Foto: AP/Scanpix
7.februārī Sočos Krievijas prezidenta Vladimira Putina klātbūtnē sāks skaitīt pēdējo gadu, kas atlicis līdz XXII ziemas olimpisko spēļu atklāšanai tuvējam kalnam par godu nosauktajā "Fisht Arena".

Svētkus tikai krāšņākus padarīs apkārt valdošā darba duna – celtņu strēles, KAMAZ rūkoņa un pilsēta kā viena liela būvbedre -, jo prezidentam jāredz, ka Soči neguļ un viss rit pēc Kremlī apstiprināta grafika. "Sochi 2014" šobrīd ir Vladimira Putina galvenā rūpe, jo tā būs iespēja pasaulei parādīt Krievijas varenību. Kaut vai tā. Ko par to domā Magņitogorskas metalurgi vai Kemerovas ogļrači, nav tik svarīgi. Un diez vai viņi vispār daudz domā.

Kā februārī aizmukt no lietus

Soči par XXII ziemas olimpisko spēļu galvaspilsētu kļuva 2007.gadā SOK kongresā Gvatemalā, apsteidzot Zalcburgu un Pčenjongu (tur notiks 2018.gada spēles!). Pirmajā balsošanas kārtā korejieši pat par 2 balsīm apsteidza Sočos (36:34), tomēr otrajā vinnēja krievi - 51:47. Krievijā ziemas olimpiskās spēles notiks pirmo reizi un brīžiem pat šķiet, ka pompozitātē ir vēlme pārspēt visus, par "Moscow 1980" nemaz nerunājot. Krievijas Melnās jūras kūrortā Sočos šobrīd ir apmēram 340 000 iedzīvotāju.

Nesen tika paziņots, ka spēles Sočos Krievijas budžetam izmaksāšot 1 525 900 000 000 rubļus! Ja gribat sarēķināt kādā skaidrākā valūtā, tad 1 eiro ir apmēram 40,8 rubļi. 2010.gada spēlēm Vankūverā iztērēti nepilni 2 miljardi dolāru.

Sava nodeva budžetā ir arī faktam, ka šīs būs pirmās ziemas olimpiskās spēles, kas notiks subtropiskajā joslā. Sniegs Soču ielās ir gandrīz tikpat reti kā Kilimandžāro pakājē. Var teikt, ka pilsēta (pat divas) tiek pilnīgi pārbūvēta un modernizēta.

Galvenais olimpiskais ciemats un arī daudzas olimpiskās būves būs Melnās jūras krastā, kur vēl nesen zaļoja tomātu lauki. Olimpiskajā parkā līdz ar olimpisko ciematu, preses centriem rakstošajiem un raidošajiem žurnālistiem būs arī olimpiskais stadions "Fisht" (40 000 skatītāju), "Adler Arena" ātrslidošanai (8000), "Iceberg" ledus pils daiļslidotājiem un šorttrekistiem (12 000), "Bolshy Ice Dome" (12 000) un "Shayba Arena" (7000) hokejistiem, "Ice Cube" kērlingam (3000). Visi minētie objekti izvietoti Olimpiskajā parkā un būs ļoti ērti sasniedzami, tāpēc transports no viena līdz otram pat nebūs nepieciešams. Kaut speciāls transports sportistiem, žurnālistiem un skatītājiem funkcionēs. Toties, lai no Olimpiskā parka sasniegtu "Krasnaya polyana", kur notiks visi t.s. outdoor veidi, bez transporta neiztikt. Vēl pirms 5 gadiem pa līdz turienei varēja nokļūt vienīgi ar jaudīgiem džipiem, jo ceļš bija nosacīts.

Kurš katrs gan nevarēs staigāt pa Olimpisko parku - būs jānopērk biļete par 200 rubļiem, bet, ja būs vēlme noskatīties hokeja finālu, var nākties šķirties pat no 40 000 rubļiem. Interesanti, kā Sočos jutīsies visur redzētie "skalperi", jeb vienkāršākā valodā - biļešu spekulanti.  Krievijā lielākais sods par šo rūpalu ir 1 000 000 rubļi.

Tiesa, kas tiesa, visi sporta veidi, kas norisināsies jūras piekrastē, tikpat labi varētu notikt arī Dubajā vai Singapūrā. Toties otra daļai līdzās ir bieza sniega sega, kalni, apkārt svilpojošs vējš, reizēm arī 30-grādīgs sals vai lietus, kas Sočos ir daudz reālāk. 2014.gada spēlēs šie sporta veidi risināsies "Krasnaya Polyana" un apkaimē brīžiem vairāk kā 2000 m virs jūras līmeņa. Arī tur ir uzbūvēts "Rosa Khutor" olimpiskais ciemats, kā arī biatlona un slēpošanas stadions, tramplīni, "Rosa Khutor" kalnu slēpošanas komplekss, kamaniņu un bobsleja trase "Sanki", snovborda un frīstaila parks. Kādreiz eksistējošais ceļš Adlera – Tuapse ir var teikt no jauna uzbūvēts un tas vienlaikus kalpos gan auto, gan dzelzceļa satiksmei. Tiesa, vagoni ir nevis no RVR, bet no "Siemens". Kalnos ir izcirsti 3tuneļi, katrs vairāk kā 2 km garumā. Varu nomierināt tos, kas netic padomju/Krievijas skolas arhitektūras ģēnijam – vairumu objektu, lai cik skumji to arī nebūtu atzīt, projektējuši un uzrauga citzemnieki. Putins un Krievijas biznesa haizivis zina, kam uzticēties.

Vodka, kalašņikovs, skalperi

Nemaz ne tik sen kā tika prezentēta 2014.gada spēļu lāpa, kura veiksmes gadījumā varētu pat paceļot kosmosā. Ar ko tik šī lāpa ārējo formu dēļ jau nav salīdzināta - ar ugunsputna spalvu, ar Krievijai tik tradicionāla vārda kā vodka, stilizētu pirmo burtu kirilicā, ar AKM - Kalašņikova automāts... Tautas izdomai nav robežu. Saprātam tomēr ir. Un lāpas ceļošana kosmosā nu ir aizstāta ar pavizināšanos tundrā briežu pajūgā un iegremdēšanos Baikāla ezerā.

Laika ziņu stāstītāji pēdējā laikā ziņo, ka Sočos tik līst un līst. Kalnos gan sniegs ir, tomēr arī tur rūpju gana. Piemēram, nupat nācies atcelt sacensības snovborda disciplīnā slope-style, kas spēļu programmā iekļauts pirmo reizi. Jau ir izteikts pieņēmums, ka būvējot maģistrāli uz Krasnaya Polyana, ir izkalti vairāki tuneļi un tie sāk mainīt arī Kaukāza klimatu, jo līdz kalniem nonāk Melnās jūras siltās gaisa masas. Tas nekas, ka Krievija jau padižojusies, ka "Sochi 2014" būšot zaļākās un videi draudzīgākās spēles no līdz šim notikušajām. Varbūt tā arī būs...

Nevienam nav noslēpums, ka Krievijas ekonomika no vienas puses nedaudz atgādina "mežonīgo kapitālismu", no otras ir valsts regulēta. Citādi diez vai spēļu budžets no sākotnēji prognozētā būtu izaudzis vairāk kā četras reizes, tomēr "pupi joprojām dod pienu".  Vienubrīd viesnīcu cenas uz spēļu datumiem skrēja ātrāk par labāk ātrslidotāju, taču savu ir teikusi  valdība. Un nu ir noteikts, ka pieczvaigžniekā par diennakti tās nedrīkstēs būt augstāka par 13 896 rubļiem. Minibārā izdzertais, protams, šajā summā nebūs iekļauts...

Normunda Rihardoviča pārraudzībā

Mums tik ļoti interesējošās sacensības skeletonā, bobslejā un kamaniņu sportā notiks trasē "Sanky", par kuru gandrīz vai galvenais atbildīgais ir Normunds Kotāns. Viņš ir pirms pāris gadiem pāragri mirušā Boča, jeb bijušā PSRS izlases bobslejista un Latvijas izlases trenera Riharda Kotāna un volejbolistes un Latvijas sēdvolejbola izlases treneres Vitas Bērziņas-Kotānes dēls. Kādu laiku arī pats mēģināja veidot bobslejista kajeru, taču ātri saprata, ka viņam cits ceļš ejams. Pirms pāris gadiem nonāca spēļu rīkotāju štābā un ar pacietību un neatlaidību ir iekarojis gan Krievijas kolēģu, gan starptautisko partneru cieņu. Pat Vladimirs Putins viņu uzrunājot Normund Rihardovič...

Putins nekad nav bijis īsts maskavietis un pēc politiskās karjeras beigās, ļoti iespējams, varētu kļūt par sočieti - ne velti arī šos pareizticīgo Ziemassvētkus viņš sagaidīja tieši šajā pilsētā! Tad viņš pa Melnās jūras piekrasti varētu rāmi pastaigāties ar Kabajevu un atvasēm... Sočos, ko kāds pa retam nodēvē arī par New Vasyuki, un to apkaimē netrūkst kustamo un nekustamo īpašumu, kas tiešā vai netiešā veidā saistīti ar Putinu. Vairāk kā privātpersonu ne Krievijas prezidentu. Taču tā jau ir Krievijas lieta. Kas attiecas uz spēlēm, eksperti prognozē, ka tā varētu notikt augstā līmenī, kur galvenā persona ir sportists. Cerams, ka līdz tam laikam attiecības ar Gruziju būs vēl labākas un tā tieši nākamā gada ziemā nesadomās atgūt Abhāziju. Jā, jā, tieši Gruzija un ne Čečenija vai Dagestāna kādu laiku bija Sochi 2014 galvenais klupšanas akmens. Jo sevišķi jau 2008.gada vasarā īsā kara laikā. Bet no Sočiem līdz Gruzijai ir teju vai labākā  tramplīnlēcēja lidojuma attālumā.

Ilgu laiku bija nerakstīta tradīcija, ka SOK prezidents spēļu noslēgumā teica "The best ever...". Pēdējos gados gan ir atrasti arī citi apzīmējumi. Soči jau ir nopelnījuši "The most expensive ever..." Vai būs vēl kāds apzīmējums, jāgaida vesels gads un vēl 20 dienas. Un skaidrs arī tas, ka šos vārdus netiks pašreizējais SOK prezidents Žaks Roge, bet kāds cits.

Kā vēlāk tiks izmantoti olimpiskie objekti, grūti prognozēt. Jau zināms, ka no 2014. līdz 2020.gadam tur notiks F-1 posms, bet 2018.gadā stadionā, kur notiks spēļu atklāšana un noslēgums, risinās pasaules futbola čempionāta spēles. Tomē jāņem vērā, ka tas nav tas pats, kas uzlikt bobus uz treilera un vienā vakarā no Kēnigzē nogādāt Īglsā. Te jau būs pavisam citi izdevumi, kam daudzi nebūs gatavi. Un diez vai arī Krievija būs gatavi sponsorēt, jo tai dienaskārtībā būs citas rūpes - 2018.gada pasaules futbola čempionāts.

P.S. Salīdzinājumam: Latvijas 2013.gada budžets: (plānotie) ieņēmumi 5,66 miljardi lati un izdevumi - 5,82 miljardi lati. 1 lats - apm. 58,2 rubļi...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!