Foto: Privātais arhīvs
Šosestdien Kijevā paredzēta tā sauktā apvienojošā sapulce, lai Ukrainā izveidotu pareizticīgo baznīcu, kas būtu neatkarīga no Maskavas patriarhāta, pieņemtu tās statūtus un izraudzītu tās vadītāju. Šo mērķi Ukrainas varas iestādes tiecas panākt kopš aprīļa, kad prezidents Petro Porošenko vērsās pie ekumeniskā Konstantinopoles patriarha Bartolomeja ar lūgumu sniegt Ukrainai tomosu par autokefāliju.

Paredz, ka jaunizveidotajai baznīcas kopībai neatkarību piešķirs Konstantinopoles ekumeniskais patriarhāts (ar sēdekli Stambulā), kas pasaules ortodoksālo baznīcu līderu saimē tiek uzskatīts par "pirmo starp līdzīgiem".

Nupat izrādījies, ka, pretēji visiem Maskavas iepriekš paustajiem epitetiem par Ukrainas līdera nelāgajām darbībām Maskavas patriarhāta varas mērogu un īpašumu apdraudēšanā, pie vainas patstāvīgas ukraiņu pareizticīgās baznīcas būvēšanā esot Savienotās Valstis, kas, kā tiek apgalvots, iesniegušas politisku pasūtījumu – vājināt Krievijas Pareizticīgo baznīcu – Konstantinopoles patriarham Bartolomejam, kurš avansā saņēmis krietnu naudas žūksni vai bankas pārvedumu. Ar šādu paudumu intervijā portālam "Orthodixie.com" klajā nācis Maskavas patriarhāta ārējo baznīcas sakaru nodaļas galva Volokolamskas metropolīts Ilarions.

Viņš vēl piebildis, ka Bartolomejs, visdrīzāk, arī atriebjas Krievijas Pareizticīgās baznīcas galvam patriarham Kirilam par Krētas kopsapulces izgāšanos 2016. gadā. Toreiz vairākas vietējās pareizticīgo baznīcas atteicās piedalīties saietā, kur tika plānots formulēt pareizticīgo kopīgu viedokli par mūsdienu svarīgākajām problēmām. Lūk, kopsapulces sasaucējs Bartolomejs esot nospriedis, ka tieši patriarhs Kirils pierunājis kolēģus nepiedalīties pasākumā. Ilarions noliedzis šādu versiju, piedēvēdams Bartolomejam "pareizticīgās baznīcas ķermeņa uzšķēršanu" – šādi aprakstīdams viņa atbalstu Ukrainas tieksmei pēc ortodoksālās baznīcas, kas neatrastos Maskavas patriarhāta pakļautībā.

Tiesa gan, Ukrainas prezidents Petro Porošenko, kuram neatkarīgas baznīcas izveide ir viens no galvenajiem vēl neizsludinātās atkārtotas ievēlēšanas kampaņas tematiem, ir apsolījis ukraiņu pareizticīgajiem kristiešiem, ka viņi varēs paši izvēlēties, vai pēc neatkarīgās Ukrainas baznīcas nodibināšanas viņi paliks Krievijas Pareizticīgās baznīcas daļa.

Akūti jūtīgs un kritiski svarīgs jautājums nu ir, cik miermīlīgi izdosies veikt patstāvīgās baznīcas pamatu nostiprināšanu. Izrādās – Krievijas Pareizticīgās baznīcas patriarhāts jau zina, ka vardarbībai ir jānotiek. Patriarhs Kirils paziņojis, ka (no Maskavas) neatkarīgas baznīcas izveidošana Ukrainā nav pieļaujama. Viņš apgalvojis, ka tās piekritēji esot ļaunuma pilni, gatavi ar spēku panākt savu mērķi un "pazudināt citu cilvēku dzīvības".

Kam gan citam, ja ne kaislību uzkurināšanai bijis domāts Krievijas tālrādes Pirmā kanāla sižets ar vēstījumu, ka Ukrainas prezidents nofotografējies kopā ar kādu vīru nacistu zīmotnēm rotātā tērpā. Tas viss "risinās valstī, kurā nacistu karavīri dzīvus dedzināja mierīgos iedzīvotājus", brīdinājis korespondents. Lūk, šādā valstī noritot centieni sagraut Pareizticīgās baznīcas organismu.

Ukrainas varas iestādes pārmet Krievijas Pareizticīgajai baznīcai Ukrainā, ka tā atbalsta Krievijas stimulētos Austrumukrainas separātistus. Tieši ar šo ieganstu – par naida un vardarbības kurināšanu – ukraiņu drošībnieki galvaspilsētā un provincēs ir veikuši pārbaudes Maskavai pakļautās ortodoksālās baznīcas ēkās un krievu pareizticīgo garīdznieku dzīvesvietās, faktiski pastiprinot spiedienu uz reliģiskajiem darbiniekiem, mudinot tos nostāties jaunās neatkarīgās Ukrainas pareizticīgās baznīcas pusē.

Kā iespējami Ukrainas ekscesu priekšvēstneši ir izgaismojušies jaunākie notikumi Francijas galvaspilsētā, tā saukto dzelteno vestu protestu gaitā rīkotās nekārtības un grautiņi, nodarot Parīzei nopietnus postījumus. Sociālajā tīklā "Telegram" kopiena "WarGonzo" ziņo par ļaudīm dzeltenās vestēs, kas Parīzes norišu epicentrā vicinājuši "Doņeckas Tautas Republikas" karogu. Tīmekļvietnē "YouTube" kopš 9. decembra ir skatāms ar pseidonīmu "MrRevinsky" zināma lietotāja video, kurā "dzeltenās vestes" dauza māju logus netālu no nekārtībās cietušās Triumfa arkas. Kādā brīdī dzirdams, ka dauzoņām kāds krieviski uzkliedz "Nazad! Nazad!" (Atpakaļ! Atpakaļ!), un tad viņi sāk atkāpties. Kijevā krievu valoda, protams, dzirdama daudz biežāk nekā Parīzē.

Cik drīz un cik radikāli sāksies ortodoksālo ticīgo kūdīšana uz masveida grautiņiem vai uzbrukumiem varas iestādēm un neatkarīgās baznīcas piekritējiem, vardarbīgas pretošanās organizēšana, vieniem mēģinot pārņemt iepriekšējo saimnieku īpašumus, vai uzplaiksnīs ar visdažādāko izdomu inscenēti nepakļaušanās akti un histēriska reakcija uz drošībnieku rīkotām kratīšanām garīdznieku cellēs un savrupnamos, ļoti iespējams, ir tuvākā laika jautājums. Mūsdienu Ukrainai vardarbības jau tāpat ir par daudz. Tomēr neklājas lolot cerību, ka "baznīcu revolūcija" noritēs gludi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!