Foto: Cehs.lv
Aizvadītajā gadā portāla "Cehs.lv" mākslīgā intelekta laboratorija ir veikusi krietnu darbu, analizējot un pētot svarīgākos procesus. Tāpēc šobrīd piedāvājam laboratorijas vadītāja Kristapa Āla ieskatā spilgtāko notikumu apkopojumu. Brīdinām uzreiz: konkurence bija spraiga un, iespējams, tavs mīļākais notikums nebūs iekļauts.

Nominācija: "Gada labākais bloķētājs"

Aizvadītajā gadā mums ir bijuši lieliski bloķētāji – Kristaps Porziņģis pirms traumas gūšanas veica izcilus blokus. Tāpat Zemgus Girgensons vēl tikai decembrī izpelnījās stāvovācijas no Bufalo atbalstītājiem, vīrišķīgi ieraujot krūtīs spēcīgu pretinieka metienu, vienlaikus veicot rezultatīvu piespēli. Tāpat vairāki politiķi uz nebēdu ir bloķējuši tviterī. Tomēr K. Āls par labāko nosauc bloku, kas nemaz nenotika, – Jēkaba Straumes ideju, ka uz vēlēšanu laiku valstī varētu bloķēt sociālo tīklu "Facebook".

Nominācija: "Gada risinājums"

Latviešus ir nomākušas neskaitāmas problēmas. OIK, piemēram. Piemēram, bīstami pārpildītā krastmala 18. novembra svinībās. Piemēram, sarežģītā situācija Rīgas domē un ar to saistītajos uzņēmumos. Kamēr risinājums visām šīm problēmām tiek tikai meklēts, Rīgas "Dinamo" pilnībā atrisināja jautājumu par savu sūdīgo sniegumu aizvadītajos gados, arēnas tribīnēs liedzot ienākt raganai Jurčikam, kas atspoguļojas arī komandas rezultātos. Šobrīd Rīgas "Dinamo" pārliecinoši atrodas labāko astotniekā un gatavojas cīņai play–o... ā, paga...

Nominācija: "Gada cīņa"

Mēs esam cīnītāju tauta, kas nekad nepadodas. Ansis Ataols-Bērziņš sparīgi cīnījās par tiesībām mest ar akmeņiem pa stikliem. Vesela sabiedrības daļa cīnās pret Latvijas attīstību enerģētikas jomā, iestājoties pret vēja ģeneratoriem. Taču K. Āla ieskatā vislabākais cīnītājs aizvadītajā gadā bijis Valentīns Jeremejevs, kurš uzsāka cīņu pret degvielas cenām, aicinot auto neuzpildīt degvielas stacijā "Circle K".

Nominācija: "Gada rinda"

Varētu padomāt, ka šajā kategorijā uzvaras laurus bez iebildēm gūs Zviedrijas mēbeļu giganta "IKEA" ienākšana valstī, kas vienā rindā sapulcēja visus bez mēbelēm dzīvojošos latviešus. Taču "Cehs.lv" ieskatā tā rinda bija mīkstajiem. Kuram gan nav grūti pastāvēt siltā laikā labi organizētā pūlī, gaidot, kad varēsi paskatīties uz krēsliem. Īstās grūtības ir, kad tev visu nakti ir jāstāv aukstumā, cerot, ka no rīta izdosies par lielām naudām iegādāties biļetes uz Dziesmu un deju svētkiem visai ģimenei. Visu cieņu!

Nominācija: "Gada notikums kultūrā"

Mēs, protams, nedrīkstam te nepieminēt Eviju Vēberi. Tāpat arī Šipkēvicu junioru. Taču K. Āla ieskatā viņi ir izpelnījušies gana daudz uzmanības. Iespējams, pat nedaudz avansā. Tāpat nevaram nepieminēt "X Faktora" uzvarētāja Artura Gruzdiņa panākumus, sadarbojoties ar "Sony Music", kas palīdzēja viņam iegūt dalību šovā "Gandrīz ideālas vakariņas". Taču "Cehs.lv" mākslīgā intelekta laboratorijas vadītājs par gada notikumu kultūrā nosauc Andra Kiviča atgriešanos mūzikas lauciņā full-time režīmā, jo viņš šogad pagātnē atstājis gan savu žurnālista, gan politiķa karjeru.

Nominācija: "Gada heštags"

Latvijas futbols šogad ir gājis cauri spēcīgām pārmaiņām. Ir notikusi īsta revolūcija. Aprīlī ne bez pamatīgas cīņas publiskajā telpā par Latvijas Futbola federācijas prezidentu kļuva izcilais izlases spēlētājs Kaspars Gorkšs, kas iezīmēja jaunu domāšanu un pieeju arī komandas sniegumā. Tieši tāpēc Latvijas izlase turpmāk pie visiem zaudējumiem liek klāt heštagu #11vilki.

Specbalva: "Gada besīgākie cilvēki"

Ļaudis, kuri nemitīgi gaužas par politiku, komentē gan procesus, gan ziņu portālu rakstus, taču 6. oktobrī vēlēt nedevās, jo ārā bija baigi labs laiks izbraucienam ar ģimeni vai draugiem. Tāpat viņi sūdzas, ka vēlēšanās nevar balsot elektroniski, – redz, kas tā par neattīstītu valsti!? Pateicoties viņiem, mums bija ļoti zema vēlēšanu aktivitāte. Pateicoties viņiem, mums nav valdības. Tāpat, pateicoties viņiem, mums ir aizdi**ts internets ar komentāriem par politiku, jo viņi prot muldēt, nevis rīkoties.

Aicinām rakstīt un savu nomināciju un gada notikumu pieteikt komentāros!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!