Pirms vairākām dienām “Delfi” portālā bija publicēts raksts „Rīgas Domes pirmsvēlēšanu dāsnums vai divkosība”, kura autors ir JL Rīgas nodaļas valdes loceklis. Man patiešām ir liels prieks, ka beidzot kāds centies izvērtēt Rīgas Domē padarīto. Savā rakstā autors it kā centās analizēt Rīgas Domes paveikto, plānoto un pievērst tam rīdzinieku uzmanību. Diemžēl autora skatījums uz visiem rakstā apskatītajiem jautājumiem bija ļoti, lai neteiktu vairāk, vienpusīgs. Bet varbūt pats autors vēlas kļūt par Rīgas varasvīru un šis raksts bija vienkārša demagoģija?

Tādēļ es, kā rīdzinieks un savas pilsētas patriots un cilvēks, kurš cenšas brīvprātīgi iesaistīties RD darbā un palīdzēt rīdziniekiem, uzskatīju par nepieciešamu paust arī savu viedokli par RD līdzšinējo darbību un nākotnes iecerēm.

Lieli un nozīmīgi darbi Rīgai

Pilnīgi piekrītu apgalvojumam, ka RD pēdējā pusgada laikā ir nākusi klajā ar daudzām labām idejām, kuru realizācija būtiski uzlabos rīdzinieku dzīvi. Tāpat ir uzsākti vairāki vērienīgi projekti. Pie šiem labajiem darbiem noteikti jāpiemin jaunu dzīvojamo māju celtniecība, kas netika darīts visu iepriekšējo, labējo partiju RD sasaukumu laikā, tāpat jāpiemin jaunu pašvaldības bērnudārzu atvēršana, atceroties, ka labējie deputāti tikai veicināja to privatizāciju, jauna tilta būvniecības uzsākšana, par ko iepriekšējie tikai diskutēja, prāmju satiksmes atklāšana ar Stokholmu, par ko iepriekšējo sasaukumu deputāti tikai smīkņāja. Tā var turpināt vēl un vēl.

Kad strādājam, kad atpūšamies?

Bet kāpēc tad šie darbi un idejas ir parādījušās tikai tagad, kad tuvojas pašvaldību vēlēšanas? Vai tiešām Rīgas deputāti ir sabijušies, ka varētu zaudēt savus krēslus? Vai pirmos gadus deputāti neko nedarīja rīdzinieku labā? Es vēlētos norādīt, ka tā nu gan nav bijis. Runājot par to pašu dzīvojamo māju celtniecību, šādu projektu nevar vienā dienā uzsākt un māja nav uzceļama dažu dienu laikā. Pat pērkot privātmāju, cilvēks meklē lētāko un kvalitatīvāko risinājumu, un tas prasa zināmu laiku. Jaunu pašvaldības dzīvojamo māju atklāšana, ko mēs tagad redzam, ir triju darba gadu rezultāts, ko rīdzinieki varēs baudīt vēl desmitiem gadu. Tāpat ir ar tilta celtniecību, praktiski pilnīgu autobusu parka atjaunošanu, skolu remontiem utt.

Ikdiena, ko varbūt esam piemirsuši

Un nedrīkst aizmirst to, ko RD ir paveikusi sasaukuma sākumā un ko turpina realizēt joprojām. Pat lietas, kas šodien rīdziniekiem šķiet pašsaprotamas un ikdienišķas. Piemēram, nepārtraukti paaugstinoties elektrības cenām, degvielas cenām un atjaunojot sabiedriskā transporta parku Rīgā, maksa par braukšanu sabiedriskajā transportā nav palielinājusies. Tāpat visa sasaukuma laikā tiek remontētas skolas, sporta kompleksi, celtas jaunas sporta zāles, nedrīkst nepieminēt sociālās palīdzības sistēmu, ko izdevies sakārtot, prēmijas skolotājiem, dzīvojamo māju iekšējo pagalmu remontu, ko iepriekšējie sasaukumi praktiski nebija veikuši.

Vēl viena būtiska lieta, pie kā mēs, rīdzinieki, jau esam pieraduši, bet kas agrāk nebija mums pieejama – Rīga ir gaiša visu nakti. Ja agrāk naktī uz noteiktu laiku apgaismojums Rīgā tika izslēgts, kas neapšaubāmi veicināja noziedzību un palielināja nelaimes gadījumu skaitu, tad šim Rīgas sasaukumam jau sava darba sākumā izdevās problēmu atrisināt, un Rīga ir gaiša visu nakti.

Lielākas algas, laimīgāki rīdzinieki

Lasot JL pārstāvja pārmetumus Rīgas Domei par to, ka RD darbiniekiem tiek palielinātas algas, mani pārņēma neizpratne, jo RD strādā ap 3000 darbinieku, kuri tāpat kā citi ir pelnījuši algas paaugstinājumu. Tas ir tikai apsveicami, ka RD redz iespēju saviem darbiniekiem palielināt algas un to arī realizē. Joprojām ir liela daļa RD darbinieku, kuriem algas nav pienācīgā apjomā un tās būtu vēl jāpaaugstina. Bet, paskatoties kopumā, situācija ir krietni labāka nekā valsts iestādēs.

Būs vēl labi darbi, bet kļūdas neslēpjam

Arī šobrīd, tāpat kā visu laiku, RD deputāti domā par to, kā uzlabot rīdzinieku dzīvi un ikdienu. Tādēļ arī ir vairākas jaunas idejas, kuru realizāciju tad RD ir arī uzsākusi tieši šobrīd: ideja par visu rīdzinieku veselības apdrošināšanu, doma par pašvaldības aptieku atvēršanu, kas mazturīgajiem rīdziniekiem ļautu iegādāties zāles par saprātīgām cenām, tā sauktās rīdzinieka kartes ieviešanu, kas Rīgas iedzīvotājiem piešķirtu dažādus atvieglojumus un samazinātu izdevumus, ideja par vienreizējo pabalstu visiem mazturīgajiem rīdziniekiem, kas kaut nedaudz kompensētu inflāciju, kas radās valdības neizdarības dēļ, Latvijai iestājoties ES, Rīgas mēra Gundara Bojāra priekšlikumi par to, kā ierobežot azartspēļu izplatību Rīgā u.c.

Nepatiess ir arī JL pārstāvja apgalvojums, ka netiek publiskota informācija par to, kādus nomas līgumus RD slēdz, jo RD sēdes ir atklātas, visiem pieejamas, tāpat arī šāda informācija tiek izsniegta pēc pirmā pieprasījuma. Krietni ir uzlabots Rīgas interneta portāla darbs, un arī šeit lielā mērā var iepazīties ar Domes deputātu darbu.

Protams, ir gadījušās arī kļūdas, bet tas ir cilvēcīgi. Vismaz kļūdas nav tik milzīgas kā mūsu valdībai, kad tās neuzmanības dēļ no cietumiem jāatbrīvo noziedznieki, vai iepriekšējās RD mistiskie lēmumi par to, ka par 7 miljoniem latu, kas nāk no rīdzinieku kabatām, ir jāpatīra kanāls. Sakārtojot RD finansu sistēmu un naudu tērējot pamatoti, ir izdevis pat samazināt Rīgas budžeta deficītu, kas, Ārgalim aizejot no RD domes vadības 2001. gadā, bija 14 %, bet šobrīd ir tikai 4%.

Attīstība, stabilitāte un darbs

Tas, ko mēs tagad redzam, ir darba augļi idejām un darbiem, pie kuriem ir strādāts kopš 2001. gada. Atšķirībā no Saeimas un valdības, kur nepārtraukti ir mainījušās koalīcijas, dalīti amati un atalgojumi, veiktas neveiksmīgas reformas gan izglītībā, gan medicīnā, RD jau kopš šī sasaukuma ir strādājusi stabili, bez būtiskiem konfliktiem par amatiem, rūpējoties un risinot jautājumus, kas tiešām ir vērsti uz Rīgas attīstību.

Tādēļ es tāpat kā JL pārstāvis aicinu iedzīvotājus izvērtēt, kā tad īsti šis Rīgas Domes sasaukums ir strādājis un kā interesēs ir veikti tā darbi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!