Foto: f64/Cehs.lv kolāža
Aizvadītajās nedēļās aizvien aktīvāk cilvēku prātus ir pārņēmusi "pie visa ir vainīgs 2020. gads" retorika. Pusnaktī uz 1. janvāri viss maģiski nostāsies savās vietās, ļaudis sadosies rokās ap milzu ugunskuru un vienosies kopīgā dziesmā. Vīzija, protams, ir jauka, taču būsim atklāti. Datums nav vainīgs pie tā, ka mēs visi uzvedamies kā idioti.

2020. gads nav vainojams pie tā, ka ilgstoši ignorētās klimata pārmaiņas izraisīja Austrālijas aizdegšanos. Nakts uz pirmo janvāri pēkšņi neizmainīs to sabiedrības daļu, kas neredz likumsakarību starp degošu ķenguru un plastmasas salmiņu kokteiļa glāzē. Cilvēki, kuru izpratne par atkritumu šķirošanu aprobežojas ar bateriju noraušanu podā un PET pudelēm kā iekuru kamīnā, neizmainīsies datuma dēļ.

Nemāniet sevi. 2020. gads nebija tas, kas nodarbojās ar sistemātisku rasismu. Gads nevar nosmacēt Džordžu Floidu. Gadam vispār nav kāju un ceļgalu, ar ko spiest uz kakla! Tie cilvēki, kuri "Black Lives Matter" protestus komentēja ar "Ja?? Es gan domāju, ka "All Lives Matter"", nekļūs gudrāki vai mazāk neiecietīgi 2021. gadā paši no sevis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!