Atkal, atkal mediju vidē sācis velties jauns negatīvisma vilnis. Atkal ir atrasts jauns objekts, uz kuru izgāzt un kuram pārmest visu to, kas sabiedrībai patiesībā būtu pārmetams pašai sev.
Es te runāju par portālā "DELFI" publicēto kāda "nekustamo īpašumu amatiera" rakstu, kurā tiek izteikta vesela virkne nepārdomātu, pat jāsaka – absurdu pārmetumu vienam no Latvijas redzamākajiem uzņēmējiem ar lielisku reputāciju – nekustamo īpašumu uzņēmuma "Latio" valdes priekšsēdētājam Edgaram Šīnam.

Šim uzņēmējam – vienam no retajiem Latvijā, kas vienlaikus var lepoties ar kristālskaidru biogrāfiju, lielisku biznesu, tēraudcietiem principiem un drosmi tos nebaidīties atklāti paust – tiek pārmests... labāk paanalizēsim kopā, kādi tad ir šie absurdie pārmetumi.

Pirmais pārmetums – Šīna kungam kā redzama nekustamo īpašumu uzņēmuma vadītājam tiek pārmests, ka viņš reizē brīdina par "cenu burbuli" un pats pūlas, lai "nekustamo īpašumu cenas augtu un augtu".

Bet kas tur slikts? Mums ir vairāk kā pusmiljons nabadzīgu pensionāru, pilni lauki ar alkoholisma nomocītiem cilvēkiem. Kāpēc mēģināt apkarot nedaudzos cilvēkus, kuri ir gatavi daudz ko darīt savā, savas ģimenes un sava biznesa labā? Man šķiet – šāda apkarošana vienkārši nav valsts un sabiedrības interesēs.

Nākamais pārmetums – tiek meklēta kāda divkosība, ja Šīna kungs šausminās par "milzīgajām nekustamo īpašumu cenām" un vienlaikus publiski meklē atsauces uz savu par milzīgu naudu nopirkto īpašumu vēl augstāko vērtību. Atkal – kas tur slikts un nosodāms? Bizness ir bizness. Neviens, arī cilvēks ar visaugstākajiem morāles principiem nevar atļauties ignorēt šo normu. Tas pats – arī ar Šīna kungam pārmesto "Jūraslīča" darījumu – mūsu valstī taču citāds bizness vienkārši nav iespējams.

Pārmetums par to, ka Šīna kungs vienlaikus runā par mūsdienu būvdarbu slikto kvalitāti un ir uzbūvējis ne pārāk augstas kvalitātes ciematiņu, vispār nav apskatāms – vai tad Šīna kungs pats to būvēja? Protams, ka te var runāt tikai un vienīgi par apakšuzņēmēju darba kvalitāti. Bet ne Šīna kungam, kura profesija taču ir īpašumu pārdošana, par to jāatbild. Saprastu, ja kāds izteiktu pārmetumus par sliktu pārdošanas procesu. Bet tādu taču nav! Šīna kungam ir izdevies radīt godīgu un izcili profesionālu uzņēmumu.

Tikpat smieklīgs ir pārmetums, ka uzņēmējs reizē šausminās par milzīgajiem kredītiem, kas uz visu dzīvi cilvēku noliek parādu verdzībā, un pats caur saviem mākleriem mudina uz tādiem parakstīties. Bet kā citādi mūsu laikos iespējams nodarboties ar godīgu biznesu? Bez paša reklāmas un bez peļņas tas nav iespējams.

Par pārmetumu, kas saistīts ar Šīna kunga un viņa kompānijas simpātijām uz jauniem luksus klases auto, vispār nav ko runāt. Ir loģiski, ka cilvēkam, kurš smagi strādā un spēj nodrošināt savam biznesam labu peļņu, arī dzīvē ir jājūtas labi. Citēšu, piemēram, uzņēmuma "Hansa līzings" pārstāvi Irinu Pīgozni: "Vai tas ir kas nosodāms, ja veiksmīgs uzņēmējs, kurš ir likumīgi nopelnījis pietiekami daudz, nopērk sev atbilstošu automašīnu vai jebko citu, kas viņam palīdz justies labāk, pelnīt vairāk un līdz ar to maksāt vairāk nodokļus, ka arī celt dzīves līmeni Latvijā?"

Domāju, ka es nekļūdīšos sakot, ka viena no mūsu sabiedrības pašreizējām galvenajām problēmām ir – mums katastrofāli trūkst cilvēku, kuri spēj vienlaikus būt pietiekami stingri un principiāli savos uzskatos, aktīvi tos paust un vienlaikus būt cienījami un situēti sabiedrības locekļi. Tā kā varam teikt tikai paldies Šīna kungam. Nevis nomētāt ar akmeņiem cilvēku tikai tāpēc, ka viņš risina savus jautājumus ar mūsu valstij netradicionālām metodēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!