Foto: Cehs.lv privātais arhīvs
Internetā mājo troļļi. Pārsvarā viņi gan sevi par tādiem neuzskata – sirdī viņi ir godprātīgi tautas soģi un atriebēji. Viņi cīnās par taisnību. Pret vairākuma viedokli. Pret meinstrīmu. Visbiežāk – pret liekulību. Vismaz viņiem pašiem tā tīk domāt.

Troļļi dalās dažādos paveidos – no katra sabiedrības slāņa un nokrāsas nāk sava veida 'interneta huligāni'. Visus vieno pārākuma sajūta pār apceļamajiem subjektiem. Tas ir normāli, ka katram gribas saprast pasauli un, kad šķiet, ka tā ir saprasta, censties apgaismot tos, kuri vēl dzīvo neziņā. Jo kontrasts starp jaunatklāto sapratni un pārējo viedokli ir lielāks, jo skaļāk gribas izkliegt savu patiesību. Ja neviens neklausās, tad var arī padauzīt ar kājām pa grīdu.

Problēma ir tajā, ka mūsdienu komunikāciju rīki ļauj izkliegt savu viedokli ārkārtīgi ātri – pirms vēl jaunā informācija ir tā labi nosēdusies. Varbūt es kļūdos, bet, iespējams, lēnākas informācijas apmaiņas laikmetā dažādiem radikāliem izsaucieniem bija jāiziet lielāks citu cilvēku filtrs pirms tie nonāca ļaužu ziņu avotos. Visticamāk, mūsdienās ir arī daudz vieglāk atrast līdzīgi domājošos, lai kāda ideja ienāktu prātā. Un tad, ar viņiem tā labi sadzīvojot, iestrēgt purvā ar pilnu metaforisku informācijas atbalsi. Tādā, no kura ārā vairs izkļūt gandrīz nav iespējams.

Trollis patriots. Valkā sarkanbaltsarkanas zīmotnes pie apkaklītes. Ir informēts par visdažādākajām Latvijas vēstures epizodēm. Zina, kur un kā Latvijai ir izdarīts pāri. Kur latvieši kaut ko ne tā izdarījuši pagātnes sarežģītākajos gados – par to šis trollis neko īsti pat nezina, jo ar tādu informāciju neviens nedalās attiecīgajā patriotu tusiņā. Šis trollis metas cīņā par visdažādākajām tēmām. Imigrāciju, emigrāciju, ekonomiku, reliģiju, ģeopolitiku, finansēm. Bieži vien no šīm tēmām viņš neko daudz nesaprot, kaut kas ir sagrābstīts, kaut kas ir lasīts, bet principā ne vairāk zināšanu kā var nodefinēt ar formulu 'vidusskolas kurss + pamata konspirācijas teoriju komplekts'. Bet tas nekas, viņš jūtas cienīgs izteikties, jo viņš ir latvietis. Un latvieši ir daudz cietusi nācija. Astoņsimts verdzības gadi un padomju okupācija.

Trollis konservatīvais. Valkā dažāda kalibra apģērbu. Atrodams visos sabiedrības slāņos. Visvieglāk atpazīstams pēc tā, ka, lai arī nav gados vecāks par 40, viņa viedoklis pilnīgi visā sakrīt ar opapa domām. Gan par to, ka senāk viss bija labāk, gan par to, ka tagad viss ir slikti. Gan par to, ka visi politiķi zog, gan par to, ka ēbreji kontrolē visas pasaules bankas. Gluži tāpat kā lielākā daļa citu troļļu, viņš nav gatavs spriest par detaļām, viņš operē ar ne-paša piedzīvotiem anekdotiskiem gadījumiem, saukļiem un vispārinājumiem.

Trollis ir gatavs uzbrukt jebkurai salīdzinoši jaunai idejai, ko viņš uzreiz nesaprot. Viņam vienmēr ir izsmejošs tonis un izsmalcināti lamuvārdi idejas nesējam. Viņam šķiet, ka jebkas ārpus viņa paša un opapa tiešās darbības sfēras principā ir izsmalcināts veids viņu apmānīšanai. Un ne tikai viņu, bet visu tautu. Vislabāk būtu, ja viss būtu tā, kā bija pirms 20, 30 vai 70 gadiem. Protams, bez tām dažām nepatīkajām lietām. Bet ar visām patīkamajām.

Starp šiem diviem troļļiem savā nišā mitinās trollis tradicionālais. Valkā linu kreklu ar paša kaltu saktu. Viņaprāt, vislabākais būtu attīrīt tautu no piemaisījumiem, atteikties no modernām tehnoloģijām, pārcelties uz laukiem un izstāties no Eiropas Savienības. Vienlaikus turpinot strādāt par dizaineri ar klientiem Londonā un Oslo. Šis trollis visus savus uzbrukumus izskaidro ar tradicionālajām vērtībām.

Trollis sociālais. Viņš nēsā dažādu krāsu lentītes. Cīnās pret kapitālismu un vienlaikus par sociālo taisnīgumu. Pēc viņa domām jebkas, kas atvieglo dzīvi uzņēmējiem, ir pelnījis nopēlumu, jo tā vietā vajadzētu palīdzēt suņiem, pensionāriem, skolotājiem, bāreņiem un invalīdiem. Viņam nav nekādas sapratnes par to, kur valstij rodas nauda, lai par to visu rūpētos. Jebkurus aizrādījumus viņš atvaira ar izsaucieniem par to, cik liekēži sēž Saeimā un ka tos izdzenājot gan visam pietiktu naudas. Parasti šis trollis, tāpat kā lielākā daļa citu, ir vienlaikus arī nacionāli noskaņots. No viņa ir pilnīgi iespējams dzirdēt tādas frāzes kā 'gribu palīdzēt cilvēkiem, tikai ne bēgļiem'. Vienlaikus lamājot oponentu no panckām ārā. Ir arī atšķirīgs apakštrollis, kas ir tiešām internacionāli kreiss. Rets eksemplārs, tas cīnās ar visiem. Dziļi nelaimīgs.

Trollis-ekonomists. Valkā žaketi. Pēc otrā alus kausa visiem stāsta par Zaitgeist filmu un to, kā ASV valsts parāds spiež citas valstis uz ceļiem. Nekautrējas mesties detalizētās diskusijās pie sarežģītiem rakstiem par ekonomiku un finansēm. Tā īsti makroekonomikā viņš iedziļinājies nav, bet dažādu nesaistītu faktu pārbagātība viņa galvā liek viņam glābt cilvēci, saucot sarunu biedru par idiotu. Žurnālu The Economist viņš nelasa. Arī augstskolā tālāk par garlaicīgu ievadkursu ekonomikā ar piedāvājuma-pieprasījuma līknēm viņš nav ticis.

Viens no baisākajiem troļļiem ir trollis reālists. Nēsā līdzi salokāmo nazi ar sešiem instrumentiem. Viņš tā reāli runā par jebko, bet pārsvarā par dažādām mazākumgrupām. Viņš it kā atbalsta, bet vienlaikus izsmej. Gejiem viņš izsmējīgi saka nenest savu gultas dzīvi uz ielas, bet vēlīgi atļauj vienatnē darīt ko grib. Sievietēm ļauj balsot, bet tomēr norāda uz tradicionālo spēju labāk darboties ar bērniem un virtuvē. Atzīst, ka melnādaini cilvēki tādi paši vien ir, bet norāda, ka varbūt tomēr viņi varētu turēties atsevišķi. Māj ar galvu, runājot par to, ka ebreji ir daudz cietuši pēdējos gadsimtos, bet vienlaikus uztver jebkādas detaļas kā personisku apvainojumu. Viņš ir gatavs jebkurā diskusijā iešļākt zināmu devu sastāvējušos strutu. Tā pa īsto runājot.

Trollis gramatiķis. Nenēsā acenes. Toties ir gatavs nonivelēt jebkuru diskusiju uz pilnīgi nesaistītu jautājumu par autora izvēlētajām gramatikas un interpunkcijas formām. Viņš neliekas mierā, kamēr nav panācis, ka autors ir ar seju dziļi dubļos. Ja trollis ir īpaši izsmalcināts, tad viņš pat beigās var autoram pasniegt roku – 'tā jau raksts nav slikts, pareizi visu saki'. Un pēdējā brīdī atvilkt roku atpakaļ – 'tikai rakstīt gan no sākuma vajag iemācīties'.

Trollis anti-liekulis. Nēsā visviduvējākās iespējamās drēbes un dzīves gudrību. Jebkas, kas izlec no ierastā, ir iemesls spēcīgam spērienam ar kirzas zābaku. Nedod Dievs, kāds mēģina kaut ko panākt, vienlaikus neapsverot visas iespējamās sekas, kontekstu un varbūtības. Aktīvs ateists izmanto frāzi 'nedod Dievs'? Sitiens pa seju ar komentāru! Cīnītājs par zaļajām vērtībām, brauc uz darbu ar autobusu? Sāniskais ar elkoni pa žokli! Vegāns negrib dzert pienu, jo nepatīk ideja, ka vīriešu kārtas teliņi tiek nokauti, lai paliktu vairāk piena? Uzšāviens ar blogpostu pa saulīti! Antiliekulis spēj saskatīt liekulību visur. Pārsvarā par upuriem krīt visa veida cīnītāji par labāku pasauli. Jo necīnās pietiekoši pareizi. Pats trollis gan visu dara pareizi. It īpaši, norādot citiem viņu kļūdas.

Troļļi, protams, mēdz savā starpā krustoties, pāroties un dalīties. Pārsvarā vidējā Latvijas trollī ir sastopami vairāku augstākminēto troļļu elementi. Pilnīgi iespējams, ka var izdalīt arī vēl kādu izteiktu troļļu paveidu. Ar idejām laipni lūdzu komentāros, lol.

Bet visi troļļi jūtas kā lieli humoristi. Viņiem patīk viņu pašu ieraksti un komentāri. Viņiem šķiet, ka satīriķis viņos ir stiprs un humors ir izdevies varens. Reti kad viņi spēj paskatīties uz sevi no malas un pamanīt, ka principā viņi nodarbojas ar vājākā apcelšanu internetā. Jo internetā jau visi ir vājāki par tevi.

Ja trollis tomēr spēj paskatīties uz sevi no malas, tad viņš vairs nav trollis. Tad viņš ir eks-trollis. Un mūsu tādu ir daudz, jo visi reiz esam bijuši jauni un dumji. Daži īsāku, daži tādu pailgāku brīdi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!