Foto: LETA
Vēlos tikpat publiski atbildēt partiju apvienības "Vienotība" valdes locekļa Aigara Štokenberga  paziņojumiem, kā to ir darījis viņš. Runa ir par tieslietu ministra plašsaziņas līdzekļos pausto, ka "vēlēšanu dienā vēlētājiem nāksies izvēlēties starp "Vienotību", "Saskaņas centru" un ZZS un nekādas citas izvēles jau reāli nebūs", kā arī jau par leģendāru kļuvušo Štokenberga kunga frāzi : "no "Vienotības" aizies tie, kuri ir "vairāk ekstrēmi un mazāk domā", norādot, ka šie "ekstrēmisti un nedomātāji"  nāk tieši no "Pilsoniskās savienības"(PS) rindām.

"Delfi" un citos medijos publicētā informācija šai sakarā ir klaji pretrunīga, tādēļ paskaidroju - es, Dāvis Stalts, kā "Vienotības" valdes loceklis, partijas "Pilsoniskā savienība" biedrs un PS Rīgas domes frakcijas vadītāja vietnieks :

  1. PPA "Vienotība" valdes sēdē vienīgais atturējos par lēmumprojekta pieņemšanu par partijas "Vienotība" veidošanu līdz 6.augustam. Konkrētais lēmums nebija iepriekš partijā "Pilsoniskā savienība" izdiskutēts nedz valdes, nedz biedru kongresa līmenī, partijas biedri ir atbalstījuši tikai ideju par vienotu partiju, prasot pirms partijas dibināšanas vienoties par kopīgā darba galvenajiem mērķiem un principiem. Turklāt lēmumu dibināt partiju "Vienotība" ir jāapstiprina PS kopsapulcē. Minētajā "Vienotības" valdes sēdē lūdzu šo lēmumu izvirzīt balsošanai pēc 11.jūnija, kad tiks ievēlēta un leģitīmi darbosies PS valde, kura tālāk savu lēmumu dotu apstiprināt vai noraidīt kopsapulcei. Tātad, tobrīd mēs nebijām tiesīgi pieņemt tik atbildīgus lēmumus, kas tiek iesniegti "Vienotības" valdes sēdes laikā uz vietas, bez iespējas iepriekš ar tiem pienācīgi iepazīties.

  2. Štokenberga kungs ar saviem domubiedriem no "Vienotības" (ne visi viņa paša partijā tā domā) uzskata, ka vienīgā izeja "Vienotības" politiskās situācijas uzlabošanai ir koalīcijas - valdības veidošana kopā ar "Saskaņas centru". Šādi uzskati, manuprāt, ir gan ekstrēmi, gan tieši nedomātājam raksturīgi, izsakoties paša Štokenberga vārdiem. Tāpēc gribu jautāt, vai tieši viņam nevajadzētu sekot paša teiktajam un pamest "Vienotību"? Pretēji tam, lai konstruktīvi ietu uz vēlēšanām un iegūtu vairākumu Saeimā, tiek veidota pesimistiska noskaņa, lai apvienotos ar "Saskaņas centru". Man un daudziem PS biedriem tā nešķiet pieņemama perspektīva "Vienotības" veidošanai.

  3. Līdz šim brīdim "Vienotībā" nav diskutēts par iespēju veidot kopīgu sarakstu ārkārtas vēlēšanām ar Nacionālo apvienību, kas dotu iespēju apvienot visus tos vēlētājus, kuriem mūsu valsts tiesiskuma pamatprincipi, latviešu valoda un kultūra ir lielākā vērtība. Tiek meklētas visdažādākās partneru kombinācijas, absolūti ignorējot Nacionālo apvienību.

  4. Rīgas domes deputāts Jānis Mārtiņš Skuja ir ievēlēts un turpina darboties Rīgas domes "Pilsoniskās savienības" frakcijā, kura ir arī Rīgas domes "Vienotības" bloka dalībniece. Pēc Rīgas domes "Vienotības" bloka dalībnieka, "Jaunā laika" frakcijas, iniciatīvas, prezidenta vēlēšanu dienā tika sasaukta Rīgas domes "Vienotības" bloka ārkārtas sēde, kurā bez lielākās daļas PS frakcijas deputātu dalības, Jānis Mārtiņš Skuja tika izslēgts no Rīgas domes "Vienotības" bloka. Lai visiem būtu skaidrs, Jānis Mārtiņš Skuja, tāpat kā citi "Pilsoniskās savienības" biedri, ir un turpina būt partiju apvienības "Vienotība" un partijas" Pilsoniskā savienība" biedrs.

  5. Visbeidzot Štokenberga kunga minētā cīņa pret oligarhiem nevar tikt samazināta un attiecināta tikai uz atsevišķām politiskajām partijām, jo Saeimas balsojums par atļauju KNAB veikt kratīšanu Ainara Šlesera dzīvesvietā kā arī SC un Pirmās partijas veiksmīgā sadarbība Rīgas domē vairāk nekā jebkad demonstrē to, ka "Saskaņas centrā" pastāv tikpat liela oligarhu un naudas ietekme kā Tautas partijā, Pirmajā partijā un Zaļo zemnieku savienībā. Ja tautai tiek paziņots, ka sākusies cīņa pret oligarhiem, tad būtu jāpaziņo arī pret kuriem tieši jeb kādām mērauklām tie mērojami, citādi var gadīties, ka kādā brīdī būs jācīnās pašiem pret sevi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!