Foto: Publicitātes foto
Ieskatoties jaunā budžeta plānā, saprotams, ka budžets vērsts uz valsts nacionālo drošību, kas šajā ģeopolitiskajā kontekstā ir viens no būtiskākajiem jaunā budžeta aspektiem, ievērojams pieaugums valsts budžetā paredzēts iedzīvotāju sociālajai drošībai un veselībai. Vienlaikus valdībai kompromisa ceļā tomēr ir izdevies palielināt ieņēmumus arī visās Latvijas pašvaldībās.

Līdz ar ieņēmumu pieaugumu visās Latvijas pašvaldībās, nākamgad tiek garantēta novadu finanšu nepieciešamība 99% apmērā. Paralēli gan aicinu valdību un Saeimu ar 2016. gadu veidot ilgtermiņa budžetu nākamajiem trim gadiem, kurā tiktu atrunāta arī vienošanās starp LPS un Finanšu ministriju par IIN progresīvo pārdali par labu pašvaldībām.

Valdības prasmi rast kompromisus ar pārējām nozarēm nevar nepieminēt arī IIN likmes samazinājuma kontekstā. Nodokļa samazināšana no 24% uz 23% nozīmīgi ietekmē ieņēmumu bāzi gan valsts, gan pašvaldību budžetos. Provizoriskie aprēķini rāda, ka pašvaldību IIN ieņēmumu daļas samazinājums ir 48 miljoni.

Neskatoties uz to, nevaru piekrist šobrīd pēkšņi izskanējušajam priekšlikumam, kas aicina atcelt plānotās IIN likmes izmaiņas 2015. gadā. Mēs nevaram likumus pārvērst par vēja rādītājiem, kas seko katrai brīzei, jo ar izmaiņām darba ņēmēji jau rēķinās. Lai neturpinātu ieņēmumu bāzes kritumu gan valstij, gan pašvaldībām, uzskatu, ka tālāka IIN samazināšana 2016. gadā būtu jāaptur.

Pēc Finanšu ministrijas sagatavotā piedāvājuma nākamgad Apes novada budžets pieaugs par 56 tūkstošiem eiro. Šobrīd gan ir pāragri vērtēt, vai šī summa spēs kompensēt visu minimālajai algai pielīdzināto darba samaksu kāpumu.

Izstrādātie priekšlikumi paredz saglabāt līdzsvarotu, reģionāli sabalansētu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu pašvaldībām, tādējādi mazinot reģionālo nevienlīdzību. Tiesa, neskatoties uz attīstības centru modeļa veicināšanu, arī pierobežu teritorijās ir jāattīsta uzņēmējdarbība un jānodrošina tur dzīvojošajiem līdzvērtīgs pakalpojumu grozs, kas atbilstu vidējam valstī.

Būtiski, ka tiks saglabāti uzņēmējdarbības atbalsta mehānismi, atbalsts lauksaimniekiem. Skolas un darba vietas ir pamats, bez kura kritiski apdraudēta ir jebkuras apdzīvotas vietas nākotne. Šis atbalsts ļauj reģioniem turpināt savu attīstības ceļu.

Protams, ka visas pašvaldības vēlas būt pašpietiekamas. Diemžēl pašlaik tas vēl nav iespējams. Uz to es vienmēr raugos no skatu punkta, ka mēs esam jauna valsts, kura savu atjaunošanas ceļu ar padomju mantojumu veido būtībā tikai nedaudz ilgāk kā 20 gadus. Solidaritāte ir nepieciešama ne tikai Latvijas cilvēku, bet arī pašvaldību starpā - mēs visi strādājam vienam mērķim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!