Foto: AP/Scanpix/LETA
Es savu "Huawei" tālruni nopirku galvenokārt izreklamēto fotografēšanas iespēju dēļ. Viedtālruņa lietošana neraisīja nekādas bažas – līdz brīdim, kad arī Latvijā skaļāk ieskanējās balsis par to, ka šī tehnika kalpojot spiegošanas nolūkiem Ķīnas Tautas Republikas (ĶTR) labā.

Kamēr esmu turpinājis lietot "Huawei" tālruni, medijos kā sēnes pēc lietus ar atsaucēm uz aizokeāna speciālajiem dienestiem ir vairojušās vēstis par to, ka ĶTR izlūki, iespējams, var piespiest "Huawei" caur tās iekārtām spiegot, mainīt vai zagt datus, kā arī traucēt telekomunikāciju infrastruktūru darbību, attālināti vadot vai iznīcinot ierīces. Tiesa, sastopamas piebildes, ka neatkarīgu iestāžu drošības auditi Vācijā, Francijā, Itālijā, Zviedrijā un Britu salās nav saskatījuši nekādus būtiskus riskus "Huawei" ierīču lietošanā un šajās valstīs neaizliegs izmantot "Huawei" tehnoloģijas jaunākās, piektās, superātro mobilo sakaru paaudzes – 5G (Fifth generation) – infrastruktūras izbūvē.

Tikmēr mans mobilo sakaru operators mierina, ka aizokeāna lēmums par "Huawei" ierobežojumiem pašreizējos izstrādājumus neietekmējot, operators sazinoties ar "Huawei" pārstāvjiem un klienti par svaigāko informāciju tikšot apziņoti. Protams, ierīču tehnoloģiskās iespējas nodrošina nevis mobilo sakaru operators, bet ražotājs. Atliek noticēt "Huawei" oficiālajam paziņojumam par to, ka šī firma turpinās sniegt drošības atjauninājumus un pēcpārdošanas pakalpojumus visiem pašreizējiem "Huawei" un "Honor" viedtālruņu un planšetdatoru produktiem, kas jau pārdoti vai glabājas noliktavās viscaur pasaulē.

Kamēr ražotāji un operatori mierina klientus, Savienotās Valstis dodas tiešā uzbrukumā vienam no lielākajiem un inovāciju ziņā spēcīgākajiem tehnoloģiju uzņēmumiem pasaulē. ASV prezidents Donalds Tramps pagājušajā ceturtdienā nosaucis "Huawei" par ļoti bīstamu. Pastāv viedoklis, ka tad, ja "Huawei" nevarētu turpināt iegādāties detaļas no ASV uzņēmumiem un nevarētu pat izmantot svarīgas "Android" operētājsistēmas daļas, ķīniešu firma tiktu nospiesta uz ceļgaliem.

Pirms nedēļas ASV administrācija paziņoja, ka tā spers soļus, lai aizliegtu "Huawei" pārdot savus 5G ražojumus Savienotajās Valstīs. Šī ziņa nebija negaidīta ne amerikāņiem, ne "Huawei", jo aizdomu un apsūdzību mākonis bija milzis jau aptuveni gadu. Bet, kā uzsvērusi "Financial Times", tas, ka šis solis izziņots tieši tagad, rāda, cik slikti nupat ir risinājušās ASV un ĶTR tirdzniecības sarunas. To nelāgās nogulsnes papildina administrācijas rīkojuma plašās interpretācijas iespējas. Proti, ASV tirdzniecības ministrs Vilbērs Ross iegūst pilnvaras ne vien aizliegt "Huawei" 5G produktus, bet arī jebkādu tehnoloģiju, ko tirgo jebkura kompānija, kurai ir līgums ar Ķīnu, bet tuvāko pāris mēnešu laikā ministrs izstrādāšot vēl konkrētākus noteikumus.

Būtiski, ka Trampa administrācija ir ne vien spērusi soļus, lai aizliegtu "Huawei" ražojumus tirgot ASV, bet tiek ierobežotas arī amerikāņu firmu iespējas pārdot savus izstrādājumus kompānijai "Huawei". Tas notiek apstākļos, kad "Huawei" ir atkarīga no vairākiem ASV mikroshēmu ražotājiem. Pat uzņēmumam ar ļoti spēcīgu pētniecību un attīstību nav iespējas katru dienu aizvietot visplašāk izplatīto mobilo operētājsistēmu vai dažas būtiski svarīgas sastāvdaļas. Uz tirdzniecības partneriem ASV tiek radīts spiediens neiegādāties "Huawei" komerciālo aprīkojumu drošības apsvērumu dēļ, un tiek likta likme, ka ārpus Ķīnas esošie patērētāji neizvēlēsies "Huawei" tālruņus, ja viņi nespēs ātri piekļūt "Android" jauninājumiem. Savukārt amerikāņu firmas tagad pēta oficiālās vadlīnijas, lai izprastu, ko tās nozīmē viņiem un viņu klientiem, un cenšas aplēst, ko Baltais nams cenšas panākt ar spiedienu uz "Huawei".

Ļoti iespējams, ka man, kuram kabatā ir "Huawei" tālrunis, pašreizējā situācija nenozīmē neko – es arī rīt vai jaunnedēļ varēšu piezvanīt, sūtīt īsziņas un fotografēt dabas skatus. Bet uzņēmums "Huawei" ir sadūries ar milzīgām grūtībām, ko nebūs viegli pārvarēt. Izskatās, ka "Huawei" ir ķīlnieks nevis vienā cīņā, bet gan karā, kas no uzņēmējdarbības lauka ir pārcēlies uz tehnoloģisko arēnu. Galvenā partnera un konkurenta likvidēšana ievērojami palīdzētu ASV milžiem, piemēram, "Google" un "Apple", bet tas radītu ļoti nepatīkamu ēnu Amerikas tehnoloģiju jomā.

Rodas iespaids, ka Donalds Tramps tiecas sagādāt godalgu pieredzes bagātākajiem Vašingtonas lobētājiem. Lai gan viņš ir izteicies, ka Amerikas iebildumus attiecībā uz ķīniešu telekomunikāciju milzeni varētu atrisināt ASV un Ķīnas tirdzniecības nolīguma ietvaros, abu pušu sarunas pagaidām nesokas. Aizvien reljefāk saredzams, ka runa nav tikai par pasaules lielākā telekomunikāciju iekārtu ražotāja un otra lielākā viedtālruņu izstrādātāja komerciālo rītdienu vien. Tāpat runa nav tikai par ASV un Ķīnas tirdzniecības karu, lai arī tā apmēri ir milzīgi un sekas – visaptverošas. Izskatās, ka ""Huawei" sāga" ir ievads sarunai par to, kas dominēs globālajā tehnoloģijā nākamajos pārdesmit gados – ASV vai Ķīna, un vienlaikus – kura no šīm valstīm dominēs pasaules ekonomikā. Hm, par Krievijas esamību gandrīz vai piemirstot...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!