Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Mēs varam nezināt, kas ir Mario Dragi, bet mēs pazīstam viņa parakstu, jo tas redzams uz eiro banknotēm. Tāpat kā Einaram Repšem bija jāapstiprina Latvijas lata papīrnaudas zīmes spēks, Latvijas Bankas prezidenta krēslā sēžot, Dragi apliecināja eiro banknotes īstumu, astoņus gadus ieņemdams Eiropas Centrālās bankas (ECB) prezidenta posteni.

Laikam skrienot, jau varēja piemirsties, ka tieši itāļu ekonomists apņēmīgi stūrēja šo pasaules nozīmes banku cauri eirozonas vētrām, izpelnīdamies Super Mario vārdu pēc zvēresta darīt visu nepieciešamo, lai saglabātu Eiropas vienoto valūtu 2010. gada parādu krīzē. Kad negaiss bija aprimis, Nobela balvas laureāts ekonomikā Pols Krugmens nosauca viņu par "neapstrīdami izcilāko mūsdienu centrālās bankas vadītāju". Ja itāļiem nebūtu Mario Dragi, izdomāt viņu nebūtu vienkārši.

Kad janvāra beigās pēc vairāku nedēļu politiskā jucekļa – cerībā izveidot jaunu valdību pēc savas gaumes – atkāpās kreisi centriskās koalīcijas premjers Džuzepe Konte, pandēmijas pārņemto Itāliju sāka apdraudēt politiskās ligas recidīvs. Par spīti Kontes popularitātei vēlētāju vidū, viņa koalīcija zaudēja vairākuma atbalstu Senātā pēc tam, kad no tās, kritizējot valdības lēnīgumu un neizlēmību Covid-19 krīzē, izstājās nelielā partija "Italia Viva". 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!