Foto: LETA
"ADDI Trading" (ADDI) marta beigās atsaucās Latvijas valsts iestāžu aicinājumam būt sociāli atbildīgam uzņēmumam un pārdot tam pieejamās medicīniskās maskas Latvijas valsts vajadzībām. ADDI piegādāja tieši tāda tipa maskas, kādas Latvijas valsts pasūtīja, atsakoties no izdevīgāka piedāvājuma.

Šā gada marta beigās Eiropā, tai skaitā Latvijā, pēc medicīniskajām un ķirurģiskajām maskām, respiratoriem un citiem individuālajiem aizsardzības līdzekļiem bija milzīgs pieprasījums, kamēr piedāvājums bija ierobežots.

"ADDI Trading" piedāvājums

ADDI spēja nodrošināt masku piegādi, tādēļ uzņēmums sazinājās ar Nacionālo veselības dienestu (NVD), piedāvājot masku piegādi īsos termiņos. NVD jau bija noslēgusi vairākus līgumus ar citiem piegādātājiem. ADDI gadījumā puses vienojās, ka vajadzība pēc maskām būs atkarīga no citu piegādātāju spējas pakalpojumu realizēt termiņos, kas, kā publiski zināms, atsevišķiem piegādātājiem diemžēl neizdevās.

ADDI paralēli organizēja uzņēmumam pieejamo masku iegādi, tā kā pēc tām bija atrastas noieta iespējas gan Vācijā, gan Polijā. Turklāt par ievērojami labākām cenām, nekā publiski izskanējusī Latvijas iepirkuma cena 0,66 eiro par masku.

Par Latvijas valsts pasūtījumu

Aprīļa pirmajās dienās ADDI bija noorganizējis masku kravu piegādei Rietumeiropā. Respektējot iepriekšējās pārrunas, uzņēmums sazinājās ar NVD, precizējot, vai Latvijas valstij ir interese par Type I medicīniskajām maskām, saņemot apstiprinājumu un NVD aicinājumu rīkoties sociāli atbildīgi, pārdodot maskas Latvijai. ADDI atsaucās šim aicinājumam.

ADDI veiktā piegāde

Visas ar preču iegādi, darījuma finansēšanu un loģistiku saistītās darbības uzņēmums īstenoja uz savu risku un atbildību, pirms bija noslēgts iepirkuma līgums ar Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centru (VAMOIC).

Saskaņā ar piegādes līgumu ADDI bija jāpiegādā medicīniskās maskas (Type I), kas atbilst EN14683 standartam, nevis ķirurģiskās maskas. Atbilstoši noslēgtajam līgumam ar VAMOIC šādas maskas tika arī piegādātas. Piegādāto masku atbilstību standartam apliecinājusi Veselības inspekcijas Medicīnas ierīču uzraudzības daļas vadītāja Jeļena Cīrule, veicot piegādātās kravas pārbaudi. Šo faktu publiski ir apstiprinājusi arī Aizsardzības ministrija, norādot, ka, veicot preču pieņemšanu, no Veselības inspekcijas puses tika pārbaudīti gan kravas dokumenti, gan sertifikāti, un neatbilstība pasūtījuma prasībām netika konstatēta.

Aicinājums Latvijas medijiem

Piegādātās maskas ir tās, ko Latvijas valsts pasūtīja, sekojot reālajiem apstākļiem – vajadzībām un iespējām. Piegāde no ADDI puses ir veikta termiņos, ar pilnībā atbilstošu dokumentāciju. Piegādātās preces kvalitāte ir pilnībā atbilstoša noteiktajam standartam, kas tika norādīts konkrētā pasūtījuma specifikācijā. Pasūtījums nodrošināts, domājot par Latvijas valsts vajadzībām krīzes situācijā, nevis pasūtītāju, kas gatavs maksāt augstāko cenu. Šīs rīcības pamatā nebija biznesa intereses.

ADDI izsaka pateicību par mediju rūpīgo sekošanu valstī notiekošajam un vienlaikus aicina Latvijas medijus krīzes situācijā izturēties atbildīgi, sniedzot saviem lasītājiem vispusīgu informāciju par milzīgo darbu, kas gan no valsts, gan privātā sektora puses tiek ieguldīts, lai Latvija šo krīzi pārvarētu bez liekiem satricinājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!