"Mēs – SIA "Brīvā Daugava" dalībnieki un laikraksta "Brīvā Daugava" redakcijas darbinieki – paužam savu sašutumu par to, ka jau otro gadu valstī nesodīti tiek grauta vesela uzņēmējdarbības nozare – reģionālās preses izdevējdarbība. Neviens vairs pat neapspriež pasta pakalpojumu cenu kāpumu par vairāk nekā 30%, kas reģionālajiem izdevējiem ir ievērojamas izmaksas.
Visvairāk uztrauc tas, ka vai nu "Latvijas pasta" darbinieku nolaidības, vai apzinātas rīcības dēļ abonentiem netiek piegādāti laikraksti. Ja abonēšanai dārgos lielos rīta laikrakstus Latvijas iedzīvotāji pārsvarā iegādājas mazumtirdzniecībā, tad reģionālo presi gluži pretēji – abonē. Līdz ar to mēs nonākam valsts uzņēmuma - "Latvijas pasta" - ķīlnieku lomā. Attālā pagasta nostūrī pasta piegādes modernizēšanas rezultātā laikrakstus jau tā piegādā vēlu vakarā, bet tā vēl nav lielākā nelaime.

Visu 2007. gadu "Latvijas pasts" tā arī nespēja sakārtot savu jauno datorizēto abonēšanas sistēmu, un diemžēl arī 2008. gads sācies ar tieši tādām pašām problēmām – atsevišķos Jēkabpils rajona pagastos netiek saņemti pat 80% abonēto laikrakstu "Brīvā Daugava". Šiem abonentiem nav nepieciešamas pasta piesolītās kompensācijas par nepiegādātajām avīzēm, jo izdevumi par nokļūšanu līdz pasta nodaļai, iespējams, ir pat lielāki nekā saņemamā nauda. Tādēļ tikai loģisks ir šādu apkrāpto cilvēku lēmums laikrakstus turpmāk neabonēt. Tādējādi tiek apdraudēta turpmākā reģionālās preses izdevēju pastāvēšana un informācijas pieejamība lauku apvidos (preses kiosku, kā zināms, lielākajā daļā pagastu nav).

Izvērtējot visu minēto, rodas iespaids, ka "Latvijas pasts" mērķtiecīgi tiek tuvināts maksātnespējai. Diemžēl līdz ar pastu var bankrotēt arī reģionālās preses izdevēji – Latvijas mazie uzņēmumi (kas pagaidām vēl ir katrā rajonā un dod darbavietas vietējiem iedzīvotājiem) un par atbalstu kuriem gadu no gada runā visas valdības.

Uzskatām radušos situāciju par kritisku un vēlamies saņemt atbildi uz jautājumu, kādēļ līdz šim tā arī neviens nav uzņēmies atbildību par vairāk nekā gadu ilgstošajām nekārtībām "Latvijas pastā", kādēļ netiek meklēti nekādi risinājumi un netiek sodītas vainīgās amatpersonas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!