Foto: Cehs.lv privātais arhīvs
Medijos lasot versijas par Latvijas bēdīgās demogrāfijas cēloņiem, ne reizes neesmu manījis, ka kāds no ekspertiem minētu patieso zemās dzimstības iemeslu. Ne jau zemie pabalsti vai tamlīdzīgi aiz matiem pievilkti "iemesli" atbaida jaunus cilvēkus kļūt par vecākiem, bet gan sīko kverpļu neizturamā uzvedība, ko var redzēt ik reizes, uzmetot acis saviem vienaudžiem, kuri jau paguvuši apbērnoties.

Katrs jaunais vecāks neļaus man samelot, ka pirmais šoks, ar ko jāsastopas, ir bērnu ballītes. Kad kļūsti par tēti, sievas draudzeņu loks pilnībā nomainās uz apsēstām jaunajām mātēm, kuras ir spējīgas runāt tikai par savas atvases ēšanas un vēdera izejas paradumiem. Ja biji naivi iedomājies, ka varēsi palikt mājās un neiesaistīties, tu rūgti maldies. Sieva tevi piespiedīs ne tikai apmeklēt katru bērnu ballīti, bet arī liks tev sadraudzēties ar citu bērnu tētiem. Turpmāk tev būs jāpavada neskaitāmas stundas, klausoties svešu vīriešu jūsmošanā par nojātiem BMW, sūdzēšanos par darba problēmām un jācenšas pārliecinoši notēlot smiekli par "Kā iet? Ar kājām!" līmeņa jokiem.

Kā jau atbildīgs un veselīgi domājošs cilvēks, tu audzini savu atvasi par pieklājīgu un normālu cilvēku un pieņem par pašsaprotamu, ka tā dara arī citi.... līdz brīdim, kad ieraugi, ka augstākminētajā bērnu dzimšanas dienas ballītē citi mazie neandertālieši šmurgājas ar rokām pa kopējo torti, kamēr viņu mammas smaidot iedrošina un priecājas, ka "mazais man ir ļoti radošs un brīvs". Salasījušās Cālī murgus par indigo bērniem, viņas sava izlaistā mērkaķa kaprīzes uztver par izcilas personības mākslinieciska radošuma izpausmēm.

Rēķinies, ka kādā brīdī arī tavam dēlam vai meitai pienāks dzimšanas diena un sieva vēlēsies ielūgt savu draudzeņu ģimenes. Paslēp visu vērtīgo jau laikus, jo šie mazie "indigo" vēlēsies ar rasolu notraipītiem pirkstiem cūkoties pa tava datora klaviatūru, bez atļaujas no plauktiem ņems dažādus dārgus priekšmetus un spīdzinās tavus mājdzīvniekus.

Lai censtos kaitinošos mazos viesus vismaz kaut kā pierunāt savaldīties, tev nāksies iegaumēt viņu vārdus. Kā jau vecā kaluma cilvēks, visticamāk pat nebiji iedomājies, ka pēdējos piecpadsmit gadus modē ir latviešu valodas un tradīciju cietsirdīga izvarošana un neviens vairs savus bērnus nesauc par Pēteriem vai Maijām. Šobrīd topā ir Ketilijas, Elaidžas, Dilani un Džeikobi. Šie sadomātie pus-rietumnieciskie bērnu vārdi tev nebūs vienkārši jāizrunā - tie būs jāizkliedz, jo nevaldāmie pigmeji ir pieraduši pie bērnudārzos valdošās kņadas un spēj sarunāties tikai bļaujot, tāpēc ar katru frāzi tev šis troksnis būs jāmēģina pārkliegt.

Vācot pēc ballītes atstāto bardaku, par nelielu mierinājumu varētu kalpot apziņa, ka tavam sīcim vismaz ir sadāvināta kaudze rotaļlietu un kādu laiku tu varēsi ietaupīt uz to iegādes rēķina. Tas ir aizkustinoši naivas domāšanas piemērs - tipiska iesācēja pieeja. Patiesībā lielākā daļa mazo, puņķaino briesmoņu vecāku ir neticami skopi. Vairumā gadījumu uz neko labāku kā mutisku apsveikumu vari necerēt.

Turpinot par finansēm, katram sanāk, blandodies pa lielveikalu, šad tad nostaigāt gar zīdaiņiem paredzēto preču plauktiem. Īsinot laiku gadās arī uzmest aci piedāvāto preču cenām. Nākamreiz, kad būsi veikalā, atrodi lielāko autiņbiksīšu paku un apskaties uz cenu. Mēnesī tev tādas vajadzēs trīs. Turpat blakus ir biezeņu burciņas, sausā piena un putru maisījumu pakas. Lielveikalā neatradīsi, bet varu pačukstēt, ka bērnu drēbes ir dārgākas par pieaugušo un bēbju ratiņus gatavo no augstākās proves zelta.

Nav brīnums un grēks pārmest, ka lielākā daļa jauno cilvēku izvēlas drošības pēc vilkt trīs prezervatīvus un vienīgās nopietnās attiecības veidot ar roku. Tiem, kas tomēr bijuši neuzmanīgi un savairojušies, novēlu turēties. Es zinu jūsu sāpes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!