Foto: Cehs.lv privātais arhīvs

"Nē, Andri, zupai labāk derēs ūdens," labi ģērbies vīrietis vecumā tā ap 40 maigi uzšāva pa nagiem rūtainos šortos un sievu sitēju maikā tērptam čalim, kura roka sniedzās pēc lētākā šņabja pudeles. "Zupai labāk derēs ūdens," stingri atkārtoja vīrietis, kuru starp citu sauca Kristaps. Andris uz viņu paskatījās kā suns skatās uz saimnieku, mēģinot no ķermeņa valodas nolasīt, ko saimnieks vēlas. "Iesim, lūk, tur, pie svaigajiem dārzeņiem," saņēmis Andri ap pleciem, Kristaps viņu pagrieza vajadzīgajā virzienā. Latvijas vēsturē visdārgākā sociālā programma darbojās vien dažus mēnešus, bet rezultāti jau ir manāmi – alkohola patēriņa apjoms strauji krities, bezdarbs sāk sarukt, bet pieprasījums pēc profesionālās pilnveides kursiem ir tik liels, ka tiek dibināti jauni mācību uzņēmumi.

Pagaidām gan tā ir tikai vīzija, taču mēs uzskatām, ka šī ideja ir tik traka, ka varētu nostrādāt. Vai atceries, kā bērnībā raudzījies uz savu vecāko brāli vai māsu? Vai draugu, kurš bija veiklāks "ķerenēs" un mācēja asprātīgāk apsaukāties? Vai tēti, kurš allaž visu prata saremontēt, un mammu, kura vienkārši bija jaukākais cilvēks pasaulē un visiem patika? Tu gribēji viņiem līdzināties. Līdz kādā brīdī tev vairs nepatika multfilmas un sāka šķist, ka tu visu zini labāk un tev vienmēr ir taisnība. Pašpārliecinātība un paštaisnums kļuva par centrālu rakstura iezīmi. Bija klāt pusaudža gadi, un tu nolēmi, ka nu citiem pienācis laiks apbrīnot tevi par taviem nemainīgi izcilajiem lēmumiem un izvēlēm.

Diemžēl tieši šis ir vecuma posms, kurā liela daļa izdara pirmās izvēles, kas viņus pēc gadiem pieciem vai desmit padarīs par apaļiem pamuļķiem, kas neprot ne tikai dzīvot, bet vaino tajā pilnīgi visus citus, tikai ne sevi. Viņi katru reizi jau piektās vai sestās vēlēšanas pēc kārtas balso par partiju, kas sola piecus tūkstošus uz rokas visiem nākamajā dienā pēc ievēlēšanas, atcelt alimentus un nodokļus, un pārdot degvielu par pašizmaksu. Viņi balso un pēc tam brīnās, kur ir tie pieci tūkstoši uz rokas. Tad vaino tajā ebrejus, amerikāņus, krievus vai vienkārši visus, kuru ādas krāsa ir tumšāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!