Foto: AFP/Scanpix/LETA (Attēlā Janukovičs un Putins 2013. gadā)
Ausīm dzirdamais – neticamais! Nupat, Ukrainas kara četrpadsmitajā dienā, Krievijas ziņu dienesti citēja savas Ārlietu ministrijas oficiālās pārstāves Marijas Zaharovas pausto, ka "īpašās militārās operācijas" mērķis neesot Ukrainas pašreizējās varas gāšana. Ar dzejoļu, dziesmu vārdu un indīgu ārpolitisko tekstu sacerēšanu viņas personā pazīstamais Kremļa "kabatas ministrijas" rupors atskaņoja skaidri un gaiši: "Operācijas uzdevumos neietilpst Ukrainas okupācija, tās valstiskuma iznīcināšana vai pašreizējās valdības gāšana."

Šī runas vienība gan jau mulsinājusi ne vienu vien politiķi, diplomātu vai apskatnieku. Vēl 28. februārī "Rossija 1" tālrādē Zaharova skaļi paziņoja, ka "centrālā valdība Kijevā ir vienkārši deleģitimizējusi sevi, nekontrolējot situāciju." Īsi pirms tam, skaidrodama, kāpēc Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska runas nevajadzētu uztvert nopietni, viņa spriedelēja, ka ukraiņu līdera stāvokli nevarot nosaukt par adekvātu.

Galu galā, ārlietu resora oficiālās pārstāves vārdi nonāk pretrunā ar paša Krievijas prezidenta teikto. 24. februārī, paziņojot par iebrukumu Ukrainā, Vladimirs Putins uzrunāja Ukrainas bruņoto spēku karavīrus: "Ņemiet varu savās rokās! Šķiet, ka mums būs vieglāk vienoties ar jums nekā ar narkomānu un neonacistu bandu, kas apmetusies Kijevā un sagrābusi par ķīlniekiem visu Ukrainas tautu." Ja ticēt Zaharovai, tagad Krievijas vadība ir gatava samierināties ar šīs "bandas" palikšanu pie varas Ukrainā, un tas, ja vien atbilst patiesībai, ir acīmredzamais – neticamais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!