Foto: AFP/Scanpix
Edvards Snoudens nopludināja ziņas par ASV izlūkdienestu darbību interneta un tālruņa sarunu izspiegošanā. Negaidot arestu, viņš no Honkongas aizbēga uz Maskavu. ASV anulēja Snoudena pasi, un viņš iestrēga Šeremetjevas lidostā.

ASV slepeno dienestu kādreizējam tehniķim izdevās nonākt lomā, kurai ir līdzība ar Toma Henksa atveidotā filmas "Lidosta" varoņa likteni. Vēl agrāk bija lente "Itāliešu piedzīvojumi Krievijā", kurā pasi nozaudējušais pasažieris lidoja šurpu turpu starp divām valstīm. Bet bijušais amerikāņu slepenā dienesta darbinieks ir nesalīdzināmi svarīgāks putns par šo filmu varoņiem. Droši vien par viņu pašu drīz vien aiz okeāna tiks uzņemts trilleris.   

2010.gadā no Krievijas uz ASV aizbēga Krievijas Ārējā izlūkdienesta elites speciālists pulkvedis Aleksandrs Potejevs. Atbildē uz Maskavas prasību atdot nodevēju, lai varētu tiesāt viņu par Krievijas likumu pārkāpšanu, Vašintona klusējusi. Šodien šī situācija vērojama spoguļattēlā.

Ekvadoras paziņojums, ka iesniegumu par politiskā bēgļa statusa piešķiršanu ASV slepeno ziņu nopludinātājam tā var izskatīt mēnešiem ilgi, svarīgo putnu Snoudenu pārvērš par karsto kartupeli. Ne velti par viņu ierunājās pats Krievijas galva (Snoudens sēžot lidostā), kura piemēram sekoja lielvalsts ārlietu šefs: Kremlim pret Snoudenu pretenziju neesot, viņam ir tiesības netraucēti izlidot no Maskavas uz jebkuru pasaules valsti. Tātad Krievija nodrukājusi amerikānim bēgļa pasi anulētās ASV pases vietā? 

Acīmredzot bez paša Putina dalības bēguļojošā amerikāņa likteņa lemšanā nevarēja iztikt, lai gan no tās viņš vairījās. Taču pat tranzīta izziņas izsniegšana, kas paredzēta Krievijas likumos,  lai persona varētu turpināt ceļu, jau ir dalība. Vašingtonas loģisks jautājums būtu: kāpēc gan ļāvāt viņam lidot tālāk, nevis arestējāt, kā mēs lūdzām? Amerikāņi uzskatīs krievus par nedraudzīgiem, bet krievi uzskatīs amerikāņus par tādiem, kas absurdi gaida krievu palīdzību ASV nacionālo interešu nosargāšanā. Ja Snoudens palūgtu politisko patvērumu Krievijā un to saņemtu, nevienam nebūtu šaubu, ka starpvalstu attiecību pārstartēšana vairs nedarbojas. Mūsu dienu Maskava ar kāri darīs visu to, kas kaitina Vašingtonu.

Maskavas rīcībā ir bijis plašs rīcības variantu diapazons. Varbūt mēģināt apmainīt Snoudenu pret ieroču tirgoni Butu vai citu krievu noziedznieku, kurš ir notiesāts pēc likuma? Varbūt savākt viņu un izlikties, ka Snoudens ir pazudis? Vai tomēr lūgt Ekvadoru (vai citu valsti) steigšus piešķirt bēglim tās pilsonību un izsniegt pasi aizlidošanai?  Bēguļojošo amerikāni varētu uzņemt gan šur tur Dienvidamerikā, gan Āzijā.

Galvenie jautājumi tomēr ir par Snoudena rīcības iemesliem un globālām sekām. Viņš ir nodarījis postu  ASV izlūkošanas kopienai. Dažs domā, ka ķīniešu aģentūras nokopējušas Snoudena cietos diskus, kamēr viņš bija Honkongā. Ja slepeno dienestu vadība laikus  būtu diskutējusi par savām pilnvarām,  ziņu nopludinātāja entuziasms, iespējams, būtu noplacis. Izpalicis būtu sarežģīts diplomātiskais cīniņš, kurā nav viegli saskatāma iznākuma. Notikušais ir bijis ne vien pārsteigums Baltajam namam, bet arī metis izaicinājumu ASV attiecībām ar citām valstīm, ne vien ar Krieviju.

Snoudena nodarījums nav pielīdzināms pasaules izglābšanai no kodolkara. Lai kādu motīvu vadīts, viņš tomēr ir pārkāpis zvērestu un ir nodevējs. Tāpēc loģiski ir tas, ka ASV specdienesti vajās viņu un varbūt pat lolo viņa fiziskas iznīcināšanas plānu. Ja Snoudena vietā lidostā būtu atradies krievu noslēpumu nodevējs Potejevs, šāda scenārija iespēja šķistu pašsaprotama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!