Tūrisms, saskaņā ar "Latvijas ilgtermiņa ekonomisko stratēģiju" (2001), "Latvijas ilgtspējīgas attīstības pamatnostādnēm" (2002), "Latvijas Tūrisma attīstības pamatnostādnēm" (2004), kā arī ar citiem valsts tūrisma plānošanas dokumentiem, ir uzskatāms par vienu no Latvijas attīstības stratēģiskajām iespējām un prioritātēm, tautsaimniecības orientāciju uz pakalpojumiem ar lielu pievienoto vērtību.

Taču prakse liecina par pretējo. Gadu no gada tiek samazināts Tūrisma attīstības valsts aģentūrai (TAVA) piešķirtais finansējums, kurai tādējādi nav iespējams realizēt labi uzsāktās mārketinga aktivitātes. Nozares pārstāvjiem ir pilnīgi nepieņemams Ekonomikas ministrijas lēmums par TAVA informācijas biroju Helsinkos un Stokholmā darbības slēgšanu jeb, kā tas tiek skaidrots, "optimizāciju", kā arī tas, ka TAVA vadība neinformēja im nekonsultējās ar nozares uzņēmumu pārstāvjiem par pieņemtajiem lēmumiem.

Pārstāvot ārzemēs Latviju kā viesmīlīgu tūrisma zemi, kopā ar TAVA piedalās Latvijas reģionu pārstāvji , gan viesnīcas un tūrisma firmas. Tās iegulda milzīgus līdzekļus, kuri atdevi nes tikai ilglaicīgā periodā. Tāpēc mūs visus uztrauc, ka, aizverot informācijas birojus Helsinkos un Stokholmā, valsts un privātie līdzekļi tiek izšķērdēti. Mūsuprāt, nepietiek tikai ar virtuālu klātbūtni šajās zemēs, mums ir jābūt tur pārstāvētiem arī ar biroju un konkrētu cilvēku. Biroju vadītājas ir devušas lielu ieguldījumu tūrisma plūsmu palielināšanā no Skandināvijas valstīm, ieguvušas autoritāti un atpazīstamību Somijas un Zviedrijas tūrisma tirgos.

Šobrīd nepieņemama šķiet arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) un TAVA apvienošanas ideja. Tas nozīmētu tikai tūrisma nozares nozīmes samazināšanos valsts mērogā., kas negatīvi ietekmētu ārzemju partneru uzticību Latvijas tūrisma uzņēmumiem.

Pamatojoties uz augstākminēto, iestājamies par to, ka tūrisma informācijas birojiem Helsinkos un Stokholmā ir jāturpina darbs, bet izmaiņas aģentūras pārstāvniecību tīklā izdarāmas tikai pēc Latvijas ārējo pārstāvniecības tīkla audita veikšanas un viedokļu saskaņošanas ar nozari.

Ar patiesu cieņu,

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas biedru vārdā prezidents
Juris Zudovs

Latvijas Tūrisma aģentu asociācijas biedru vārdā prezidente
Kitija Gitendorfa

Rīgas Kongresu biroja " Inspiration Riga" biedru vārdā Valdes pr-js
Bertolts Fliks

Latvijas Tirgotāju asociācijas biedru vārdā prezidents
Henriks Danusēvičs

Latvijas darba devēju konfederācijas biedru vārdā Ģenerāldirektore
Elīna Egle

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!