Foto: LETA
Arvien vairāk jauniešu no ārvalstīm izvēlas studēt kādā no Latvijas universitātēm. Gada laikā ārvalstu studentu, kas studē pilnā laika programmās grāda vai kvalifikācijas iegūšanai, skaits Latvijā ir pieaudzis no 5458 līdz 6314 studējošiem. Tas ir 16% pieaugums gadā. Augstākās izglītības eksports aizvien ir dinamiskākā un straujāk augošā Latvijas tautsaimniecības nozare, kas nodrošina vairāk nekā 1700 darbavietas un pienesumu valsts tautsaimniecībai 170 miljonu eiro gadā. Turpinot attīstīties šādā tempā, 2020. gadā ārvalstu studentu skaits Rīgā varētu sasniegt 18 000 studentu, bet nozares pienesums Latvijas tautsaimniecībai – gandrīz pusmiljarda eiro apjomu.

Nozares panākumi nenoliedzami ir Latvijas lielāko universitāšu neatlaidīga darba un inovāciju rezultāts. Tieši universitātes uzsāka aktīvu ārvalstu studentu piesaisti, lai kompensētu dramatisko vietējo studentu skaita kritumu, kas pēdējo gadu laikā notiek demogrāfiskās situācijas dēļ. Turklāt lielākajām universitātēm ir neapšaubāma priekšrocība – tās izvietotas Rīgā – pilsētā, kura vienīgā uzskatāma par patiesu Baltijas valstu metropoli.

Rīgai ir Latvijas lielāko universitāšu nozīmīga konkurētspējas priekšrocība. Piemēram, lai arī Tartu Universitāte ir reitingos visaugstāk vērtētā Baltijas valstu universitāte, reflektantu skaits tajā arvien sarūk, jo jaunieši izvēlas studijas Tallinas Tehniskajā universitātē vai Tallinas Universitātē, kuru priekšrocība ir atrašanās Igaunijas galvaspilsētā.

Galvaspilsētas studentiem piedāvā lielākas iespējas kā izklaides, tā arī profesionālā un izglītības ziņā (tas pats iemesls liek profesoriem un pētniekiem izvēlēties dzīvesvietu galvaspilsētās). Turklāt šobrīd pasaules universitāšu reitingā QS tiek vērtētas ne vien labākās universitātes, bet arī labākās studentu pilsētas (2017. gadā Eiropas reitinga galvgalī bija Parīze, Londona un Minhene).

Dažas pazīstamākās un prestižākās Eiropas universitātes atrodas perifērās pilsētās – Oksforda un Kembridža Apvienotajā Karalistē, kā arī Upsala Zviedrijā – tomēr tās ir pasaulslavenas mācību iestādes ar senu un izcilu vēsturi. Mazāk prestižām izglītības iestādēm, lai piesaistītu studējošos, ir jāpaļaujas ne vien uz savu vēsturi un akadēmisko progresu, bet arī uz to pilsētu pievilcību, kurās tās ir izvietotas.

Rīga varētu kalpot kā spēcīgs magnēts ne vien uzņēmējiem, bet arī universitātēm. Rīga ir visai loģiska izvēle, lai te izvietotu uzņēmuma Baltijas valstu centrālo biroju. Tā ir trešā lielākā pilsēta Baltijas jūras reģionā (atpaliekot vien no Stokholmas un Sanktpēterburgas), tranzīta mezgls ar lielu jūras ostu, plašu dzelzceļu tīklu un lielāko lidostu (un vietējo aviolīniju) Baltijas valstīs.

Tomēr nedrīkst uztvert Rīgas dominanci Baltijas valstu vidū kā pašsaprotamu. Apvienotā Nordea – DNB Banka savam centrālajam birojam izvēlējās Tallinu. Dienvidu kaimiņzemē Lietuvā politiķiem ir ambicioza vīzija redzēt, kā Viļņa apsteidz Rīgu mēroga un ietekmes ziņā nākamās desmitgades laikā. Viļņa ir aktīvi darbojusies, lai piesaistītu jaunas investīcijas, kam apliecinājums ir 2009. gadā globālā banku sektora giganta Barclays Viļņā izveidotais tehnoloģiju un pakalpojumu centrs. Tas savukārt veicinājis tālākas investīcijas un 2016. gadā tur tika radīta partnerības telpa start-up uzņēmumiem (jaunuzņēumiem) Rise Vilnius, kas darbojas finanšu tehnoloģiju (fintech) jomā.

Turklāt Viļņa ir vienīgā Baltijas valstu pilsēta, kas iekļuvusi iepriekš minētajā QS reitingā kā viena no pasaulē labākajām studentu pilsētām (96.vieta 100 pilsētu vidū).

Latvijas valsts un pašvaldību politiķiem vajadzētu būt vērīgiem un jāiegulda pūles lai saglabātu Rīgas konkurētspēju reģionā. Runājot par augstāko izglītību, tas nozīmē turpināt attīstīt Pārdaugavu kā Rīgas kampusa rajonu. Pēc dažiem gadiem vairāk nekā puse Latvijas studējošo mācīsies Pārdaugavā, kur attīstās Latvijas Universitātes jaunie korpusi, Rīgas Tehniskās universitātes un Rīgas Stradiņa universitātes pilsētiņas.

Ar atbilstošu universitāšu ēku, studentu viesnīcu, izklaides iespēju un biroju infrastruktūru Rīgas kampuss piesaistīs uzņēmējus, kas vēlēsies darboties tiešā universitāšu pētniecības centru tuvumā, vietā, kur ir pieejams studentu darbaspēks. Tur attīstīsies uzņēmumi, kas apkalpos tūkstošus Latvijas un ārvalstu studentu, kas dzīvos, studēs un strādās šajā rajonā. Rīgai ir daudz lielāks potenciāls nekā Viļņai, lai kļūtu par lielisku studentu pilsētu – bet šis potenciāls ir sasniedzams, īstenojot dialogu un saskaņotu sadarbību starp valsts un pašvaldību politiķiem, universitātēm un privāto sektoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!