Ir zināms jaunās valdības sastāvs, drīz būs tapusi valdības deklarācija un nākamnedēļ Saeima visticamāk apstiprinās Valda Dombrovska valdību. Ir skaidrs, ka jaunajai valdībai būs jāpieņem daudz lēmumu, lai izvestu valsti no krīzes. Taču šobrīd, kamēr valdības nav, esam dzirdējuši topošā premjera Valda Dombrovska izteikumus, ka atkal tiks palielināti nodokļi, lai atrastu 700 miljonus latu valsts budžeta deficīta lāpīšanai.

Diemžēl mehāniska nodokļu paaugstināšana nekādus uzlabojumus nedos, tieši otrādi - vēl vairāk mazinās iedzīvotāju pirktspēju un uzņēmumu ienākumus, tāpēc nekāds līdzekļu pieplūdums valsts budžetā nebūs. Tāpat pilnīgi bezatbildīgi ir jebkuri pieņēmumi par pensiju mehānisku iesaldēšanu pirms nelietderīgo tēriņu samazināšanas un nodokļu sloga pārdales.

Valdībai ar steigu vajadzētu veikt tādas izmaiņas nodokļu likumdošanā, kas taisnīgi sadalītu taupības režīma un nodokļu slogu starp turīgajiem un mazturīgajiem Latvijas iedzīvotājiem. "Jaunajam laikam", kas veido valdību, vajadzētu apzināties, ka vismaz ekonomiskās krīzes laikā, kad bankrotē uzņēmumi un lauku saimniecības, kad izput mājsaimniecības, nepieciešams pārskatīt savas labējās politiskās nostādnes un īstenot taisnīgu politiku. "Jaunajam laikam" vajadzētu mainīt nodokļu likumdošanu, samazinot nodokļu slogu mazturīgajiem un palielinot turīgajiem.

"Sabiedrība citai politikai" uzsver, ka Valda Dombrovska valdības pirmajam uzdevumam ir jābūt valsts pārvaldes izdevumu samazināšanai, vienlaikus veicot grozījumus nodokļu likumdošanā:

1.     Aplikt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli ienākumus no kapitāla pieauguma un no nekustamā īpašuma pārdošanas.

2.     Ieviest progresīvu iedzīvotāju ienākuma nodokli, proti, 20% apmērā tiem, kam neto gada ienākumi nepārsniedz 30 000 latu, un 25% apmērā tiem, kam gada ienākumi pārsniedz 30 000 latu.

3.     Palielināt nekustamā īpašuma nodokli komersantiem piederošam saimnieciskā darbībā neizmantojamam vai investīciju īpašumam un fiziskām personām piederošam īpašumam, kas nav īpašnieka pastāvīgā dzīves vieta.

4.     Palielināt akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem un alkoholiskajiem dzērieniem.

5.     Izlīdzināt pievienotās vērtības nodokļa likmi starp importa kurināmo un vietējām izejvielām nolūkā uzlabot eksporta - importa bilanci un samazināt atkarību no Krievijas energoresursu piegādātājiem.

6.     Papildus iekasētos nodokļu ieņēmumus novirzīt veselības aprūpei, valsts iekšējai drošībai, izglītības sistēmai, lai nebūtu jāsamazina ārstu, medmāsu, pedagogu un policistu algas.

Valdība ir izveidota un, iespējams, drīz būs apstiprināta, tajā strādās labējās partijas. Taču atbildīgiem politiķiem vajag atcerēties, ka nedrīkst pieturēties pie galēji labējas politikas, kad glābti tiek tikai bagātie. Ir jārūpējas arī par maznodrošinātajiem un vidusslāni. Es ceru, ka topošais premjers Valdis Dombrovskis apzinās savu atbildību visas sabiedrības priekšā.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!