Nesmukums ap ASV dolāru iepirkšanas kursu Latvijas valūtas apmaiņas punktos 11.septembra vakarā un 12.septembra rītā izraisa ne vien dusmas, bet arī virkni jautājumu no amata aizejošajam valsts galvenajam baņķierim.
Protams, labi, ka Einārs Repše 12.septembrī, lai arī ar nokavēšanos, tomēr mēģināja pārliecināt tautu, ka, neraugoties uz katastrofu Vašingtonā un Ņujorkā, ar dolāru viss būs OK, un ka nav jēgas tos pārdot zaglīgajiem naudas mainītājiem par 30 līdz 50 santīmiem.

Taču daudzi tomēr uzķērās uz Labklājības partijas un valūtas maiņas punktu "Marika" "īpašnieka" Jurija Žuravļova āķa, kas ar rīta preses sleju palīdzību prognozēja dolāra vērtības krišanos uz pusi un pat ieteica iedzīvotājiem izmantot "zaļos" tapešu vietā.

Vai no Žuravļova un viņam līdzīgajiem var prasīt atbildību? Pilnīgi skaidrs, ka jaunā finansu tirgu uzraudzības komisija līdz viņam tā arī netiks. Lai arī iedzīvotāju mānīšana nolūkā iedzīvoties šeit ir kā uz delnas.

Tomēr daudz bēdīgāks fakts šķiet Latvijas Bankas vadības neprofesionalitāte - tā tik daudzu gadu laikā nav iedomājusies ar likumdošanu noteikt visiem valūtas mainītājiem obligātu maksimālo starpību starp valūtas iepirkšanas un pārdošanas kursiem.

Starp citu, Lietuvā, kas, pēc daudzu domām, ceļā uz Eiropas Savienību atpaliek no Latvijas, tādi ierobežojumi pastāv. Toties mēs Latvijā atkal pabijām nedaudz tuvāk Krievijai un NVS valstīm, kur naudas "mijēji" uz neinformēto iedzīvotāju rēķina tika pie kārtīgas peļņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!