Vienkāršs krievu ģenerālis stratēģiskās izdomas ziņā šajās dienās pārtrumpojis gan Kremļa izdzīvošanas virtuozu Josifu Staļinu, gan viņa pēcteci Ņikitu Hruščovu, kurš Apvienoto Nāciju sēžu zālē PSRS delegāciju diriģēja kā dūru dauzītāju pulciņu, par raksturā nosvērtākiem lielvalsts vadoņiem pat nerunājot. Precīzāk runājot, Vladimirs Popovkins ir ģenerālpulkvedis un Krievijas Kosmiskā karaspēka pavēlnieks.
Intervijā izdevumam "Novosti kosmonavtiki" un arī avīzei Izvestija ģenerālis paziņoja, ka Krievijas Aizsardzības ministrija saziņā ar Ārlietu ministriju "izstrādājot" jautājumu par "kosmiskās telpas kontroles Krievijas radiolokācijas sistēmas elementu izvietošanu virknē valstu Krievijas vēstniecību teritorijā". Tas dotu iespēju sekot potenciālā pretinieka raķešu palaišanas pirmajai stadijai, kas nav redzama no Krievijas teritorijas un koriģēt pretgaisa aizsardzības sistēmas (PRAS) raķešu lidojuma uzdevumus "ārštata apstākļos". Pavēlnieks palielījās, ka kvantu optiskām stacijām, kuras vadītu no tālvadības centra Krasnoznamenskā, nevajagot personālu uz vietām un tās aizņemot "ne vairāk kā pusi istabas". Eksperti lēsa, ka tā esot Kremļa pieteiktā "asimetriskā un iedarbīgā" atbilde uz ASV plāniem izvērst savu PRAS Eiropā.

Krievijas Stratēģiskās nozīmes raķešu karaspēka pavēlnieks Nikolajs Solovcovs ASV PRAS objektu izvietošanas gadījumā Čehijā un Polijā piedraudēja uz tiem tūdaļ notēmēt kodolraķetes. Viņa kolēģa Popovkina atskaņotā versija, protams, skan humānāk un piedevām ir novatoriska. Iznāk, ka amerikāņiem savas raķetes būtu jānotēmē uz šīm "Krievijas PRAS vēstniecībām" gan pašu mājās (!), gan sabiedroto zemēs.

Staļins un Hruščovs radošās domas ziņā ar mūsdienu ģenerāļa publiskoto ieceri varētu mēroties tad, ja pirmais PSRS vēstniecībās Rietumos pasaules imperiālisma disciplinēšanai būtu licis nogādāt vismaz ķīmiskā bruņojuma komplektus, bet otrais kodolraķešu uzrīkošanu Kubā aizstātu ar atomlādiņu nosūtīšanu uz PSRS misijām Jaunajā pasaulē.

Krievijas vēstniecības vēl nebija paspējušas izbrīvēt istabas kvantu ministacijām, kad Kosmiskā karaspēka runasvīrs Aleksejs Zolotuhins – augstāku pavēlnieku uzdevumā vai pēc iepriekšēja scenārija – pirms dažām dienām oficiāli atsauca sava pavēlnieka paziņojumu. Lūk, starptautisko tiesību normas neatļaujot šādu radiolokācijas sistēmu elementu uzstādīšanu vēstniecībās – it kā tas jau iepriekš nebija zināms. Taču ģenerālpulkvedis Popovkins Kosmiskā karaspēka plānus tika raksturojis visai detalizēti, kas rāda, ka viņa paziņojums nav vienas nakts fantāziju auglis (un liek jautāt, vai tas ir pavēlnieka pašiniciatīva). Cik tajā patiesības, ir retorisks jautājums, jo ne jau ģenerāļiem publiski izpaust valsts noslēpumus.

Iespējams, patiesībā tā bijusi pārdomāta atbilde pašmāju medijos uzkurinātā ASV PRAS temata sanervozētajiem balsotājiem vēlēšanu priekšvakarā un mājiens pasaules sabiedrībai– sak, mums ir nepārspējami droša atbilde uz amerikāņu trikiem. Tādā gadījumā šāds gājiens Maskavai licies atbilstošāks tautas noskaņojumam nekā, piemēram, atsaukšanās uz Krievijas un NATO padomē izveidoto grupu kopīgam darbam pie karadarbības teātra Eiropas PRAS – piecreiz notikušas pat kopīgas mācības. Gan ar tām, gan ar kaujas signālu, mērķu norāžu un citu elementu savietojamību var palielināt reālo drošību gan Rietumos, gan Austrumos.

Ja Krievijas civilie un militārie vadoņi patiešām baidītos no ASV lokatora (iecerēts Čehijā) un pretraķetēm (paredzētas Polijā), varētu teikt, ka divu augšminēto ģenerāļu paustā reakcija ataino oficiālās Maskavas jaunāko fobiju. Taču propagandas nolūkā ērtā tēze "ja amerikāņi varēs aizsargāt sevi no mūsu uzbrukuma, kur ir garantija, ka vienudien viņi neuzbruks mums?" var iedarboties tikai uz paviršiem klausītājiem. Lēmēji Krievijā apzinās, ka ASV vairogs nekad šādus draudus viņiem neradīs. Katrs Krievijas (tāpat kā ASV vai Ķīnas) kodoluzbrukuma scenārijs paredz vairāku simtu (!) raķešu, kā arī stratēģiskajos bumbvedējos iekrauto kodolbumbu palaišanu apokaliptiskajā nāves darbā. No katra simta raķešu, kas tiktu tēmēti uz ASV, PRAS spētu likvidēt labi ja vairākus desmitus. Tas, ko intervijā uzsvēris Popovkins – ka ASV PRAS plānotie elementi Čehijā un Polijā ļautu kontrolēt visas Krievijas stratēģisko kodolraķešu palaišanas no Krievijas Eiropas daļas un Ziemeļu flotes – ASV garantētas iznīcīnāšanas tuvumu tādā gadījumā nekādi nenovērstu. Plaši atzītais pretraķešu aizsardzības eksperts Bruno Grizels (Francija) līdzīgi kolēģiem pasvītrojis, ka ASV PRAS, kas tiek uzstādīta Kalifornijā, Aļaskā un Eiropā, nevarēs pārtvert krievu raķetes. Tātad ģenerāļu un viņa priekšnieku militāra rakstura fobijai nav pamata; acīm redzot viņu dūres uzsišanu motivē nevis bailes, bet citi iemesli.

Ja Čehija un Polija uzņems ASV PRAS elementus, cerība, ka šīs divas valstis reiz varētu atgriezties Maskavas ietekmes sfērā, kas Krievzemē nav izplēnējusi arī pēc to iestāšanās NATO, saruks līdz minimumam. Vai tiešām šis ir biedējošais fakts?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!