Karpovičs, kā jau apsviedīgam darbonim pieklājas, pametis jau otro partiju, kas viņam traucēja kārtīgi “saimniekot”. Kalnozols sarunājis ar vides komitejas locekļiem, ka būs tiem labs priekšnieks un var palikt ar portfeli bez tik nesmukās partijas maiņas. Vaideres vietā Kreituss, Ārgaļa vietā Seļivanovs. Process tuvojas finišam. Vēl tik PCTVL jātiek par tēvzemiešu citadeles – Vidzemes priekšpilsētas, tad arī visi būs pie vietas.
Nu jau būs pusgads pagājis, kamēr dala amatus. To vien dzirdējām – plāno slēgt koalīcijas vienošanos, slēgs sadarbības līgumu, kas nav koalīcijas vienošanās, lauzīs sadarbību, ja ne tā vai šitā, meklēs telpas amatam, izdalīs līdzekļus struktūrai, spriedīs par atbildības noteikšanu amatam. Jautājums: kuras partijas, kas kandidēja uz Rīgas domi, programmā bija amatu dalīšana, koalīcijas, sadarbības, saprašanās un domu apmaiņas līgumu slēgšana, šo līgumu laušana un pieminekļu staipīšana nakts laikā turpu šurpu atpakaļ?

Atbilde – nevienas. Turpretī ļoti apjomīgos tekstos bija solījumi laikā labot ielas, vest pa lēto transportā, būvēt tiltus, labot kanalizāciju, sociāli nodrošināt. Nekā tāda nav. Bet ir projekti stumt mākoņus un Māra Tralmaka nejēdzīgākie un dzīvībai bīstamie lēmumi – uz nedēļu slēgt satiksmi krastmalā, atļaut masu nekārtības Doma laukumā un sankcionēt ekstrēmistu mītiņu Mežaparkā. Vai tad tas ir tas, kam viņi tic un kas viņiem izdosies?

Pirms Saeimas vēlēšanām labējie kreisās partijas pa spalvai neglaudīs. Tie izmantos katru gadījumu, lai pierādītu kreiso partiju nespēju tikt galā ar saviem pienākumiem. Ar katru mazo iknedēļas skandāliņu amatu dalīšanas sakarā LSDSP un PCTVL tikai iesviež rokās saviem konkurentiem argumentus, kādēļ nākamgad par šiem balsot nevajag. Vai tad nemaz sevis nav žēl?

Būtu vismaz izvēlējušies kompetentus un piemērotus līderus. Vakarskolas absolvents un rīmju rakstītājs Pilsums menedžē satiksmi Rīgas ielās, Rubika draugs un interfrontes zvaigzne Zaļetajevs nodarbojas ar pilsētas īpašumu privatizāciju, bet volejbolists Seļivanovs tagad risinās Rīgas brīvostas problēmas. Daudz netrūka un par Vidzemes priekšpilsētas izpilddirektori būtu kļuvusi aizvadītā gada masu nepakļaušanās ģeneratore Ždanoka. Pat Jurkāns toreiz no Ždanokas norobežojās, lai nebūtu spiests par muļķi palikt.

Ko tad šie politiskie speciālisti savos amatos dara? Pilsums, jautāts par veidu, kā lemj par konkursu rezultātiem skaidro – skatos, ko ieteikuši speciālisti (tātad domes ierēdņi). Savukārt Seļivanovs apsolījis, ka jaunajā amatā nevienam netraucēs strādāt. Neko jau sev amatiņš. Darba profils: dalība brīvostas valdes sēdēs pāris reižu mēnesī par Ls 1200. Darba pienākumi: netraucēt citiem strādāt. Smieklīgi, bet savu nepiemērotību brīvostas valdes locekļa amatam Seļivanovs pats atdzīst, norādīdams, – Ārgalis ir ļoti kompetents cilvēks, “bet politika ir politika".

Acīmredzot politisko līderu mazā priekšstata par domes darbu dēļ lielāka slodze ir ierēdņiem, kas tur jau strādājuši kopš Purgaiļa vai Inkuļa laikiem. Līdz ar to arī faktiskā vara ir viņu rokās, jo viņi jau iesniedz dokumentus parakstīšanai. Kam kompetence – tam vara.

Interesanta šajā situācijā ir mazo partiju loma. Tām ir pavisam grūts uzdevums – ne tikai jāvienojas ar lielajām zivīm – PCTVL un LSDSP, bet arī jāsadala, kas kuru amatu prasīs, kā veidos sadarbību, kā vienosies par ietekmes sfērām, kurš tiks komitejā, kurš dalīs pasūtījumus, kas runās visu vārdā, utt. Šādā situācijā prasīt no šiem deputātiem, lai viņi pārlasītu vēlētājiem dotos solījumus un sāktu kaut ko darīt rīdzinieku labā, ir stipri pāragri.

Viens labais darbiņš tomēr ir – kriminologs Andrejs Vilks pēc Tralmaka sankcionētā šova Doma laukumā sapratis, ka stikla pudeles masu pasākumu laikā ir bīstamas, tādēļ kopā ar kolēģiem izstrādājis normatīvos aktus, kas paredz aizliegt stiklotā alkohola tirdzniecību masu pasākumu laikā. Kaut nu izdotos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!