Foto: EPA/Scanpix/LETA

Neviens nepaliek jaunāks. Arī ASV vēsturē vecākajam prezidentam nupat apritējis vēl viens gads, un viņam to jau ir 80. Atšķirībā no 92 procentiem amerikāņu, kuriem ir 75 gadi un vairāk, viņam joprojām ir darbs, turklāt ārkārtīgi atbildīgs. Bet cik ilgi vēl?

Pirms 8. novembra starpvēlēšanām šķita, ka tajās virsroku gūs aizokeāna vēlētāju reflekss atlaist prezidenta partiju pēc pirmajiem diviem valdības gadiem. Arī demokrātu rindās sākās spriedelēšana par to, kurš varētu nākt Baltā nama sirmgalvja vietā. Izskanēja aicinājumi viņam atbrīvot ceļu paaudžu nomaiņai, domājot par 2024. gada prezidenta vēlēšanām. Tomēr izrādījies, ka šīs starpvēlēšanas nav izvērtušās par uzticības balsojumu Baidenam – amerikāņi balsojuši par neuzticību republikāņiem. Demokrāti bija gatavojušies uz daudz sliktāku iznākumu. Taču, kā sacījis viens no maniem svešzemju kolēģiem, Baidens var pateikties Donaldam Trampam, kura ekstrēmisti atbaidīja neatkarīgos vēlētājus.

Pēc starpvēlēšanām republikāņu vairākums Kongresa Pārstāvju palātā ir ļoti mazs, taču tas pastāv un nav noliedzams. Lai arī prezidents ir ieguvis nedaudz laika, lai nopietni apsvērtu lēmumu kandidēt uz otro termiņu, viņam ar skaidru atbildi nevajadzētu steigties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!