Mēs, zemāk parakstījušies preču mazumtirdzniecības uzņēmumi un asociācijas, ar šo vēlamies vērst Saeimas uzmanību uz valdības akceptēto un Saeimā 1.lasījumā pieņemto Konkurences likuma grozījumu potenciāli negatīvo ietekmi uz mazumtirdzniecības attīstību un konkurences situāciju nozarē kopumā. Mēs aicinām Saeimas deputātus rūpīgi izvērtēt šāda likumprojekta ieviešanas sekas un pieņemt patērētāju interesēm atbilstošu likumu.
Visbūtiskākie iebildumi mums ir pret jaunradītā jēdziena "būtiska ietekme" piemērošanu preču mazumtirdzniecības uzņēmumiem ar vairāk nekā 25% daļu konkrētā tirgū, uzliekot tiem tādus pašus konkurences ierobežojumus kā dominējošā stāvoklī esošiem uzņēmumiem. Tas būtiski iegrožo mazumtirgotāju izaugsmes iespējas un rada virkni papildus risku, apgrūtinājumu un pienākumu, kas negatīvi ietekmēs patērētāja tiesības saņemt labāko preci par labāko cenu.

Neskatoties uz vietējo un starptautisko konkurences tiesību ekspertu, kā arī uzņēmēju organizāciju iebildumiem pret "būtiskas ietekmes" jēdziena ieviešanu attiecībā uz preču mazumtirgotājiem, valdība š. g. 7. augustā akceptēja Konkurences likuma grozījumus.

Likumprojekts ierobežos veiksmīgu mazumtirgotāju izaugsmi un radīs augsni daudziem juridiskiem strīdiem un ES līmeņa tiesvedībai, un veicinās patēriņa cenu pieaugumu. Turklāt šādu diskriminējošu normu ieviešana Latvijas likumdošanā neveicinās investīciju pieplūdumu, jo apgrūtinās jaunu tirgus dalībnieku ienākšanu tirgū.

Tādēļ mēs Saeimas Tautsaimniecības komisijā esam iesnieguši priekšlikumus Konkurences likuma pilnveidošanai, svītrojot no grozījumu teksta "būtiskas ietekmes" jēdziena ieviešanu, jo tas diskriminē preču mazumtirdzniecības nozari, padara konkurences vidi neparedzamu un apgrūtina uzņēmumu izaugsmes plānošanu. Tāpat mēs esam aicinājuši likuma mērķī skaidri definēt, ka likumam ir jādarbojas patērētāju interesēs.

Ja Saeima pieņems likumprojektu tā pašreizējā redakcijā, mēs apsvērsim iespēju aicināt Valsts prezidentu to neizsludināt un atgriezt Saeimā otrreizējai caurlūkošanai.

Latvijai ir vajadzīgs tāds Konkurences likums, kas veicina brīvu sacensību starp tirgus dalībniekiem par patērētāja labvēlību, un veicina spēcīgu, arī ārpus Latvijas robežām konkurētspējīgu uzņēmumu viedošanos.

Vairāk informācijas par Likuma grozījumu negatīvo ietekmi, kā arī vēlamie uzlabojumi ir pieejami mājas lapā www.konkurenceslikums.lv, kuras izveidošanas iniciatīvu mēs atbalstām.

Ar cieņu,

Iniciatīvas grupa "Par korektu Konkurences likumu":

a/s "Drogas", Andrejs Jerņevs, valdes priekšsēdētājs
SIA "Emīla Gustava Šokolādes", Zane Bērziņa, valdes priekšsēdētāja
SIA "Jānis Roze", Ināra Beļiņkaja, direktore
SIA "Latvija Statoil", Baiba Anda Rubesa, izpilddirektore
SIA "Narvesen Baltija" & "Preses apvienība", Katrīne Judovica, valdes priekšsēdētāja
SIA "Sportland", Juris Baumanis, direktors
SIA "Stendera Ziepju Fabrika", Jānis Bērziņš, direktors
SIA "RIMI Latvia",Valdis Turlais, valdes priekšsēdētājs
Latvijas Grāmattirgotāju asociācija, Kristīne Jākabsone, izpilddirektore
Latvijas Zāļu Lieltirgotāju asociācija, Dmitrijs Juskovecs, direktors
Ārvalstu Investoru padome Latvijā, Ģirts Greiškalns, izpilddirektors

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!