Foto: Privātais arhīvs
Komiķim Louis CK pieder gaumīgs joks par to, cik ātri mēs esam sākuši uztvert par pašsaprotamām lietas (un pakalpojumus), kuri vēl pirms 10 gadiem nebija iedomājamas un uzvelkamies ja kaut kas no tā pēkšņi nav pieejams. Mēs par pašsaprotamu uztveram absolūtu digitalizāciju – visa mūsu ikdiena, mūsu iepirkšanās paradumi, pakalpojumu rezervācija un saziņa ir pilnībā digitalizēta. Pareizāk sakot – gandrīz visa. Būtiska daļa joprojām ir saglabājusies fiziskajā formā, kaut nav īsti skaidrs – kāpēc. Piemēram, kāpēc mums joprojām makā ir jānēsā līdzi kaudze ar atlaižu kartēm un apliecībām, tai skaitā ID karte un/vai pase.

Nav gluži tā, ka, piemēram, ceļošanai paredzēto dokumentu izskats un forma ir katras valsts brīva domu lidojuma rezultāts. Lai ar valsts izdotu pasi varētu ceļot, ir virkne nosacījumu, kam tai ir jāatbilst. Piemēram, informācija ko par konkrētās valsts pilsoni satur šis dokuments (vārds, uzvārds, dzimšanas datums, utt.), iestrādātie drošības elementi (piemēram, ūdenszīmes un hologrammas) un daudzos gadījumos arī personas biometrijas dati, kas ir iestrādāti pases čipā.

To visu regulē Starptautiskā Civilās aviācijas organizācija (ICAO) un diez vai mēs tuvākā nākotnē varam gaidīt revolucionāru lēmumu, kas kardināli mainītu mūsu ceļošanas dokumentu izskatu. Tomēr, katrai valstij ir diezgan brīvas rokas attiecībā uz to, kā izskatīsies tās iekšējais identitātes dokuments, piemēram, ID karte. Un daudzas valstis ir sekojušas pārmaiņu vējiem un iesākušas šo dokumentu pārnešanu uz mobilajām ierīcēm.

Piemēram, pavisam nesen Ukraina kļuva par vienu no pirmajām valstīm pasaulē, kas ieviesa pilnībā digitālu ID dokumentu (protams, saglabājot arī tā fizisko versiju). Tas nozīmē, ka Ukrainā jebkurš pilsonis, izmantojot vien mobilo telefonu var atvērt bankas kontu, identificēties slimnīcās, iekļūt valsts iestādēs, apliecināt vecumu veikalā, saņemt sev paredzētos atvieglojumus iegādājoties medikamentus, iznomāt auto, saņemt pasta sūtījumus un piekļūt visiem citiem pakalpojumiem, kam ikdienā nepieciešams personu apliecinošs dokuments.

Praktiski ir izzudusi nepieciešamība nēsāt līdzi pasi vai ID karti, jo valsts ar likumu ir uzlikusi par pienākumu visām valsts un pašvaldību iestādēm atzīt digitālo dokumentu kā pilnasinīgu identitātes apliecību, kā arī motivē uzņēmējus izmantot šo rīku.

Vienā mobilajā aplikācijā ir iespējams apvienot visus valsts izdotos dokumentus – ID karti, vadītāja apliecību, uzturēšanās atļauju, skolēna/studenta apliecību, ieroča nēsāšanas atļauju, makšķernieku karti, utt. Aviokompānijas pieļauj iespēju, ka nākotnē ceļošanai būs nepieciešama arī vakcinācijas pase, ko, protams, ērti varētu glabāt savā mobilajā aplikācijā.

Digitāla ID ieviešana ne tikai acīmredzami atvieglo ikdienas pakalpojumu lietošanu un piekļuvi tiem, tai ir arī ekonomisks potenciāls – šāds solis var palielināt valsts IKP līdz pat 13%. Tā kā dokumentu elektroniskā kopija tiek šifrēta izmantojot augsta drošības līmeņa kriptogrāfiskos risinājumus, tas radītu vienotu drošības standartu visiem valsts izdotajiem dokumentiem – šobrīd, piemēram, vairums valstīs dzimšanas apliecība nesatur praktiski nekādus drošības elementus un ir viegli viltojama. Jau šobrīd mēs varam apliecināt savu identitāti elektroniski, piemēram, piekļūstot savai e-adresei vai internetbankai.

Tas ir tikai laika jautājums, kad valstis būs gatavas digitalizēt kaut ko tik fundamentālu, kā personas apliecību. Taču šis process ir iekustējies, citu valstu veiksmīgie piemēri motivēs to darīt. Galu galā – mēs uzticam digitālajai pasaulei savu dārgāko – naudu un parakstu, ir pienācis laiks spert nākamo loģisko attiecību soli.

[1] https://youtu.be/me4BZBsHwZs

[2] https://www.biometricupdate.com/201912/ukraine-to-launch-digital-id-as-malaysia-reveals-open-source-approach-to-national-biometric-system

[3] https://amp.cnn.com/cnn/2020/12/27/tech/coronavirus-vaccine-passport-apps/index.html

[4] https://www.mckinsey.com/business-functions/mckinsey-digital/our-insights/digital-identification-a-key-to-inclusive-growth

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!