs, lai lasītāji izprastu kopsakarības. Pēdējos divdesmit gados MSĢ no sporta investīciju naudas, ko dalīja LOK, saņēma tikai apmēram 0,5 miljonus latu stadiona rekonstrukcijai (šajā laikā LOK apsaimniekoja pāri par 100 miljoniem latu). Un jau toreiz naudas izmantošanā bija zināmas dīvainības – tribīnes, piemēram, tika notāmētas un uzceltas par Ls 22 000,-, kur skaidri redzams, ka tas ir stipri pārspīlēti. Tagad notika līdzīgas lietas ar katlu mājas rekonstrukcijas stipri dīvaino konkursu, kur pie niecīga dalībnieku skaita, tāmes pēkšņi sakāpa par vairāk kā 30%! Beigās gan noskaidrojās, ka direktors bija aizmirsis iepazīstināt skolas vadību un kolektīvu ar izvērsto MSĢ attīstības vīziju, kuras līdzautors, starp citu, kopā ar kādiem desmit profesionāliem būvniecības speciālistiem, bija viņš pats!

3. Sīkāk par MSĢ attīstības vīziju no 2012. līdz 2028. gadam.

Vīzija tapa četru mēnešu laikā līdzdarbojoties IZM darba grupas dalībnieku un konsultantu – speciālistu kolektīvam. Ē. Goba pats vadīja vīzijas izstrādes procesu un izskatījās tīri apmierināts līdz brīdim, kad tapa skaidrs, ka MSĢ Murjāņos tomēr pastāvēs! Vīzijas izstrādes procesu kontrolēja un tajā piedalījās gan LOK (E. Fogelis), gan Latvijas sporta federāciju padome (A. Kalniņš), gan IZM (I. Štāla, A. Brūne un E. Severs). Un vīzija tika atzīta par labu esam, ko apliecināja gan tās prezentācija IZM, gan Saeimas Sporta apakškomisijā, gan Nacionālajā sporta padomē. Te gan atkal izlīda LOK ”īlens” - izrādās, ka LOK bija iecerējis MSĢ budžetu apm. 1 miljona latu apmērā apsaimniekot pašu uzceltajos sporta centros, likvidējot skolu. Nacionālās sporta padomes balsojums gan nebija labvēlīgs šai A. Vrubļevska, E. Fogeļa un A. Kalniņa idejai!

Ja to visu saliek pa plauktiņiem, tad iznāk interesanta ķēdīte – LOK ar IZM ”čomu” palīdzību ieliek Ē. Gobu par MSĢ direktoru ar mērķi likvidēt MSĢ Murjāņos, saglabājot tikai MSĢ zīmolu. Skolas budžets, kas tiek mītiski traktēts kā sporta nauda, nonāk LOK darboņu rokās ar iespēju to apsaimniekot pēc saviem ieskatiem. Vai tas notiktu sabalansēti - sporta labā, stipri šaubos, jo galvenais LOK raksturojošais rādītājs ir personiskā alkatība!

4. Visdīvainākās pārvērtības piedzīvo ideja par konteinertipa katlumāju, kas izkristalizējās kā labākais pieņemamais variants MSĢ attīstības vīzijas kontekstā. Šobrīd Ē. Goba stipri piepūlas, lai vīziju kā dokumentu, uz kura pamata tika piešķirts finansējums MSĢ, padarītu par nebijušu. Apliecinājums tam ir rekonstruējamās katlu mājas iespējamā novietošana potenciālās sporta manēžas apjoma vietā. Tas, ka šaurības dēļ (vienā pusē grava, otrā – ceļa apbūves līnija) tas praktiski degradē jaunā apjoma izbūves iespējas un traktējams kā apzināta kaitniecība. Un kas notiks ziemā – atkal direktors brēks par lielajiem apkures rēķiniem un valsts caur IZM tērēs naudu Murjāņu apkārtnes apkurei, jo tiks ekspluatētas vecās siltumtrases?

Un galvenais – kā to saprast, ka izstrādājot attīstības vīziju un to apstiprinot IZM, Saeimas Sporta apakškomisijā un Nacionālajā sporta padomē kāds (šai gadījumā skolas direktors) var mierīgi paziņot, ka ”tā ir tapusi (četru mēnešu) emociju uzplūdā” un nav derīga ieviešanai dzīvē? Un kā saprast vienkāršo faktu, ka vīziju Ē. Goba apstiprinājis ar savu parakstu? Vai ir izstrādāts kāds cits dokuments, uz kura pamata MSĢ tiek piešķirts finansējums? Kurš atbildēs par šādu laika un resursu izniekošanu?

Atgādināšu, ka vīzijas izstrāde notika uz sabiedriskiem pamatiem pilnīgi par velti, pamatojoties uz tīru entuziasmu. Ja ir tapis labāks MSĢ attīstības variants, lūdzu – lieciet to priekšā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!