Atklāta vēstule premjeram Valdim Dombrovskim, finanšu ministram Einaram Repšem, izglītības un zinātnes ministrei Tatjanai Koķei *

Augstu novērtējam to, ka valstī pēdējo gadu laikā, atbilstoši Nacionālajā attīstības plānā izvirzītajiem uzdevumiem, daudz resursu ir ieguldīts vidējās izglītības reformu īstenošanā dabaszinātņu un matemātikas mācību priekšmetos. šobrīd, kad Latvijā tiek debatēts par izglītības kvalitāti, skolas ir gatavas strādāt mūsdienīgā vidē ar 21.gadsimta metodiskajiem līdzekļiem.

Latvijas skolu dzīvē reālas reformas ir uzsāktas tikai šajā mācību gadā. Ar Eiropas Savienības struktūrfondu atbalstu sadarbībā ar Latvijas uzņēmējiem trīs gadu laikā tika realizēts apjomīgs metodiskais darbs projektā „Dabaszinātnes un matemātika", lai izveidotu modernus atbalsta materiālus  skolotājiem un skolēniem 10.-12.klasēm. Izstrādātos metodisko materiālus visas Latvijas vidusskolas saņēma 2008.gada vasarā.

Arī pamatskolu 7. - 9. klašu skolēniem un viņu skolotājiem ir nepieciešami laikam atbilstoši mācību līdzekļi. Projektā iesaistītie speciālisti ir neziņā, kad tiks turpināts iesāktais darbs, lai nodrošinātu izglītības kvalitāti arī 7.-9.klasēm.

Uzskatām, ka arī krīzes apstākļos ir svarīgi nodrošināt kvalitatīvu un nepārtrauktu reformu īstenošanu.

Uztraukumu rada tas, ka valstiskā mērogā netiek koordinēts metodiskais darbs, lai īstenotu mācību satura un metožu saskaņošanu starp priekšmetiem. Tieši pretēji - īstenojot administratīvi teritoriālo reformu, uzsākta rajonu skolotāju metodisko apvienību likvidācija, bet nav skaidrs, kādas alternatīvās struktūras tiks izveidotas jaunajos novados.

Aicinām nodrošināt koordinētu metodiska atbalsta sistēmu skolotājiem uzsākto reformu turpināšanai un nekavēties ar solīto ES struktūrfondu līdzekļu piešķiršanu uzsākto dabaszinātņu un matemātikas mācību priekšmetu reformu turpināšanai projektam „  Dabaszinātnes un matemātika" .

*

Fizikas skolotāju asociācijas prezidente Biruta Šķēle

Matemātikas skolotāju apvienības vadītāja Rudīte Andersone

Bioloģijas skolotāju asociācijas vadītāja Maruta Kusiņa

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!