Foto: LETA
Visupirms man jāsāk ar atvainošanos. Manis teiktais par Velgas Vītolas un viņas aprūpēto dzīvnieku pārāk cilvēciskotajām attiecībām un par to ietekmi uz sabiedrības, it īpaši bērnu domāšanu un rīcību, ir aizskāris daudzus. Tas noteikti nebija mans nolūks un nožēloju, ka esmu radījis tik daudz negatīvu emociju gada gaišākajā laikā - Ziemassvētkos.

Šodien sazvanījos ar Velgas kundzi. Mēs izrunājām radušos situāciju un aicināju viņu nākamnedēļ tikties ar Dabas aizsardzības pārvaldes vadību, lai pārrunātu iespēju arī turpmāk darboties Līgatnes dabas takās.

Šajā nedēļā medijos viss vārījās vienā katlā - ziņas par privātā nodibinājuma "Gaujas Nacionālā parka fonds" atteikšanos turpmāk uzņemties atbildību par dzīvniekiem un to kopējiem, vēl svaigās atmiņas par emocionālajiem pavasara notikumiem, kad tika nošauta lācene Made, objektīvie pārkāpumi saistībā ar zvēru un cilvēku drošību Līgatnes dabas takās un Līgatnes zvērkopju, bet jo īpaši Velgas Vītolas pašaizliedzīgais darbs.

Par to, ka nespējām šīs tēmas un problēmas nošķirt, atsevišķi risināt un sabiedrībai izskaidrot - par to uzņemos atbildību un atvainojos visiem gan tieši, gan netieši iesaistītajiem cilvēkiem. Atzīstu, ka manus izteicienus varēja pārprast un tādēļ arī daļai iedzīvotāju radies nepareizs priekšstats par to, ko dara un turpmāk darīs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija un Dabas aizsardzības pārvalde. Kā arī par to, kas turpmāk notiks ar Gaujas Nacionālā parka fonda atbildību un tā bijušajiem darbiniekiem. Arī par to, kāda turpmāk būs Velgas Vītolas misija un darbs Līgatnes dabas takās. Vēlu Velgas kundzei ātru atveseļošanos un ceru uz viņas atgriešanos darbā dabas parkā jau drīzākajā laikā.

Neuzskatu, ka tēma par zvēru sakostiem bērniem Latvijā būtu mazsvarīga, izsmelta un par to nevajadzētu diskutēt arī reformējot to, kā pārraugām un apsaimniekojam zooloģiskos dārzus Latvijā. Tā ir tieša Dabas aizsardzības pārvaldes un VARAM atbildība un attiecīgi nozīmīgs manas dienas kārtības jautājums. Darba drošība, likuma normas un laba dzīvnieku turēšanas prakse ir viena visiem un vienādi piemērojama. Šeit nedrīkst būt izņēmumu, jo izņēmumi agrāk vai vēlāk beidzas uz dzīvnieku un cilvēku veselības vai pat dzīvības rēķina.

Tā nebija mana izvēle aktualizēt šo tēmu svētku laikā. Taču vēlos izmantot iespēju un skaidrot arī plašākai sabiedrībai, kāda ir situācija, kurā Velgu Vītolu un turpmākos Līgatnes dabas taku apsaimniekotājus - Dabas aizsardzības pārvaldi - ir nostādījis līdzšinējais taku apsaimniekotājs - Gaujas Nacionālā parka fonds. Fonda administrācija ir nepiedodami ilgi pieļāvusi, ka zvēru kopēja Velgas kundze darījusi pārāk smagu un nepiemērotu darbu. Par to arī viņiem ir jāspēj uzņemties atbildību. Ne tikai tādēļ, lai drošības pārkāpumu rezultātā neciestu zvēru kopēji, bet arī, lai tiktu nodrošināta Līgatnes taku apmeklētāju un Līgatnes iedzīvotāju drošība. Darba drošības noteikumu neievērošana nav vienīgie trūkumi iepriekšējās administrācijas darbā un droši var apgalvot, ka Līgatnes dabas taku līdzšinējā pastāvēšana lielā mērā ir bijusi iespējama tikai pateicoties milzīgam kopēju un citu darbinieku entuziasmam, nevis atbildīgai un rīcībspējīgai vadībai. Par to vēlos pateikt publisku paldies visiem, kas strādājuši Līgatnes dabas takās. Nākotnē, šīs divas lietas mēs savienosim - darbinieku entuziasms tiks papildināts ar labu, kompetentu un atbildīgu vadību, lai nodrošinātu parka pastāvēšanu un attīstību vēl daudzus gadus uz priekšu. Bet par bijušās administrācijas atbildību tiks lemts pēc lācenes Mades izbēgšanas un nošaušanas notikumu izmeklēšanas beigām.

Mums visiem priekšā ir ziemas skaistāko svētku laiks. Aicinu visus, kas vēlas un spēj atbalstīt Līgatnes dabas takas ar savu klātbūtni. Aizbrauciet uz Līgatni! Jūsu apciemojums būs labs atbalsts tiem cilvēkiem, kas rūpējas par Līgatnes dabas taku iemītniekiem, tas būs atbalsts Velgas kundzei personīgi un arī brīnišķīgs Ziemassvēku un baltās ziemas prieku baudījums ar slēpēm vai pastaigājoties!

Priecīgus, saticības pilnus un gaišus Ziemassvētkus un iespējām bagātu 2013.gadu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!