Foto: Cehs.lv kolāža
Mūsdienu dzīve ir nejēdzīgu klišeju pilna. No vienas puses, klišejiska un standartizēta cilvēku rīcība dažādās situācijās ir absolūti nejēdzīga, no otras – tā palīdz vienkāršāk orientēties telpā un ātrāk izprast notiekošo. Piemēram, ja ieraugu limuzīnu ar baltām lentēm, uzreiz saprotu, ka precas laucinieki, savukārt, kad redzu mašīnu ar rozā vai ziliem baloniem, man ir skaidrs, ka piedzimis krievs.

Pieņemu, ka sociāli neapdāvinātu cilvēku darbības dažādās dzīves situācijās mūsdienās definē nevis pašu vēlmes, bet gan internetā atskatītas "kā dara citi" bildes, kuru realizēšana savā dzīvē laika gaitā neviļus kļuvusi par beznosacījuma refleksu. Galvenokārt, protams, tās ir sievietes, kuru ikdienas paradumus sevišķi izteikti diktē interneta bildītes ar tādiem motivējošiem iedvesmas tekstiem kā "Tu esi stipra, un nekas nevar stāties priekšā tavu sapņu piepildījumam" vai "Laid viņu vaļā, ja mīl – atgriezīsies". Iztēlojos kareivīgi noskaņotu sarkanmatainu sieviešu gārdzienu, nenorītiem vistas stilbiņu kunkuļiem niknumā žļāgstot no mutes pa taisno datora ekrānā, izlasot šo netaisnīgo uzbrukumu daiļajam dzimumam. Centīšos paskaidrot.

Piemēram – vai pazīstat kādu vīrieti, kurš bez jebkādas ironijas devas būtu iedomājies, ka tā ir lieliska ideja: pavasarī izplestām rokām nobildēties rapša vai magoņu laukā? Es nepazīstu. Bet man zināmo dāmu vidū reizi gadā "bilde rapsī" ir gluži kā neizbēgama sērga. Meitenes, rapša lauka bildēs jūs izskatāties kā ganībās palaistas govis – lūdzu, pārstājiet!

Vai pazīstat kādu runājošai čūskai un bezdzimumakta grūtniecībai neticošu vīrieti, kurš ir pierunājis savu līgavu kristīties, lai varētu precēties baznīcā un būtu "tās smukās kāzu bildes ar plīvuru un mācītāju"? Es arī nepazīstu, bet zinu vairākus kungus, kas sāpošu paģiru galvu bijuši spiesti doties uz svētdienas skolu. Tas nekas, ka kāzu diena ir pēdējā reize, kad jaunais pāris apmeklē baznīcu, toties – cik skaisti bilžuki, ko salikt sociālajos tīklos... Mūsdienās, kad kāzas baznīcā nav ekskluzīva britu karaļnama privilēģija un baltu kleitu var atļauties jebkurš, likumsakarīgi, katra cūka sapņo būt princese.

Vai pazīstat kādu vīrieti, kurš sava topošā bērna mātei pēdējā grūtniecības mēnesī būtu pateicis: "Hei, mazā, tu tieši šobrīd izskaties nejēgā iekārojama, tev vajadzētu uztaisīt seksīgu fotosesiju, lai paliek piemiņai"? Es nepazīstu, bet internetā regulāri redzu kārtējo nīlzirgu seksīgā apakšveļā. Dāmas – fotografējieties vai nu pirms bērna ieņemšanas, vai arī tad, kad pēc dzemdībām esat atguvušas iepriekšējās formas, jo "man tūdaļ uzsprāgs vēders, esmu tik karsta" bildes nav nekas tāds, ko vajadzētu glabāt piemiņai vai, vēl jo vairāk, rādīt citiem.

Vai pazīstat kādu vīrieti, kurš būtu pats izdomājis, ka izveidot kopīgu sociālā tīkla kontu ar sievu ir lieliska ideja? Es šādus gadījumus vairāk redzu kā "es jau neesmu neuzticīga un greizsirdīga trakā, bet mums taču visi draugi ir kopīgi, kāpēc gan tev varētu būt nepieciešams pašam savs konts, ko? Šādi man būs vieglāk kontrolēt, lai tu pālī nesaraksties ar savām bijušajām.

Vai pazīstat kādu vīrieti, kurš būtu uztaisījis sociālo tīklu profilu savam gadu vecajam zīdainim vai mājdzīvniekam un tad licis tajā bildes ar aprakstiem pirmajā personā "es ēdu brokastiņas" vai "izgāju pastaigāties pa parku" stilā? Arī tas nešķiet pārāk raksturīgi vīriešiem. Gluži kā instagrambildes "kājas vannā", "kājas pludmalē", "Siguldas lapas", "girls night out", "siluets pie jūras saulrietā", "tualetes spoguļa selfijs", "lifta selfijs", "pavei, kas man šodien mugurā", "#nomakeup" vai "paskat, cik labi izskatos, pirms piešļācu seju līdz pieciem no rīta".

Ar večiem viss ir daudz vienkāršāk, un 90% gadījumu klišejas, ko ieraudzīsiet mūsu interneta bilžu galerijās, sastāvēs no "redz, ko es tūlīt ēdīšu", "es pie sava vāģa" vai "ar čomiem kožu" bildēm.

Ko es ar to visu vēlējos pateikt? Tikai to, ka klišejiska rīcība degradē oriģinalitāti, bet motivējošas iedvesmas bildes sniedz precīzi tikpat daudz dzīvesgudrības kā seriāla "Ugunsgrēks" skatīšanās. Gluži kā Pauls Timrots savulaik aicināja lietot skaņas signālu gadījumos, kad kāds neprot ar auto pareizi izbraukt apli, es aicinu visus, pamanot internetā kādu no iepriekš uzskaitītajām nejēdzībām, atstāt pie tās komentāros saiti uz šo rakstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!