Foto: Cehs.lv privātais arhīvs

Dzirdot kādu piesaucam Vladimira Putina vārdu, mēs iztēlojamies spēcīgu, asinskāru bubuli, kurš, lai savas iegribas, ir gatavs ziedot tūkstošiem savas nācijas pārstāvju dzīvības, nemaz nerunājot par citām. Tāpat mēs iztēlojamies, ka viņš, visticamāk, gaida izdevību, lai nomestu atombumbu uz kādas blīvi apdzīvotas pilsētas. Mēs zinām, ka viņa kritiķiem draud kā minimums ieslodzījums, bet ziņotājiem par kleptokrātiskās impērijas detaļām var nākties saskarties ar novičoku, poloniju vai šāvienu mugurā. Vairāk nekā 20 gadus ir kultivēts stiprs un nežēlīgs tēls, kas nekavēsies ar atbildi jebkuram, kurš uzdrīkstēsies apšaubīt, izsmiet vai pat izaicināt viņa autoritāti. Putins ir viena no vērienīgākajām PR kampaņām pasaulē.

Un šāda PR kampaņa strādā itin labi, jo tā ietver nežēlīgu izrēķināšanos gan ar indivīdiem, gan ar plašām iedzīvotāju grupām. Baiļu un nedrošības sajūta rodas cilvēka smadzenēs esošajā amigdalas daļā. Šī smadzeņu daļa piedalās ļoti daudzos cilvēka lēmuma pieņemšanas procesos, kā arī veido uzvedību un ietekmē psiholoģisko labklājību.

Jā, Putins ir atbildīgs par ļoti daudzām nāvēm un ciešanām. Jā, viņš ir nozadzis no Krievijas iedzīvotājiem viņu energoresursus, lai padarītu sevi un tuvākos draugus prātam neaptverami bagātus. Jā viņš ir kultivējis korupcijai auglīgu vidi gan valsts robežās, gan aiz tām. Jā, viņš ir atbildīgs par botu armijām, kas ir izkropļojušas žurnālistiku un informācijas vidi visā pasaulē. Bet zini, kas vēl viņš ir? Viņš ir 70 gadus vecs večuks!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!