Foto: AP/Scanpix/LETA

Ne viens vien jau izteicies, ka Redžeps Tajips Erdogans ir pelnījis Nobela Miera prēmiju. Tas, ka rosinātāju skaitā ir pašmāju personības, piemēram, valdību atbalstošā laikraksta "Sabah" publicists Mehmets Barlass, ir pašsaprotami. Tas, ka Turcijas prezidentu par prestižās starptautiskās godalgas cienīgu nosaucis bijušais ASV aizsardzības ministra vietnieks Dovs Zakheims, vēl vairāk pārliecina par Erdogana nominēšanas iespējamību.

Kopš kara uzliesmojuma Ukrainā februārī Erdogans ir vairākkārt mēģinājis pārliecināt Maskavu un Kijivu izbeigt asiņaino pretstāvi. Apstākļos, kad Krievijas blokāde liedza iespēju nosūtīt labību no Ukrainas ostām caur Melno jūru, strauji pieauga starptautiskās pārtikas cenas un miljoniem cilvēku draudēja bads, radot izredzes uz vēl vienu masveida migrāciju uz Eiropu, Ukrainas un Krievijas vienošanās nozīmēja glābiņu. Erdoganam, strādājot kopā ar Apvienoto Nāciju Organizāciju, izdevās pārliecināt Krieviju atcelt Ukrainas ostu jūras blokādi un atvērt Ukrainas graudu eksporta "koridoru". ASV lielākā politisko ziņu vietne "The Hill" šo vienošanos nosauca par Erdogana triumfu.

Iespējams, Turcijas prezidenta miera baloža gods taptu vēl baltāks, ja Ukrainas puse pieņemtu viņa pagājušajā nedēļā atvesto Krievijas prezidenta Vladimira Putina priekšlikumu par pamieru un sarunām. Ukraiņi atteicās. Erdoganam atlika apsolīt diplomātisko centienu turpināšanu un gatavību palīdzēt atjaunot Stambulas sarunu procesu starp Maskavas un Kijivas pārstāvjiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!