Foto: Privātais arhīvs

Publikācijas mērķis ir skaidrot noteikumus, lai izvairītos no to brīvas interpretācijas, kas var veicināt vīrusa izplatību un radīt nevēlamas sekas.

Jaunie Covid-19 ierobežojumi ieviesuši jaunu kārtību ikdienas un darba dzīvē. Liela darba dzīves sastāvdaļa ir dažādi darbinieku un klientu attiecību veidošanas pasākumi, kur pulcēšanās ir neizbēgama. Lai darba devējiem būtu skaidrs priekšstats par pašreizējiem "drīkst/nedrīkst", piedāvājam nelielu un vienkāršu ieskatu aktuālākajos normatīvo aktu nosacījumos, kas regulē pasākumu organizēšanu uzņēmumos.

Darba devēju rīcību ārkārtas situācijas laikā, kas sākās ar 2021. gada 11. oktobri un ir noteikta līdz 2022. gada 11. janvārim, regulē Ministru kabineta rīkojumā Nr. 720 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu"1 iekļautie nosacījumi.

Pasākumu organizēšanas un apmeklēšanas noteikumi iekļauti rīkojuma 5.10. punktā. Netiek nodalīti tādi pasākumi, kurus uzņēmums organizē saviem klientiem (piemēram, konference vai mācības) vai darbiniekiem (piemēram, dažādi kolektīva saliedēšanās un citi pasākumi). Būtiskākie pasākumu organizēšanas noteikumi ir šādi:

  • Tiem jānotiek epidemioloģiski drošā vidē ("zaļā" vide) – tādā, kurā atrodas tikai pilnībā vakcinētas vai pārslimojušas personas.
  • Nedrīkst piedalīties personas, kuras nav vakcinētas vai pārslimojušas.
  • Pasākumā jānodrošina vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu verifikācija.
  • Pasākumā jālieto sejas maskas.

Būtiski uzsvērt, ka uz privātiem pasākumiem, kas izziņoti līdz 2021. gada 8. oktobrim un notiek publiskās vietās un "zaļajā" vidē, līdz 2021. gada 18. oktobrim netiek attiecināti iepriekšminētie nosacījumi (izņemot prasību par sejas maskām – tās būs jālieto jau tagad).2

Lai nodalītu dažādus apstākļus un būtu vieglāk identificēt piemērojamos nosacījumus, noteiktas3 trīs vides:

  • "zaļā" vide – (droša vide) – telpa vai teritorija, kurā atrodas tikai pilnībā vakcinētas vai pārslimojušas personas;
  • "dzeltenā" vide – (daļēji droša) – pilnībā vakcinētas vai pārslimojušas personas un personas ar negatīvu RNS testēšanas sertifikātu (veikts ne vēlāk kā 72 stundas iepriekš) vai antigēna testu (veikts ne vēlāk kā 24 stundas iepriekš);
  • "sarkanā" vide (epidemioloģiski nedroša) – telpa vai teritorija, kurā personu vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas fakts nav zināms vai kura neatbilst "zaļās" vai "dzeltenās" vides prasībām.

Ja netiek uzrādīts sadarbspējīgs sertifikāts, var pulcēties tikai privātos pasākumos:

  • iekštelpās ne vairāk kā 10 personas;
  • ārtelpās ne vairāk kā 20 personas.

Iepriekšminētais regulējums attiecināts uz privātajiem pasākumiem. Normatīvajos aktos nav skaidrojuma, kas saprotams ar privātā pasākuma jēdzienu. Ja ņem vērā publiska pasākuma izpratni4, tad par privātu pasākumu varētu atzīt tādu, kurā nevar piedalīties ikviens un kurā iespējamā dalība nav izziņota publiski.

Ņemot vērā, ka uzņēmumu rīkotie pasākumi ierasti tiek organizēti ar ielūgumiem konkrētam cilvēku lokam, tie būtu uzskatāmi par privātu pasākumu. Lai šāds pasākums netiktu uzskatīts par publisku, gadījumos, ja nav zināms potenciālo apmeklētāju loks (piemēram, uzņēmuma organizēts seminārs), ieteicams organizēt ierašanos tikai ar iepriekšēju pieteikšanos un saņemot organizētāja akceptu.

Rīkojumā darba devējiem noteikts pienākums nepieļaut darbinieku pulcēšanos vietās, kas nav saistītas ar tiešo darba pienākumu veikšanu. Nav detalizētāk skaidrots, kā tieši šis nosacījums būtu jāpiemēro, taču Valsts darba inspekcija kā piemērus norādījusi5 ģērbtuves un ēdināšanas vietas.

Līdz ar to var saprast, ka rīkojumā minētais aizliegums ir noteikts ar mērķi ierobežot darbinieku pulcēšanos tieši atsevišķās darba devēja telpās, kur darbinieki mēdz pulcēties, kad neveic savus darba pienākumus. Tādējādi minētais nosacījums nebūtu attiecināms uz darba devēja organizētiem pasākumiem, jo tos pieļaujams rīkot, ja tiek ievēroti iepriekšminētie nosacījumi.

Ir ļoti būtiski rūpīgi sekot līdzi noteiktajām prasībām. Primāri tas ir svarīgi, lai ierobežotu vīrusa izplatību un novērstu cilvēku veselības apdraudējumu, taču uzņēmējiem jāatceras, ka par prasību pārkāpšanu var tikt noteikts arī sods.

Par epidemioloģiskās drošības prasību pārkāpšanu var tikt piemērots naudas sods no 140 līdz 5000 eiro.6

* Mūsu prioritāte ir sabiedrības veselība un drošība, tādēļ aicinām izvērtēt pulcēšanās nepieciešamību un ievērot valstī spēkā esošās epidemioloģiskās drošības prasības un izturēties atbildīgi.

1 https://likumi.lv/ta/id/326729-par-arkartejas-situacijas-izsludinasanu

2 Raksta sagatavošanas brīdī nav publicēta oficiālā Rīkojuma grozījumu versija, tādēļ regulējuma nosacījumi aprakstīti, balstoties uz Rīkojuma grozījumu projektu, – https://tapportals.mk.gov.lv/structuralizer/data/nodes/f1832fdc-bb32-4722-9835-835d1883aa61/preview

3 MK noteikumi Nr. 662 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai " 2.23.–2.25. apakšpunkts.

4 MK noteikumi Nr. 662 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai " – [..] publisks pasākums, tai skaitā sapulce, gājiens, pikets, organizētas reliģiskas darbības, kurās līdzdalības iespēja izziņota publiski un kas veicamas, pulcējoties konkrētā laikā un vietā [..], pieejams: https://likumi.lv/ta/id/326513-epidemiologiskas-drosibas-pasakumi-covid-19-infekcijas-izplatibas-ierobezosanai

5 https://www.vdi.gov.lv/lv/jaunums/ka-rikoties-darba-devejam-jauno-covid-19-ierobezojumu-un-arkartejas-situacijas-laika

6 https://likumi.lv/ta/id/52951-epidemiologiskas-drosibas-likums

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!