Foto: TASS/Scanpix/LETA

Viena lieta ir sēdēt pie pusdienu galda līdzās gluži nepazīstamam cilvēkam, bet gluži cita – ielūgt ciemos personu, kura nodarbojusies ar indēšanu, mocīšanu un slepkavošanu. Šķiet, gluži neticams gadījums – diktators, kurš apspiedis sacelšanos ar simtiem tūkstošiem bojāgājušo, pret līdzpilsoņiem licis lietot ķīmiskos ieročus un ļāvis desmitiem tūkstošu nomirt cietumos, bieži vien pēc šausminošām spīdzināšanām, piektdien bija laipni gaidīts divdesmit diviem viesiem paredzētā maltītē.

Tiesa, pāris valstu līderi nevēlējās atrasties viņa sabiedrībā. Jā, tiesa, vareno un bagāto klubiņā patvaldnieku, kuru daudzi uzskata par kara noziedznieku, ielaida pirmo reizi pēc divpadsmit gadu lieguma. Taču, iekļuvis iekšā, viņš varēja triumfējoši smaidīt, jo viņa nesenā pagātne, šķiet, nevienu no klātesošajiem vairs neuztrauca. Sīrijas prezidents Bašars al Asads kā līdzīgs ar līdzīgiem piedalījās Arābu valstu līgas samitā Saūda Arābijas ostas pilsētā Džidā.

Šī galotņu tikšanās ir bijusi iezīmīga kā brīdis, kas izbeidz Sīrijas ieilgušo izolāciju. Tieši Asada vadītās nesaudzīgās represijas pret civiliedzīvotājiem, kas nonākuši starp pilsoņu kara frontēm, ar ieganstu, ka viņš cīnās pret radikālajiem islāmistiem, bija iemesls, kāpēc Arābu līga 2011.gada beigās apturēja Sīrijas dalību

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!